Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Avem două vaccinuri anti-Covid-19 pe ultima sută. Care este următorul pas?

Pe 12 noiembrie, compania germană de biotehnologie, BioNTech a anunțat că studiile clinice care sunt în desfășurare pentru găsirea primului vaccin anti-Covid-19 au avut o rată de eficacitate de 90%. Împreună cu gigantul farmaceutic american, Pfizer care va manufactura și produce vaccinul, duo-ul restrânge cursa pentru găsirea unui vaccin.

Pe 16 noiembrie, compania farmaceutică Moderna a anunțat că testele preliminare s-au dovedit a fi 95% eficiente, crescând șansele pentru găsirea unui vaccin în primăvară anului următor sau în cel mai bun caz, până la sfârșitul acestui an.

În timp ce o lume întreagă așteaptă cu nerăbdare găsirea unui vaccin ca și o vestă de salvare care ne va readuce la normal, marile state sunt pregătite să cumpere zeci de milioane de doze pentru a asigura accesul către vaccin populațiilor sale.

Ce presupune vaccinul BioNTech/Pfizer?

Cuplul care este la cârma companiei de biotehnologie BioNTech sunt doi soți – Uğur Şahin și Özlem Türeci – oameni de știință germani de origine turcă. Uğur Şahin, CEO BioNTech a anunțat că este optimist cu privire la eficacitatea acestui test, declarând că este posibil ca lumea să revină la normal până la sfârșitul lui 2021.

biontech

Soții Uğur Şahin și Özlem Türeci, CEO & Chief Medical Officer, BioNTech. (Washington Post)

 

Acest vaccin experimental folosește metoda ARNm– în biologia moleculară, ARN-ul mesager este o moleculă unică de ARN care corespunde secvenței genetice a unei gene și este citit de un ribozom în procesul de sintetizare a unei proteine -. În timp ce majoritatea vaccinurilor extrage formațiunea genetică din vaccin și o transpune în codul genetic uman, metoda ARNm necesită doar codul genetic al virusului, scurtând perioada de producere cu aproximativ 3 luni.

De asemenea, găsirea și producerea unui vaccin nu sunt singurii pași ai acestui proces extrem de complex. Aici intervine experiența lui Pfizer de a produse la nivel industrial vaccinul într-un timp relativ scurt, dar și să primească autorizații de la instituțiile emitente de reglementare. Având în vedere circumstanțele extraordinare și urgența găsirii acestui vaccin, procesul care ar fi durat ani acum poate avansa în câteva luni.

Există în continuare multe întrebări fără răspuns cu privire la acest vaccin. Nu este clar dacă vaccinul va putea trata și pacienții asimptomatici cu Covid-19. Procesul de testare clinică va trebui să verifice eficacitatea vaccinului și la pacienți de etnii și de vârste diferite. Şahin speră că administrarea a două doze din vaccin la o distanță de 3 săptămâni va duce la imunizare împotriva virusului timp de un an.

În cursa pentru găsirea unui vaccin împotriva Covid-19 așteptările au fost reduse. De exemplu, Autoritatea de Reglementare a medicamentelor (FDA) din America a declarat că și un vaccin care are eficacitate de 50% poate fi aprobat pentru producție. Anthony Fauci, liderul Institutului de Boli Infecțioase din Statele Unite și cel care conduce taskforce-ul Covid-19 la nivel federal a declarat că o rată de eficacitate atât de mare – peste 90% –  este impresionantă și ne aflăm pe drumul cel bun în lupta împotriva acestei pandemii.

Stadiul vaccinurilor la nivel global. (NYT)

 

De asemenea, timing-ul acestei declarații vine la o săptămână de la aflarea rezultatelor prezidențiale din America. Președintele Trump a criticat Pfizer, declarând că descoperirea a fost amânată din motive politice, pentru ca acest succes să nu fie asociat cu Administrația Trump, care ar fi putut duce la mai multe voturi către Președintele Republican. BioNTech a anunțat că cercetarea medicală nu ar trebui să fie niciodată politizată, iar ascunderea unor informații de o asemenea importanță ar fi imoral, a declarat Şahin.

