Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Bernie Sanders s-a retras din cursa pentru președinția SUA

După o lună de înăsprire a regulilor în Europa pentru a combate coronavirusul, Austria, Republica Cehă și Danemarca vor deveni în săptămânile următoare primele țări europene care vor slăbi restricțiile în viața de zi cu zi și în afaceri. Ieșirea lor lentă din izolare va fi urmărită cu atenție de către alții de pe continent care doresc, de asemenea, să reînvie activitatea economică fără a dăuna sănătății publice. (Financial Times)

Reprezentanții Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia și alte țări producătoare de petrol urmează să se întâlnească pentru a negocia să reducă producția pentru a stabiliza piața mondială a petrolului. Întâlnirea vine după ce prețurile petrolului au scăzut la un nivel nemaivăzut în decenii, iar restricțiile de călătorie și blocajele ce au fost emise pe fondul pandemiei coronavirusului au redus drastic cererea de energie. Prețurile petrolului înainte de pandemie erau deja slabe, din cauza unei dispute între Arabia Saudită și Rusia, doi dintre cei mai mari producători de petrol din lume, în legătură cu un pact anterior privind reducerea distribuției. (Radio Free Europe)

Coronavirusul a dat naștere unui potop de teorii ale conspirației, dezinformare și propagandă, erodând încrederea publicului și subminând oficialii din domeniul sănătății în moduri care ar putea prelungi pandemia. Există voci care susțin că virusul este o armă biologică străină, o invenție partizană sau o parte dintr-un complot pentru reinginerii ale populației și care au înlocuit un virus fără rațiune cu răufăcători mai familiari și mai inteligibili. Fiecare afirmație pare să ofere unei tragedii fără sens un anumit grad de semnificație, oricât de întunecat. (The New York Times)

Preşedintele principalei organizaţii ştiinţifice a Uniunii Europene, Mauro Ferrari, a demisionat din postul pe care abia îl preluase în ianuarie, a anunţat miercuri Comisia Europeană, oficialul fiind nemulţumit de răspunsul blocului comunitar la pandemia de coronavirus. Mauro Ferrari, care la 1 ianuarie a devenit preşedintele Consiliului European de Cercetare (ERC) pentru un mandat de patru ani, şi-a înaintat marţi demisia, despre care Comisia a spus că se aplică imediat. (Agerpres)

Aproape jumătate dintre germani consideră că problemele Italiei și Spaniei cu criza coronavirusului se datorează în principal guvernării precare în aceste țări, potrivit unui sondaj de opinie. Rezultatele sondajului subliniază motivul pentru care Berlinul s-a opus apelurilor de la Roma, Madrid și alte capitale pentru ca UE să emită un instrument de creanță comună, cunoscut sub numele de obligațiuni corona, pentru a minima criza economică. Sondajul online de 1.500 de adulți, realizat în perioada 5 și 6 aprilie de Redfield & Wilton Strategies, bazat pe Londra, a constatat că 45 la sută dintre respondenți sunt de acord că problemele coronavirusului cu care se confruntă Spania și Italia se datorează în principal guvernării precare a acestora. Doar 22 la sută nu sunt de acord cu afirmația. (Politico)

Franța nu exclude ideea de a emite datorii împreună cu alte țări europene și ar putea înființa o coaliție de țări motivate în cazul unui veto german, a declarat o sursă pentru Reuters. În timp ce grupul membrilor UE este împărțit cu privire la gestionarea crizei de sănătate, Franța susține nevoia de a sprijini economiile europene cele mai afectate de criza coronavirus, precum Spania și Italia, care sunt, de asemenea, printre cele mai îndatorate țări din Europa. (Euractiv)

Cea mai surprinzătoare reacție la slaba reacție a UE cu privire la coronavirus a venit din partea guvernelor naționaliste ale blocului. Ne-am aștepta ca aceștia să se bucure: în sfârșit, există o problemă de care se pot ocupa liber, deoarece membrii nu au fost niciodată de acord ca UE să supravegheze situațiile de urgență. Cu toate acestea, Victor Orbán din Ungaria și Mateusz Morawiecki din Polonia au dat vina pe UE că nu a făcut suficient. La acel moment, UE s-a asigurat că Ungaria și Polonia ar putea utiliza fonduri de aproximativ 1 miliard de euro fiecare din fonduri de coeziune neutilizate, care în mod normal ar trebui să fie returnate. (EUObserver)

Senatorul american Bernie Sanders şi-a anunţat miercuri echipa că se retrage din cursa pentru Casa Albă, punând capăt celei de a doua tentative de a obţine învestitura democrată, după o serie de înfrângeri clare în faţa favoritului Joe Biden. “Senatorul Bernie Sanders a anunţat miercuri în cadrul unui apel cu întreaga sa echipă că îşi suspendă campania pentru a deveni preşedinte”, a anunţat echipa sa de campanie într-un comunicat. “Campania se termină, lupta continuă”, se mai menţionează în comunicat. (Agerpres)

Vladimir Putin a evitat să impună personal sau chiar să menționeze cuvinte precum „carantină” sau „închidere”. De asemenea, nu a anunțat o stare de urgență, temându-se că acest lucru ar afecta ratingurile sale de popularitate, care au scăzut în ultimele luni. În schimb, el a extins „zilele nelucrătoare” până la sfârșitul lunii aprilie. Măsurile nepopulare vor fi luate fără îndoială. Putin a împins responsabilitatea pentru luarea acestora către guvernanții regionali. Acest lucru ar fi avut sens dacă el nu și-ar fi petrecut ultimii 20 de ani pentru a demonta federalismul rus, centraliza puterea și a lipsi regiunile de autonomie politică și resurse financiare. (The Economist)

Sursă foto: Stephen Maturen/Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și