Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Thomas Briot

Balcanii de Vest: continuarea războiului rece? (I)

Douăzeci de ani după sfârșitul războaielor din fosta Iugoslavie, Balcanii de Vest rămân doar parțial integrați în structurile politice și economice ale Occidentului. Balcanii sunt astăzi o regiune în care NATO și UE concurează pentru influență alături de Rusia și China. În timp ce NATO a realizat ultima extindere a NATO cu aderarea Macedoniei de Nord în acest an, Rusia a încurajat cu succes Serbia și Bosnia-Herțegovina să nu întrețină astfel de ambiții. Declinul general al standardelor democratice din regiune în ultimul deceniu a încetinit integrarea statelor balcanice în UE. Această încetinire a procesului de integrare a cedat inițiativa Chinei, care își sporește influența economică în regiune.

Balcanii de Vest sunt o regiune complexă cu mulți actori externi care sunt în concurență pentru stabilirea unor sfere de influență, apelând la diversele comunități etnice și religioase din regiune. Arabia Saudită și Turcia se bucură de legături cu națiunile în care Islamul este religia dominantă (Albania, Kosovo și Bosnia), Arabia Saudită prin răspândirea wahabismului, iar Turcia prin cultura și istoria comună care o leagă de regiune.

Cu toate acestea, aceste influențe culturale nu reprezintă un obstacol în calea integrării regiunii în UE și NATO, spre deosebire de legăturile cu Rusia sau China. Recesiunea economică cauzată de pandemie ar putea avea consecințe grave asupra procesului de aderare la UE, mai multe țări fiind obligate să se împrumute Chinei pentru a face față crizei.

Rusia și China: două metode de balcanizare

Rusia – o putere istorică în Balcani

Rusia pare să fi îmbrățișat rolul unui scut împotriva intereselor occidentale în regiune și vede obstacolele în calea integrării în NATO sau UE ca oportunități pe care le poate exploata. Rusia nu consideră Balcanii occidentali ca o sferă de interes privilegiat comparabilă cu Ucraina sau Sudul Caucazului. Cu toate acestea, Rusia are un anume interes geopolitic în regiune, întărit de legăturile sale istorice cu sârbii ortodocși. Balcanii de Vest sunt periferia slabă a Europei, unde Rusia își poate proiecta puterea prin focalizarea rezistențelor locale împotriva consolidării poziției UE/NATO din regiune.

Prelungirea și perpetuarea conflictelor din regiune este metoda cea mai eficace pentru obstrucționarea proceselor de integrație UE/NATO.

În ultimul deceniu, Rusia a întreținut o relație strânsă cu Republica Srpska (republica sârbă din Bosnia și Herțegovina) și președintele său, Milorad Dodik, care încearcă să cultive o identitate etnică față de statul bosniac, acesta căutând aderarea la NATO. Rusia și-a reafirmat efectiv alianța istorică cu Serbia printr-un sprijin ferm privind chestiunea Kosovo-ului.

geoplitica

Sursă foto: Paresh

 

Refuzul Rusiei de a recunoaște Kosovo și apărarea intereselor sârbe în ONU îi oferă o relație privilegiată în relația cu guvernul de la Belgrad. Acest lucru conferă Rusiei o influență considerabilă în procesul de aderare la UE al Serbiei, care va necesita o înțelegere privind Kosovo. De asemenea, Rusia folosește cu succes soft-powerul său pentru a consolida identitatea pan-slavă / ortodoxă în Serbia și Republika Srpska, iar, în plus, se bazează pe campanii de influență mai opace în Muntenegru și Macedonia de Nord.

Spre deosebire de UE și NATO, Rusia are avantajul de a fi indiferentă față de valorile liderilor din regiune. Cu toate acestea, trebuie recunoscute limitele influenței Moscovei, în special din punct de vedere economic. Rusia este un partener atractiv pentru politicienii corupți care caută să își consolideze puterea apelând unei politici identitare, dar aceasta nu poate concura cu soft-powerul al UE.

Chiar și în Republika Srpska, atât conducerea cât și populația văd aderarea la UE ca fiind un obiectiv pozitiv. În afară de obstrucții și achiziții în sectoare strategice (energie, industrie grea și servicii bancare), Rusia nu oferă regiunii o alternativă pe termen lung. În Serbia și Bosnia, Rusia a reușit să susțină rezistența locală împotriva extinderii a NATO, dar activitatea sa subversivă s-a abătut în Muntenegru, care a devenit mai dornic să adere la NATO ca urmare.