Vaccinul Moderna

O a două companie farmaceutică americană a anunțat rezultatele unor testări clinice preliminare. În cadrul unui studiu de testări clinice cu 30,000 de persoane, Moderna a anunțat că testele sale au înregistrat o eficiență de 94.5%. Ambele companii farmaceutice plănuiesc să aplice pentru autorizație de urgență din partea FDA pentru a putea produce vaccinul cât mai repede. Primele doze se vor duce în regim prioritar către oamenii cu cel mai mare risc de a-l contracta – cadre medicale și pacienți vulnerabili.

Deși este preconizat că un vaccin ar putea fi disponibil până la finalul anului în doze restrânse, este neclar când va deveni accesibil la nivel mondial. Pe lângă cele două companii farmaceutice care sunt fruntașii în cursa pentru găsirea unui vaccin mai există alte 10 companii care sunt în faze terminale de testări clinice, iar alte 50 care sunt în stadiu incipient de testare.

Comparativ cu vaccinul BioNTech/Pfizer, cel de la Moderna va avea o „viață de raft” mai lungă, iar acesta va putea fi depozitat la -20 grade (va putea fi ținut în frigider până la o lună) comparativ cu cel de la Pfizer, care trebuie depozitat la o temperatură de -35 grade. Procesul de testare presupune injectarea unor anumiți pacienți cu vaccinul propriu-zis, iar altora doar cu placebo (injecție cu apă sărată) pentru a determina eficacitatea vaccinului. Din cei 95 de pacienți care au luat virusul, doar 5 erau vaccinați, restul fiind injectați cu placebo. Din cele 95 – 11 cazuri au fost grave, toate fiind dintre cele cu placebo.

Ce se întâmplă acum cu vaccinurile anti-Covid-19?

Cele două firme au anunțat rezultatele acestor testări clinice în declarații de presă, dar nu în jurnale medicale, acestea neputând fi evaluate de către experți și cercetători externi. De aceea, nu există rezultate concluzive cu privire la aceste potențiale vaccinuri.

Vaccinul Moderna are la bază aceeași metodă genetică – ARNm. Faptul că ambele au ajuns la o rată de eficacitate de peste 90% folosind aceeași structură genetică ar putea fi revoluționar pentru modul în care se vor crea vaccinuri de acum încolo. Vaccinul pare să recunoască copia genetică a virusului și impune sistemului imunitar să atace orice corpi străini asociați cu virusul care vrea să invadeze. Deși o asemenea tehnică nu este încă disponibilă pe piață, rezultatele testărilor clinice au concluzionat că vaccinul previne dezvoltarea unei forme grave de Covid-19.

anti-covid-19

Sursă foto: Deutsche Welle.

 

Deși nu au fost găsite efecte adverse la aceste vaccinuri, acesta trebuie să fie eficient atât pentru tineri, cât și pentru bătrâni. Exista un al doilea aspect crucial, și anume dacă vaccinul va fi capabil să oprească răspândirea virusului – acest lucru ar presupune un succes răsunător care va putea duce pandemia la bun sfârșit.

În timp ce Pfizer și Moderna se luptă în declarații, spunând care poate să producă mai multe doze într-un timp cât mai scurt, companiile negociază programe de distribuire al vaccinului către guverne. Moderna are un dezavantaj – compania nu a mai produs la scară largă vreun vaccin până acum, deci rămâne de văzut dacă promisiunea că aceasta va produce până la 1 miliard de doze în 2021 se va materializa. Acestea așteaptă, bineînțeles, să facă un profit din urma acestor vaccinuri – o doză variază între $19.50 și $37.

Ambele vaccinuri necesită două doze să fie administrate, deci ne vom aștepta ca profitul din industria farmaceutică din următorul an, odată ce vaccinurile vor fi aprobate, produse și distribuite în toată lumea – să fie zdrobitoare.

Pentru alte analize True Story Project despre vaccin, mai puteți accesa „’Vaccine nationalism’ & cursa pentru rezolvarea pandemiei”.

 

Sursă foto: Time

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și