NewsDigest: Belarus – Tihanovskaia i-a dat 2 săptămâni lui Lukaşenko ca să demisioneze
Cele mai noi informații despre regiunea Europei de Est și a Mării Negre, inclusiv Belarus, în buletinul de știri de astăzi:
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Getty Images
Rusia păstrează o postură agresivă pe scena internațională
Rusia refuză prelungirea tratatului de dezarmare nucleară New Start propusă de Washington.
- Negociatorul american Marshall Billingslea, care este însărcinat cu negocierile privind prelungirea tratatului New Start, a anunțat ieri dorința Statelor Unite de a prelungi acest tratat, care urmează să expire în 2021. Negociatorul a adăugat în cadrul unei conferințe că exista «un acord de principiu» între Rusia ș SUA. Totuși, Rusia a răspuns foarte rapid acestor declarații prin negociatorul său Serghei Riabkov, care a declarat că înghețul parțial arsenalelor nucleare este «inacceptabil în condițiile actuale», menționând divergențe prea importante între cele două părți. (Agerpres)
Rusia ar fi fost în spatele atacului cibernetic a parlamentului Norvegiei.
- Ministrul norvegian de externe, Ine Eriksen Soereide. a declarat că «În baza informaţiilor de care dispune în prezent guvernul, apreciem că Rusia se află în spatele acestui act». La începutul lunii septembrie, mai multe conturi de email unor parlamentari și angajați ai instituției au fost piratate. Acest atac va rezulta cel mai probabil într-o escaladare diplomatică între cele două țări. Norvegia și Rusia sunt în concurență pentru exploatarea hidrocarburilor din zona arctică, iar acest atac se va adăuga tensiunilor legate de această competiție. (Agerpres)
UE se pregătește «repede» pentru a sancționa Moscova după otrăvirea lui Alexei Navalny.
- Pe 12 octombrie, miniștrii europeni de externe s-au întâlnit la Luxemburg pentru a se pune de acord cu privință la sancțiuni împotriva Rusiei. Merită notat că de această dată procesul a fost efectuat cu o viteză neobișnuită pentru UE, deoarece a fost încurajat de o inițiativă comună franco-germană, evitând astfel lentoarea excesivă a diplomației comune europene. Această declarație intervine după ce lipsa unei condamnări oficiale din partea UE a otrăvirii lui Navalny a provocat multe critici în rândurile opiniei publice. (Le Monde)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Evenimente economice internaționale
Consiliul Băncii Mondiale aprobă 12 miliarde de dolari pentru vaccinurile COVID-19 în țările în curs de dezvoltare.
- Banca Mondială a aprobat marți o nouă finanțare de 12 miliarde de dolari pentru țările în curs de dezvoltare pentru finanțarea achiziției și distribuției de vaccinuri COVID-19, teste și tratamente. Planul de finanțare, face parte din schema de creditare de 160 de miliarde de dolari, pe care creditorul multilateral pentru dezvoltare s-a angajat să le ofere țărilor în curs de dezvoltare până în iunie 2021 pentru a le ajuta să combată pandemia de coronavirus.(Reuters)
Sectorul chimic se confruntă cu o dublă lovitură a Brexitului și a noilor reguli UE.
- Ambele părți au avertizat că viitoarele modificări riscă să dăuneze lanțurilor de aprovizionare UE-UK extrem de interconectate, făcând Europa mai puțin competitivă pe scena globală. Eșecul Marii Britanii și UE de a conveni un nou acord comercial până la sfârșitul tranziției Brexit ar afecta și mai mult competitivitatea europeană, adăugând 1,5 miliarde de euro în costuri tarifare anuale, potrivit Cefic.(Financial Times)
WTO declară că UE poate impune taxe vamale de până la 4 miliarde de dolari asupra bunurilor americane în cazul Boeing.
- Curtea de arbitraj a declarat ca UE este îndreptățită să impuna tarife & sancțiuni asupra bunurilor și serviciilor americane ca represalii împotriva subvențiilor acordate de SUA planificatorului Boeing. Scutirile de taxe de care Boeing a beneficiat sunt subiectul discuțiilor între cele 2 părți încă din 2006, iar decizia WTO încheie acest capitol, dând câstig de cauză UE.(Euronews)
Business & Tehnologie
Sancțiunile SUA determină Huawei să ia în considerare vânzarea unei părți a companiei.
