Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Belarus și noua criză a imigranților

Săptămâna această am observat o escaladare a tensiunilor la granița dintre Belarus și Polonia. Luni seară, mai bine de 3000 de imigranți din Orientul Mijlociu au ajuns la granița dintre Belarus cu Polonia – la trecerea frontierei din Kuznica, lângă orașul Godno din Belarus.

Imigranții s-au instalat la graniță, dorind să treacă în Polonia, care este stat membru UE. Autoritățile poloneze au orchestrat o desfășurare de forțe, adunând mii de forțe armate pentru a preveni imigranții din a intra pe pământ polonez. Odată că numărul de imigranți creștea la granița cu Polonia se estimează că până la 17.000 forțe armate poloneze s-au organizat în jurul frontierei.

Oficialii din Vestul Europei și conducerea de la Bruxelles l-au acuzat pe președintele autoritar al Belarusului, Alexander Lukashenko că ar fi organizat această acțiune pentru a pune presiune pe blocul european și a crea o posibilă nouă criză a imigrației. Președintelui Lukashenko i-au fost impuse sancțiuni de către liderii europeni în urmă alegerilor prezidențiale din 2020. Acesta conduce țara din 1994 și are o relație extrem de strânsă cu președintele rus, Vladimir Putin.

Victoria lui Lukashenko de la ultimul scrutin este adânc disputată – principalul lider al opoziției, Sviatlana Tsikhanouskaya se află în exil în Lituania, plecând din proprie inițiativă la scurt timp după alegeri.

De atunci și până acum, Belarus a făcut prima pagină a ziarelor pentru modalitățile nefaste în care statul își tratează principalii actori de opoziție – în mai, Roman Protasevich, un blogger dizident care critica regimul lui Lukashenko a fost sechestrat într-un scenariu demn de Hollywood – zborul i-a fost redirecționat la Minsk pe baza unei amenințări false cu bomba, iar acesta a fost săltat direct din avion.

În septembrie 2021, Maria Kalesnikava, un alt critic aspru al regimului a fost condamnată la 11 ani de închisoare.

Tensiunile care au loc în momentul de față la granița celor două țări ascund niște probleme sistemice privind blocul european, care încep să iasă la iveală odată cu acest nou asalt. Pe de o parte, este vorba de o agravare a tensiunilor dintre Belarus, un fost stat al Uniunii Sovietice, care este condus de un autocrat și are legături puternice cu Kremlin, și Polonia, o democrație și stat membru UE, dar care a început în ultimii ani să derapeze tot mai mult înspre populism și autoritarism.

În cadrul discursului naționalist care este propagat de guvernul polonez din ultimii ani se află și o puternică vehemență împotriva imigrației din Orientul Mijlociu, care este considerată o amenințare la adresa valorilor poloneze, dar și asupra culturii și a suveranității țării.

tabara imigranti belarus

Sursă foto: Associated Press

 

Astfel că, în timp ce săptămânile trecute discutăm despre tensiunile dintre Polonia și Uniunea Europeană privind supremația legii poloneze în raport cu cea europeană, această discuție a fost lăsată deoparte, UE luând partea Poloniei și sărind în ajutor.

Acest lucru confirmă faptul că securitatea blocului este mai presus decât niște contre politice privind retorica anti-europeană care începe să prindă rădăcini în Polonia. Dar, faptul că securitatea blocului comunitar primează în fața drepturilor omului reprezintă o polemică de sine stătătoare, care va fi analizată în săptămânile ce vor urma, în funcție de cum va evolua și situația de la graniță celor două țări.

Printre figurile importante care s-au pronunțat pe acest subiect în urma crizei a fost Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, care a vorbit cu președintele polonez, Andrzej Duda, asigurându-l pe edil că Polonia are susținerea alianței. În același timp, Peter Stano, o figură cu senioritate din cadrul executivului european a declarat că președintele Lukashenko se comportă ca un „gangster” și că în urma acestor acțiuni, un număr de alte sancțiuni vor fi aplicate asupra Belarusului.

granita belarus polonia

Sursă foto: AFP

 

Lukashenko refuză să-și asume responsabilitatea pentru aceste tensiuni care bolborosesc la granița dintre Belarus și Polonia. Însă, după sancțiunile primite în urma asupririi agresive a vocilor de opoziție din țară – Lukashenko a amenințat blocul UE că va recurge la asemenea acțiuni.

În luna mai, în urma reținerii lui Roman Protasevich, Lukashenko declara că Belarus a oprit drogurile și imigranții din a întra în UE și că, de acum încolo, blocul european va fi nevoit să se ocupe singur să-și rezolve aceste probleme.

În urma acestor acțiuni, prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki l-a acuzat pe președintele rus, Vladimir Putin de inițierea acestei noi crize a imigranților. Liderul polonez a declarat că acest atac orchestrat de Lukashenko vine, însă, de mai sus – de la Moscova.

Morawiecki a acuzat liderii din Rusia și Belarus că încearcă să destabilizeze Uniunea Europeană (cele două țări nu fac parte din blocul european), oferindu-le acces imigranților pentru a întra pe teritoriu UE.

Acesta a mai declarat că această abordare reprezintă o nouă formă de război – una în care oamenii sunt folosiți drept scuturi umane și că este pentru prima dată în 30 de ani când granițele și securitatea Poloniei au fost atacate și puse sub pericol într-un asemenea mod.

imigranti uniunea europeana

Sursă foto: Shwan Kurd

 

Pe lângă Polonia, și țări învecinate, precum Lituania și Letonia – alte două state membre UE – au perceput o creștere în ceea ce privește numărul de oameni care încearcă să le calce pragul dinspre granița cu Belarus în mod ilegal. Marți seară, Lituania a instaurat o stare de alertă privind situația de la granița cu Belarus, care a intrat deja în efect.

În același timp, Polonia nu este doar victimă. Autoritățile au fost acuzate că iau măsuri extrem de agresive pentru a preveni intrarea imigranților în țară. Se vehiculează că forțele poloneze de la graniță ar împinge imigranții înapoi în Belarus, – o acțiune care este împotriva legilor și regulilor internaționale privind oferirea de azil.

În timpul acestor acțiuni, opt oameni ar fi murit, însă gravitatea situației este neclară – jurnaliștilor și organizațiilor de ajutorare le este interzis să se apropie de graniță pentru a raporta situația sau a da o mână de ajutor.

 

Sursă foto: Picture Alliance

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și