Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Mălina Mîndruțescu

Benjamin Netanyahu, detronat

Duminică seară, prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu – cel mai longeviv șef al statului – a fost înlăturat de la putere după mai bine de 12 ani consecutivi la cârma țării.

Această reușită vine după ani de zile de încercări, în care partidele de opoziție extrem de fracționate nu au reușit să se pună la aceeași masă pentru a-l înlătura pe prim-ministru de la putere.

De ce s-a putut acum? Ce înseamnă asta pentru Netanyahu? Și, cum se raportează fostul prim-ministru la acest declin din putere?

Ce s-a întâmplat?

Duminică seară, parlamentul israelian, Knesset, a aprobat formarea unui guvern de coaliție pentru a-l înlocui pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

Guvernul de coaliție este de o diversitate politică fantastică, format din nu mai puțin de opt partide politice. Acestea acoperă întregul paletar politic  – de la stânga la dreapta, de la secular la religios sau de la partide israeliene la partide arabo-islamiste. Contrar diferențelor sale de opinie, pe toate acestea le-a unit un țel comun mai important decât divergențele ideologice, și anume înlăturarea lui Benjamin Netanyahu de la putere.

coalitie israel

Sursă foto: Reuters

 

Votul a trecut prin parlament la un singur vot diferență – 60 la 59, cu un singur vot care s-a abținut din a vota.

În urma urărilor din parlament, Naftali Bennet, un fost aliat politic al lui Benjamin Netanyahu, care a fost ministrul apărării și al educației sub Netanyahu, a dat mâna cu fostul prim-ministru, ca apoi să urce la pupitru pentru a putea depune jurământul în fața membrilor parlamentului israelian.

Guvernul de coaliție nu este soluția ideală, nici cea mai stabilă – guvernele de coaliție supraviețuiesc greu și cu două partide, darămite cu opt entități politice de sine stătătoare, care au total alte perspective de viitor, priorități politice și electorate diferite.

În altă ordine de idei – dacă sistemul politic israelian ar fi fost diferit, toate aceste partide care acum se regăsesc sub umbrela aceleași coaliții de guvernare ar fi fost inamici politici.

Însă, în cadrul discursului său, Bennett a pledat pentru actuala coaliție drept singura soluție de a opri impasul politic în care Israel se află de mai bine de patru ani.

Însă, Netanyahu, care la 71 de ani a fost prim-ministru timp de 15 ani, 12 dintre care neîntrerupți, nu este probabil să dispare de pe scena politică din Israel, nici după această înfrângere politică așteptată de mulți opozanți. Pentru mulți opozanți ai lui Netanyahu, aceasta înfrângere ar fi simbolizat sfârșitul unei era în istoria modernă a Israelului, dominată de personalitatea puternică și acaparatoare a lui Netanyahu.

Un animal politic extrem de viclean, Benjamin Netanyahu, deși are un proces în care este acuzat de corupție, va continua să reprezinte cea mai puternică forță politică în lupta pentru supraviețuirea noii coaliții de guvernare.

netanyahu coruptie

Sursă foto: Reuters

 

De la anunțul fragilului guvern de coaliție, la începutul lunii iunie, Netanyahu alături de aliații săi politici de dreapta au încercat să dezbine coaliția celor opt partide. Aceștia au pus presiune în special asupra parlamentarilor de dreapta, care ar trebui să se distanțeze de asocierea cu partide de centru, de stânga, și chiar de partide arabe și islamiste.

Deși înlăturarea lui Benjamin Netanyahu din poziția de prim-ministru reprezintă un succes răsunător pentru mișcarea de opoziție din Israel – un efort care se clădește de ani buni – Netanyahu va continuă să aibă un impact extrem de mare asupra vieții politice din Israel, și nu numai.

Acesta este în continuare liderul opoziției din parlament, are o bază de susținere considerabilă în Israel, cât și alianțe și prietenii cu figuri importante și puternice din Israel.

Într-o realitate în care Israelul ultimelor două decenii a fost sculptată, ghidată și redată de către un personaj politic atât de vocal, strategic și impunător, precum Netanyahu – cel mai longeviv prim-ministru și-a asociat numele, fața și reputația cu statul Israel, iar această comparație nu va dispărea prea curând din mentalul colectiv al unei societăți clădite de Netanyahu.

Ce speră să facă nouă coaliție de la guvernare?

Cu siguranță să nu abordeze subiecte sensibile, care ar putea duce la destrămarea alianței politice, cum ar fi chestiunea perenă privind statalitatea Palestinei.

Coaliția și-a asumat că nu va întra în discuții contradictorii, focusându-se pe reclădirea economică de  după pandemie (infrastructură, autostrăzi, spitale, școli). Însă, într-un climat politic așa de tensionat în Israel, rămâne de văzut dacă noul guvern de coaliție va reuși să funcționeze, evitând subiecte tensionate, sau acesta duce tot la încă un impas politic, blocându-se în contradicții și retorici politice.

O parte din partidele de centru-stânga din cadrul coaliției doresc să vadă o distanțare politică față de facțiunea ultra-ortodoxă care a fost favorizată de către regimul lui Benjamin Netanyahu. Însă, noul prim-ministru, Naftali Bennett, al cărui electoral este unul predominant religios va fi precaut cu privire la asemenea acțiuni de ostilitate.

naftali bennet

Sursă foto: New York Times

 

De asemenea, mulți dintre susținătorii noii coaliții de guvernare doresc o realiniere a unor tradiții privind alianțele externe ale Israelului, cum ar fi relația specială pe care statul o are cu Statele Unite ale Americii. Însă, în ultimii ani, Benjamin Netanyahu a început să migreze dinspre o relație bună cu Statele Unite înspre o favorizare politică a unui singur partid – partidului republican american, formând o relație strânsă cu fostul președinte, Donald Trump.

De asemenea, de-a lungul acestei tensionate perioade politice, Netanyahu a recurs la multe din abordările politice ale fostului președinte american – numind procesul de formare a unei coaliție drept fraudulos. Acesta, ca și Donald Trump de altfel, nu-și putea explica înfrângerea politica decât sub forma unei conspirații politice și frauduloase, acesta recurgând la orice măsuri pentru a dezbina actuala coaliției de guvernare.

Dat fiind acest context, este încă neclar încotro se va îndrepta relația Israelului cu actuala Administrație a lui Joe Biden.

Conform actualei coaliții, Bennett, un politician care este văzut chiar mai de dreapta decât Netanyahu (acesta refuză opțiunea ca un stat palestinian să se materializeze vreodată) ar urma să dețină poziția de prim-ministru timp de doi ani, urmat fiind de Yair Lapid.

Lapid, un fost prezentator de televiziune, este liderul principalului partid de opoziție al lui Netanyahu, acesta reprezentând latura moderată, de centru și seculară din cadrul formațiunii de coaliție. Acesta ar urma să preia poziția de prim-ministru de la Bennett pentru ultimii doi ani din mandatul de patru ani.

Pentru alte analize True Story Project despre Israel, puteți accesa: „Israel: Votul decisiv”, „Ce se întâmplă în Gaza?” și „Este sfârșitul politic al lui Benjamin Netanyahu aproape?”.

 

Sursă foto: Reuters

#Te-ar mai putea interesa și