Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Mălina Mîndruțescu

Biden și Erdogan: începutul unei noi alianțe diplomatice?

Președintele Statelor Unite, Joe Biden și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au avut prima lor întâlnire față în față ca edili în cadrul summitului NATO de la Bruxelles de săptămâna trecută.

La fel ca și în cazul întâlnirii președintelui american cu președintele Putin, și această întrevedere a fost una mult așteptată, având în vedere agresivitatea cu care Erdogan a estompat libertățile democratice din țara sa, în special de la lovitura de stat din 2016 încoace.

Coroborat cu ambițiile autocrate ale lui Erdogan intră în schemă și dorința lui Biden de a arăta că el este președintele care va lupta pentru respectarea valorilor democratice la nivel mondial.

Biden – o abordare mai dură față de Turcia

În primul rând, trebuie menționat că odată cu venirea Administrației Biden la putere, abordarea lui Erdogan s-a schimbat. În contextul în care în ultimii patru ani, președintele Trump a întors capul la acțiunile președintelui turc – Erdogan s-a apropiat tot mai mult de Moscova, a continuat să dezbine orice fel de opoziție politică din Turcia, și-a plasat trupele în regiune unde a dorit și a înmânat contracte guvernamentale aliaților săi.

Însă, noua Administrație de la Casa Albă deja a schimbat foaia cu privire la președintele Erdogan, acesta adoptând un ton mult mai rezervat față de edilul turc. Președintele Biden a recunoscut masacrul armean de la 1915 drept genocid – o chestiune extrem de sensibilă și o poziție care enervează guvernul de la Ankara. De asemenea, Biden a fost vocal și cu privire la derapajele Turciei în ceea ce privește drepturile omului, un subiect tot mai îngrijorător pentru leadershipul de la Bruxelles și nu numai.

Așadar, ce s-a întâmplat în cadrul întâlnirii dintre cei doi șefi de stat?

biden erdogan

Sursă foto: Getty Images

 

Cei doi membri NATO s-au întâlnit luni, 14 iunie pentru a încerca să repare o relație care a  devenit tot mai ostilă în ultimii ani, speranța fiind că cele două state să găsească un numitor comun cu privire la interesele lor comune, în special din domeniul de securitate, adresând chestiuni, precum Libia, Afganistan sau Siria.

În urma întâlnirii, ambii președinți au avut intervenții pozitive cu presă, declarând că discuția a fost una productivă și că din urmă ea se poate materializa într-un progres palpabil.

Întâlnirea, deși una cu implicații simbolice, are și o practicitate importantă. În ultimii ani, relație dintre Statele Unite și Turcia s-a deteriorat considerabil – de la criticile Americii cu privire la repertoriul de abuzuri față de drepturile omului ale Turciei, la poziția tot mai impunătoare a Turciei din Orientul Mijlociu, diferențele lor de opinie cu privire la Siria (Turcia este împotriva susținerii americane a luptătorilor kurzi din regiune), dar și cu privire la relația tot mai apropiată a Turciei cu Rusia, America penalizând Turcia pentru achiziția unui sistem de apărare anti-rachetă S-400 de la ruși, – relația a devenit una complicată.

În luna aprilie a venit și declarația de la Washington care recunoștea în mod oficial masacrul împotriva armenilor de pe vremea Imperiului Otoman drept genocid. Această mișcare a reprezentat prima dată când America a recunoscut acest lucru, mulți președinți dinaintea lui Biden dorind să evite termenul de genocid pentru a nu exacerba relațiile cu Turcia.

De asemenea, președintele Biden a promis că va lua o poziție fermă împotriva liderilor autocrați, o delimitare față de fosta Administrație Trump, care a fost mai mult decât prietenoasă cu lideri precum Vladimir Putin și prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed Bin Salman, care este responsabil pentru uciderea jurnalistului saudit, Jamal Khashoggi în 2018, un fapt recunoscut de către Casa Albă în februarie.

Erdogan are nevoie de SUA, dar și SUA de Erdogan

Pentru Erdogan, însă, situația de acasă nu este una favorabilă. Președintele turc se confruntă cu o serie de provocări la nivel intern. Printre ele se numără situația economică a Turciei, care nu este roz – Turcia se chinuie de pe urma pandemiei, iar în luna martie Erdogan l-a înlăturat pe șeful băncii centrale din poziție. Această decizie a speriat investițiile străine și a dus la o devalorizare a monedei. Așadar, o relație politică și economică mai apropiată față de Statele Unite ar putea ajuta situația economică a Turciei.

erdogan turcia

Sursă foto: Reuters

 

Conform unui expert de la Universitatea din Ankara, Ilhan Uzgel: „Erdogan are probleme pe toate planurile – economic, politic, extern. Acesta are o nevoie disperată de susținerea Statelor Unite.”

De asemenea, decizia lui Biden de a scoate toate trupele americane din Afganistan până în septembrie, a 20-a aniversare a atacurilor teroriste de la World Trade Center, ar putea depinde de decizia Turciei de a-și menține o prezența militară în regiune. Fără o prezență locală a Statelor Unite în regiune, ambasade și organizații internaționale ar fi forțate să se închidă.

De asemenea, întrebat la conferința de presă dacă chestiunea recunoașterii genocidului armean a fost discutată în cadrul întâlnirii, Erdogan a răspuns: „Doamne ajută că nu s-a adus vorba de acest subiect.”

O chestiune extrem de importantă care poate fi observată din dinamica discuțiilor dintre cele două state este strategia geopolitică și de politică externă pe care America dorește s-o dezvolte. Deschiderea Turciei de a colabora, care este nevoită din acest context economic și politic poate fi benefică și pentru agenda de la Washington.

Aducând Turcia de partea sa, acest lucru este în beneficiul strategiei de termen lung a Administrației Biden, și anume efortul de a crea o coaliție la nivel internațional pentru a contracara ambițiile Rusiei și Chinei din regiune. Turcia are o relație tot mai strânsă cu China, cel mai recent parteneriat fiind un swap valutar de peste 3.6 miliarde de dolari.

În relație cu Rusia, Turcia reprezintă un adversar în conflictele din Siria și Libia, unde prezența turcă a fost esențială pentru a contracara ofensivele rusești din regiune anul trecut. De asemenea, Turcia a fost de partea Ucrainei în conflictul cu Rusia.

Așadar, discuția optimistă dintre președintele Biden și omologul său turc are potențialul de a deschide o nouă ușa privind viitorul diplomatic dintre cele două țări, dar și o evoluție importantă pentru planurile strategice din întreaga regiune.

 

Sursă foto: Reuters

#Te-ar mai putea interesa și