Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Biden & Putin: față în față

Miercuri, 16 iunie, a avut loc ultima vizită a președintelui american Joe Biden din cadrul turneului său european, primul său tur internațional de când democratul a ajuns la Casa Albă la începutul anului.

Turneul lui Joe Biden a semnalat și primele întâlniri fizice între marii lideri ai lumii de la începutul pandemiei – de la summitul G7 din Cornwall la summitul de la Bruxelles la sediul NATO. Joe Biden s-a întâlnit în mod oficial pentru prima dată în calitate de președinte al Statelor Unite cu liderii celor mai importante democrații și economii -, aliați importanți ai Americii, dar și lideri ale unor țări unde relația cu SUA este mai tensionată.

Cum era și cazul, cea mai așteptată întâlnire a fost cea dintre Joe Biden și președintele rus, Vladimir Putin.

Aceștia s-au întâlnit miercuri la Geneva, unde au avut o discuție privată de aproximativ trei ore, după care cei doi au ieșit și au ținut conferințe de presă separate.

Respect reciproc, dar tensiuni la fel de prezente

Deși discuția dintre Putin și Biden a fost ghidată de un nivel de respect și deferență unul față de celălalt, tensiunea era palpabilă prin natura declarațiilor lor, ambii lideri dorind să dovedească că țara lui este cea care dictează direcția globală.

biden putin summit

Sursă foto: New York Times

 

Ambii lideri și-au exprimat dorința de a îmbunătăți relațiile dintre cele două țări, însă întâlnirea celor doi nu a dus la un progres semnificat în a detensiona legătura dintre cele două state. Realitatea este că relația dintre Statele Unite și Rusia nu a mai fost așa de tensionată de pe vremea Războiului Rece.

Într-un cadru pitoresc cu Lacul Geneva în spate, cei doi președinți au ținut conferințe de presă în mod simultan, evidențiind dinamica ostilă a relațiilor dintre cele două state și confirmând continuitatea istorică a antagonismelor celor doi actori.

Aceștia au căzut de acord că vor lucra împreună pentru a adresa un număr de probleme urgente, cum ar fi atacurile cibernetice și gestionarea comerțului de arme. De asemenea, liderii au declarat că își vor trimite din nou ambasadorii în capitala celuilalt stat, un pas simbolic de calmare a tensiunilor diplomatice dintre cele două state din ultima perioada.

De asemenea, Joe Biden și Vladimir Putin au declarat că vor colabora împreună pentru a adresa niște chestiuni de interes comun.

Însă, în contextul în care înainte de întâlnirea celor doi, Joe Biden s-a delimitat față de agenda Rusiei, declarându-și devotamentul și reiterând susținerea pe care Washington o are față de structurile democratice și de securitate europene, Putin s-a simțit nevoit să facă și el un pas cu privire la ce subiecte vor fi abordate la întâlnirea celor doi.

Cu doar câteva zile înainte de summitul dintre președintele Biden și Putin, un tribunal din Rusia a hotărât că mișcarea politică a principalului opozant al lui Putin, Alexei Navalny (care a fost otrăvit în mod subit în urmă cu câteva luni – o mișcare știută ca fiind des folosită de către regimul Putin asupra actorilor de opoziție – și care acum se află încarcerat în Rusia) să fie calificată drept „extremistă”, negând în mod efectiv legalitatea organizației.

navalny

Sursă foto: Reuters

 

Timing-ul acestui verdict era menit să fie un mesaj direct adresat președintelui Biden – discuții ce țin de politica internă a Rusiei și cum președintele Putin decide să-și conducă țara nu vor fi permise la întâlnirea dintre cei doi lideri.

Complimente superficiale și atacuri subtile între lideri

În cadrul conferinței de presă, Joe Biden a declarat că nu au existat ostilități între cei doi în cadrul întâlnirii, însă președintele american a ținut să menționeze că a făcut ce a promis că va face în relație cu Putin – făcând referire la anumite semnale de alarmă care au fost trase de Joe Biden cu privire la anumite acțiuni ale Rusiei.

Joe Biden a vrut să clarifice că aceste semnale nu au fost menite să fie niște amenințări la adresa Rusiei, adăugând și faptul că ultimul lucru pe care Rusia îl vrea în momentul de față este începerea unu alt Război Rece.

Prin aceste comentarii, președintele Biden a făcut aluzie la poziția relativ neoportună în care Rusia se află în momentul de față – cu voci ale opoziției care devin tot mai vocale, Putin este un lider care se zbate într-o economie în cădere liberă și cu un actor tot mai agresiv și cu ambiții expansioniste care-i bate la ușa: China.

În contextul ultimelor atacuri cibernetice ale Rusiei împotriva unor surse de infrastructură critică ale Americii, Biden a declarat că i-a înmânat lui Putin o listă cu 16 asemenea Infrastructuri, care, dacă vor fi atacate, America va răspunde într-o manieră similară: printr-un conflict cibernetic.

În contextul atacurilor cibernetice, președintele Putin a negat că Rusia era cea responsabilă pentru atacurile de la SolarWinds și a celor de tip „ransomware” împotriva Americii. Mai mult decât atât, Putin a întors acuzațiile împotriva Statelor Unite, declarând că America este responsabilă de mult mai multe atacuri cibernetice decât Rusia.

Deși Putin a declarat că dorește ca Rusia să aibă o relație mai bună cu America, caracterizându-l pe Biden drept un om „echilibrat și profesionist”, președintele rus nu a dat vreun semn că este dispus să schimbe direcția agendei rusești – acesta a refuzat să recunoască că ar fi violat drepturile omului în conflictul cu Ucraina, iar când a venit vorba de Navalny, Putin a declarat că acesta a încălcat legea.

Apoi, Putin a întors moneda, punând o oglindă în fața Americii – exemplificând cum uciderea lui George Floyd sau tratarea deținuților de la Guantanamo Bay sunt diferite de acțiunile Rusiei. Acesta a bătut un apropo cu privire la faptul că America nu ar trebui să fie superioară din punct de vedere moral față de Rusia, pentru că apelează la aceleași mecanisme.

biden sua

Sursă foto: New York Times

 

La finalul zilei, se pare că Joe Biden și Vladimir Putin au rezolvat puține dintre chestiunile și problemele fundamental, în jurul cărora cele două state au diferențe de opinie. Întâlnirea celor doi lideri a fost organizată până la sânge, – natura întâlnirii fiind una extrem de oficială și strict în interesul celor două țări, neavând scopul de a fi o întâlnire în care liderii să se cunoască mai bine. Echipa președintelui Biden nu a dorit să dea impresia unei întâlniri relaxate, chiar prietenoase între cei doi lideri, lucru care i-ar putea afecta poziția fermă pe care Biden a luat-o împotriva lui Putin până acum.

Un lucru însă este clar: întâlnirea celor doi este o întoarcere la abordarea tradițională de diplomație între două mari puteri. În contextul fostei Administrații Trump, chiar și acest mic pas semnifică un progres enorm în relația dintre cele două state.

Pentru alte analize True Story Project despre Rusia, puteți accesa: „Partidele de opoziție din Rusia”, „Alexei Navalnîi – omul care ar putea schimba Rusia”, și „SUA și Rusia dau cărțile pe față”.

 

Sursă foto: New York Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și