Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Sâmburele de Neadevăr / Mădălina Voinea

Avorturile spontante cauzate de vaccin și Azitromicina

fake news

Sursă foto: Art-emis.ro

 

Vladimir Zelenko, maestru al dezinformării în SUA a ajuns celebru și în România datorită website-urilor art-emis.ro și cuvântul-ortodox.ro, alături de grupurile de Facebook care i-au adus prin distribuirea articolelor un reach de peste 1 milion de persoane.

Știrea falsă:

Ce susține Zelenko? Vladimir Zelenko, medic de familie din New York a elaborat cunoscutul „Protocol Zelenko”, tratamentul bazat pe un cocktail dintre hidroxiclorochină, sulfat de zinc și azitromicină.

Acesta este urmărit penal în SUA din cauza faptului că a mințit că tratamentul său experimental are aprobarea autorităților sau că a demonstrat siguranța acestui tratament. Pe de altă parte, Zelenko susține  că vaccinarea actuală anti-covid este o erezie științifică.

Profilul website-urilor art-emis.ro și cuvântul-ortodox.ro,

Art-emis.ro a publicat articolul pentru prima dată pe 26 septembrie 2021, deși distribuirea acestuia o putem observa și în luna octombrie. Informația a ajuns 785,176 de persoane, cu un numar de interactiuni de 5,833 (like-uri, haha-uri) și un număr de 2,296 de distribuiri.

crowdtangle

Sursă foto: Crowdtangle

 

Art-emis.ro are un trafic modest, în scădere în luna septembrie de aproximativ 8000 de persoane pe lună. Majoritatea oamenilor se opresc la titlurile bombastice de pe rețelele de socializare.

semrush

Sursă foto: Semrush

 

De pe website-ul cuvantul-ortodox.ro, au fost înregistrate 334 de distribuiri și o bază de urmăritori ale grupurilor de 264.000 de persoane. Unde se diferențiază acest website este la nivelul de trafic pe care îl înregistrează lunar, mai exact 162.000 de persoane lunar.

semrush

Sursă foto: Semrush

 

crowdtangle

Sursă foto: Crowdtangle

 

De la ce premise pleacă articolul?

Pe de o parte, promovează activ tratamentul experimental al lui Zelenko, cu afirmații precum “Echipa mea a tratat în mod direct 6.000 de pacienți. Am format sute de medici care acum își formează studenții. Și, ca grup, am tratat milioane de pacienți, cu succes. Președintele Trump a fost pacientul meu, Rudy Giuliani a fost pacientul meu”.

Pe de altă parte, susține o varietate de efecte adverse care cataloghează vaccinul drept otravă.

De unde provine acest val?

Frenezia protocolului Zelenko vine din SUA. Deși tratamentul a fost retras în prezent, în 2019, Donald Trump îl promova foarte agresiv atât la nivel public, cât și punând presiune pe medici pentru a îl adopta. Medicamentul devenise un standard de îngrijire în zonele din Statele Unite puternic afectate de pandemie – deși medicii care îl prescriu nu aveau garanția unui studiu al eficienței. Studiul a fost făcut abia în decembrie 2020 și rezultatele au dus la abandonarea protocolului.

Cum putem verifica o astfel de informație?

Să începem cu modul în care Zelenko își construiește autoritatea, prin cazurile tratate, persoanele faimoase vindecate și studiile publicate. După ce a testat acest cocktail de trei medicamente pe sute de pacienți, dintre care unii aveau doar simptome ușoare sau moderate la sosire, dr. Zelenko a susținut că 100% dintre ei au supraviețuit virusului fără spitalizări și fără oxigen.

Pe rând, fiecare dintre aceste afirmații sunt ușor de demonstrat drept minciuni.

În publicarea conversației pe Twitter, Giuliani a spus că există dovezi că tratamentul este eficient 100% împotriva covid-19. Nu există însă dovezi științifice, motiv pentru care, tweetul lui Giuliani a fost șters de Twitter pentru încălcarea regulilor de utilizare ale platformei în timpul pandemiei. Alte tweet-uri ale lui Giuliani în care nu garantează un leac pentru covid-19 sunt încă disponibile pe profilul său de socializare.

Ce zice de facto New England Journal of Medicine?

Fix opusul, dar de ce să mergem la sursă? Jurnalul spune că persoanele însărcinate sunt expuse riscului de a dezvolta o formă severă odată infectate(Covid-19), iar infecția în timpul sarcinii este asociată cu riscuri crescute de naștere prematură și alte rezultate adverse materne și neonatale.

Avortul spontan (pierderea sarcinii care are loc la mai puțin de 20 de săptămâni de gestație) este un rezultat comun al sarcinii, care afectează 11 până la 22% dintre sarcinile recunoscute. Studiile efectuate de aceștia concluzionează că nu au suficiente date pentru a face o legătură între vaccin și avort spontan.

Cu toate acestea, în Norvegia se recomandă evitarea vaccinului în primul trimestru până la noi dovezi.

Chiar și prezentând o perspectivă echilibrată cu informații pro și atitudini contra, afirmațiile lui Zelenko sunt departe de adevăr.

Cât de eficientă și sigură este alternativa lui Zelenko?

În decembrie 2020, în Jurnalul Internațional al Agenților Antimicrobieni, Vladimir Zelenko și-a publicat studiile înregistrate folosind tratamentul său. Cercetarea nu corespunde standardelor cercetărilor științifice. Nu a fost definit un grup de control care primește o substanță inactivă în scop de comparație (placebo).

Zelenko a preluat dosarele medicale de la 141 de pacienți care ar fi urmat tratament cu hidroxiclorochină, azitromicină și zinc și le-a comparat cu înregistrările de la 377 de pacienți care nu fuseseră tratați cu medicamentele respective. Acest tip de studiu nu este considerat unul obiectiv,  având în vedere că selecția cazurilor a fost făcută doar pentru a demonstra eficiența protocolului de tratament, pe criteriile stabilite de Zelenko.

În plus, nefiind vorba de un protocol de studiu controlat, există factori externi care pot influența în mod neuniform evoluția stării de sănătate a pacienților.

În concluzie studiul lui este cel mult o glumă, în care a ales ce tip de pacienți îi susțineau opinia și a transformat aceste date într-un studiu, bineînțeles respins.

OMS nu recomandă hidroxiclorochina pentru prevenirea COVID-19. Această recomandare se bazează pe șase studii cu peste 6000 de participanți care nu au avut COVID-19 și au primit hidroxiclorochină. Utilizarea hidroxiclorochinei pentru prevenire a avut un efect redus sau deloc asupra prevenirii îmbolnăvirii, spitalizării sau decesului din cauza COVID-19. Administrarea de hidroxiclorochină pentru a preveni COVID-19 poate crește riscul de diaree, greață, dureri abdominale, somnolență și dureri de cap.

Ne e ușor și accesibil să cădem în gaura neagră a dezinformării. Verificarea informației ne ia ia timp versus asimilarea unui titlu în câteva secunde. Costul pe care îl ducem cu greu în fiecare zi este exact cel de care vrem să ne ferim. Suntem manipulați cu apeluri la autoritate ale unor personaje care mint pe față legat de sursele care le atestă munca sau valoarea de adevăr.De ce alegem să îi credem doar pentru ca apar de sute de ori pe Facebook?

Vă mai recomandăm și Adevărul despre ciparea la nivel global până în 2030 și George Simion, pantofii și brațele muncii.

 

Sursă foto: Getty Images/True Story Project

#Te-ar mai putea interesa și