Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Economicus / Mădălina Voinea

Banca britanică Metro Bank a înregistrat o scădere cu 9% a acțiunilor sale în urma propagării unor știri false pe Whatsapp.

CONTEXT

Misterioase sunt căile conspirațiilor și știrilor false pe Whatsapp. Mulți dintre noi suntem în diverse grupuri de prieteni, colegi de muncă, facultate sau pur și simplu vecini, toate organizate pe Whatsapp. Grupurile pe aplicația de mesaje au părut mereu mai credibile decât postările pe Facebook fiindcă avem o legătură reala de multe ori cu membri. 

Așa ajungem să discutăm despre o tactică concurențială cel putin interesantă, răspândirea de știri false pentru a afecta prețul acțiunilor și stabilitatea unei firme concurente. Desigur, ilegal, dar și foarte greu de demonstrat. 

Sursa Business Insider 

Cum ajunge fake news-ul să aibă consecințe în viața reală

Personalul de la sucursala Harrow a Metro Bank din nord-vestul Londrei a fost asaltat de oamenii care făceau coada pentru a retrage bani din conturile lor și pentru a scoate bijuterii din cutiile de valori, temându-se că banca se va prăbuși.

Clienții au fost victime ale unui zvon fals care s-a răspândit pe WhatsApp conform căruia „banca ar putea fi închisă sau ar putea da faliment” și că în ziua lucrătoare următoare, banca nu se va mai deschide. Panica și retragerile în masă au dus la scăderea acțiunilor Metro Bank cu 9% în lunea de după retragerile masive de la sfârșitul săptămânii 5-12 mai 2019. 

DE CE E FALS?

Metro Bank începuse anul 2019 cu stângul. Cei 1,7 milioane de clienți din UK erau deja sceptici cu privire la activitatea băncii după ce aceasta a dezvăluit o eroare contabilă prin care au clasificat greșit categoriile de risc ale unor împrumuturi pentru proprietăți comerciale. În martie 2019 declara că profitul său se înjumătățise față de martie 2018, de la 8,6 milioane de lire la 4,3. 

Lovitura de grație pentru stabilitatea băncii a fost valul de știri false sub forma unor mesaje urgente pe whatsapp prin care se anunța închiderea băncii și riscul de a pierde toate depozitele până luni, 13 mai 2019. 

Acum, rațiunea ne spune că e foarte improbabil ca o bancă reglementată de stat să aibă voie să se închidă peste noapte, mai mult să rețină economiile și cutiile de valori ale clienților săi. Ce zice însă legea? Este desigur de partea rațiunii! Clienții cu până la 85.000 de lire sterline în cont sunt acoperiți de schema de compensare a serviciilor financiare, care garantează că, dacă o bancă are probleme, deponenții își vor recupera banii până la acel nivel de la Banca Angliei. 

Sursa Twitter 

 

Dacă legea nu ne convinge, haideți să vedem ce s-a întamplat în realitate. În weekend, CEO-ul Metro Bank a oferit declarații publice prin care încerca să calmeze spiritele, dar retragerile s-au ținut lant de banca defăimată. S-a deschis luni? Desigur, știrea a fost de această dată 100% falsă cu unic scop de a mai băga un picior în groapă pentru banca deja în probleme. Strategia de manipulare chiar a funcționat, știrea falsă reușind să scadă acțiunile Metro Bank cu 9% pe baza lipsei de încredere. 

Anul 2019 a fost unul cu adevărat dezastruos pentru banca engleză care a învățat pe pielea ei cât de tare doare o defăimare ca la carte organizată pe social media. Morala fake news-ului? Încet, dar sigur, manipularea afectează toate sectoarele din societate, instituții publice, private, persoane și celebirtăți. Viva la …. desinformation? 

#Te-ar mai putea interesa și