- Huawei Technologies este în discuții cu Digital China Group și alți pretendenți pentru a vinde părți din compania sa de smartphone Honor într-un acord care ar putea aduce până la 25 de miliarde de yuani (3,7 miliarde de dolari).(Reuters)
Viena devine unul dintre principalele centre de start-up-uri europene.
- Conform Austrian Startup Monitor, antreprenorii au fondat peste 2.200 de startup-uri în Austria începând cu 2008, numărul companiilor tehnologice crescând cu 12% pe an de atunci, semnificativ mai rapid decât rata de creștere de 3% pentru companiile tradiționale. (Techcrunch)
Societate
Sursă foto: Radio France Internationale
COVID-19 in capitala României
Intră Bucureștiul în carantină?
- Este întrebarea care preocupă din ce în ce mai mult autoritățile, în condițiile în care numărul îmbolnăvirilor continuă să crească într-un ritm alarmant în București. Valeriu Gheorghiță, medic primar de boli infecțioase în cadrul Spitalul Militar din București, spune că nu școlile sunt principalul vector de creștere a numărului de cazuri, ci mai degrabă spațiile închise unde oamenii se înghesuie, cum este cazul mijloacelor de transport în comun. (Radio France Internationale)
Record de pacienți la terapie intensivă.
- Incidența cumulativă pe municipiul București este calculată la 2,69 cazuri la mie. (indicele este raportat la populația de 2.151.665 de locuitori). Anterior, INSP anunța o incidență cumulativă de 311 cazuri la 100.000 de locuitori (fără a preciza populația totală). În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.399. Dintre acestea, 651 sunt internate la ATI. Până astăzi, 5.535 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. (Radio Europa Liberă)
Alte știri despre Belarus și social media
Svetlana Tihanovskaia i-a dat ultimatum de două săptămâni lui Aleksandr Lukaşenko ca să demisioneze.
- În cazul în care Lukaşenko, care a fost învestit la sfârşitul lunii septembrie pentru al şaselea mandat, nu respectă aceste condiţii, la 25 octombrie ‘întreaga ţară va ieşi paşnic în stradă cu un ultimatum popular’, a explicat ea, adăugând că a doua zi, la 26 octombrie, va fi declanşată o grevă naţională, la care vor participa toate întreprinderile din ţară, toate drumurile vor fi blocate, iar magazinele de stat vor fi boicotate. (Agerpres)
Un soft ar putea reconstitui dosarele STASI din 600 de milioane de bucățele de hârtie.
- Poliția politică RDG-istă și miile de saci plini cu secrete: cu ajutorul unui nou software, dezvoltat la Berlin, ar putea fi reconstituite, din aproximativ 600 de milioane de bucățele de hârtie. E vorba despre documentele distruse aparținând fostului serviciu secret RDG-ist, STASI (corespondentul Securității române). STASI, Securitatea română și serviciul secret albanez au fost considerate cele mai dure poliții politice din lagărul comunist. (G4 Media)
Facebook va bloca reclamele care descurajează oamenii să se vaccineze.
- Reclamele care susţin sau se opun legislaţiei sau politicilor guvernamentale referitoare la vaccinuri, inclusiv pentru un vaccin destinat Covid-19, vor fi permise în continuare. Noua politică va fi implementată în următoarele câteva zile. Prevederile anterioare ale Facebook interziceau reclamele care conţineau dezinformări legate de vaccinuri, dar permiteau reclame care se opuneau vaccinurilor, dacă acestea nu conţineau afirmaţii false. (G4 Media)
Despre Belarus mai puteți citi și în alte buletine de știri #TrueStoryProject, precum ”Dacă Belarusul cade, următoarea va fi Rusia”, spune Lukashenko și Peste 500 de arestări în cea mai violentă represiune a protestelor din Belarus.
Sursă foto: Clemens Bilan / EPA / TASS