Balcanii, viitori ostatici economici ai Chinei?

China este o putere relativ nouă în Balcanii occidentali, dar în creștere rapidă. Spre deosebire de Rusia, China este incapabilă să suscite sentimente etno-naționaliste, deoarece nu are o istorie sau cultură comună cu țările din regiune. În orice caz, China compensează această lipsă cu o putere economică și investițională care complică procesele de aderare a țărilor candidate și adâncește diviziunea geo-economică dintre statele membre și non-membre UE din regiune.

De la lansarea Belt and Road Initiative (BRI) în 2013, China a finanțat o serie de construcții importante în Balcanii de Vest. Acestea includ Podul Peljesac care leagă Croația continentală cu exclava sa sudică în jurul Dubrovnikului, o conexiune feroviară de mare viteză între Belgrad și Budapesta precum și autostrăzi în Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Bosnia.

Serbia

Sursă foto: Tanjug / Dimitrije Groll

 

China a alocat împrumuturi în valoare de peste șase miliarde de euro pentru Balcanii occidentali, care au vizat în cea mai mare parte sectoarele energiei și transporturilor. Serbia se remarcă ca fiind primul beneficiar al investițiilor chineze.

Din punct de vedere economic, BRI deschide noi oportunități de dezvoltare comercială care ar putea ajuta la scoaterea Balcanilor de Vest din capcana veniturilor medii. Modernizarea capacității energetice și completarea lacunelor semnificative în infrastructură din regiune ar putea contribui la o creștere economică reînnoită.

Noile dependențe economice și financiare față de China au două implicații principale pentru procesul de extindere al UE în regiune.

Prima este încetinirea sau chiar inversarea reformelor profunde care sunt necesare pentru o eventuală aderare la UE. Există o opacitate importantă în modul în care guvernul chinez atribuie licitații pentru proiecte. Un scandal politic major în Macedonia de Nord în 2015 a dezvăluit că guvernul urma să acorde un contract semnificativ unei companii de stat chineze pentru construcția unor autostrăzi, deoarece compania era dispusă să plătească o mită colosală.

Cu astfel de practici, China nu numai complică promovarea normelor UE care necesită transparență în licitațiile publice, dar și perpetuează corupția endemică din regiune. Acest lucru se aplică împrumuturilor chinezești, care pot fi mai tentante decât împrumuturile occidentale sau chiar subvențiile cu condiționalitate. De asemenea, finanțarea chineză a centralelor și fabricilor împiedică respectarea standardelor europene de protecție a mediului.

infrastructura

Sursă foto: AFP

 

A doua implicație este geopolitică. Investițiile chineze se concentrează asupra construcției unor infrastructuri critice în state mai slabe din punct de vedere financiar. Aceste proiecte vin la pachet și cu împrumuturi. Dacă o țară beneficiară de astfel de proiecte intră în faliment, companii de stat chineze și prin extensie guvernul chinez ar putea prelua controlul infrastructurilor pe care le-a construit inițial. Dependență ridicată a datoriei față de China (de exemplu, aproape 40% din datoria externă totală a Muntenegrului) arată o strategie de dependență geo-economică pusă la cale de China.

Această strategie de a crea dependențe economice a fost folosită de China și în Africa, unde nivelul de dezvoltare foarte scăzut creează o dependență flagrantă de China, cum este cazul în Etiopia de exemplu. Această politică a fost criticată de lideri africani ca fiind neo-colonialistă.

Politica expansionistă a Chinei în Africa ar trebui văzută ca o avertizare pentru Vest, care trebuie să contracareze ambițiile Chinei în Balcanii occidentali. De asemenea, UE trebuie să efectueze anumite compromisuri pentru a învinge influența rusă din regiune și să accelereze integrarea statelor balcanice în spațiul economic european. În următoarea analiză, vom detalia strategia NATO/UE pentru regiune, precum politica SUA pentru combaterea expansionismului chinez.

Mai mult despre metodele de influență ale Rusiei și Chinei puteți citi pe True Story Project:

 

Sursă foto: European Federation of Journalists

 

#Te-ar mai putea interesa și