Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Radu Tudor

Autonomia strategică a UE și atacurile lui Macron la adresa NATO, pericole uriașe pentru securitatea transatlantică

Într-un efort demn de o cauză mai bună, voci europene vorbesc în ultima perioadă despre un așa numit concept de „autonomie strategică” a Uniunii Europene. El se referă în primul rând la dorința unor centre de putere, în special Parisul, de a construi o arhitectură europeană de apărare și securitate independentă de SUA. Aceste demersuri se bazează pe câteva ipoteze false pe care voi încerca să le analizez în continuare.

Manifestările de mare putere europeană ale Franței ne sunt bine cunoscute. Europa cu două mari motoare – Franța și Germania – poate fi un avion ce evoluează lin, fără turbulențe, în spațiul aerian comun. Problemele apar atunci când pe fondul unor manifestări de orgoliu excesiv, de ignorare a lecțiilor istoriei, cineva dorește să preia manșa, ducând avionul de capul său oriunde crede, fără să întrebe turnul de control sau pasagerii.

Catastrofa politică reprezentată de cei 4 ani ai Administrației Trump, dezangajarea din tratate multilaterale, comportamentul îndoielnic în legătură cu Alianța Nord Atlantică fondată chiar prin Tratatul de la Washington, suspiciunile serioase privind o agendă ascunsă cu Rusia – toate au generat îngrijorări evidente în Europa. Și exerciții de gândire de tipul: ce facem dacă SUA rup relația transatlantică în al 2 lea mandat Trump? Cum facem să nu rămânem descoperiți din punct de vedere securitar pe continentul european? Absolut justificate și de bun simț aceste îngrijorări.

Pe fondul acestor dezbateri, Rusia a profitat maxim de tensiunile SUA-UE create chiar de omul lor de la Washington. Și a lucrat la mai multe capete, cum a știut dintotdeauna să facă. După 2 întâlniri succesive cu Vladimir Putin, președintele Franței Emmanuel Macron a început să fantazeze în legătură cu nevoia unei relații bune cu Rusia în pline sancțiuni internaționale pentru anexarea ilegală a Crimeei. Mai mult, Macron a lansat două atacuri abominabile asupra NATO, alianță care de 72 de ani asigură pacea și securitatea pe ambele maluri ale Atlanticului. Am auzit din gura președintelui francez chiar ideea repetată obsesiv, cu argumente mincinoase, că NATO nu își mai justifică existența după desființarea Tratatului de la Varșovia. „NATO a fost creat să contrabalanseze Tratatul de la Varșovia”, afirmă în mod halucinant Emmanuel Macron.

macron

Sursă foto: EurActiv.com

 

Am avut brusc un deja vu, după ce în ultimii 30 de ani am auzit non stop acest argument anti-NATO venit din Est. Dar el să fie preluat acum, în 2021, de președintele unui stat fondator NATO, asta e chiar prea mult.

Din câte îmi amintesc eu, NATO a fost fondat în 1949, prin Tratatul de la Washington. Tratatul de la Varșovia a fost semnat în 1955. Așadar, cine pe cine a combătut și cine a apărut primul? Logica elementară nu pare să fie familiară președintelui francez. Iar Rusia lui Putin calcă din 1999 pe urmele URSS din punct de vedere al retoricii, comportamentului strategic și de adversitate maximă în raport cu Vestul.

Mai mult, dacă ai de 72 de ani pace și securitate pe ambele maluri ale Atlanticului, brusc nu-ți mai dorești asta? Și vrei să bați palma cu adversarul, cu o Rusie asertivă și agresivă, care atacă și provoacă non stop spațiul aliat? Atacuri cibernetice dovedite de state NATO, operațiuni de otrăvire a unor disidenți operate de serviciile secrete de la Moscova în spațiul aliat, comportamentul extrem de agresiv al avioanelor de luptă și bombardierelor rusești la limita spațiului nostru aerian comun, ample operațiuni de război hibrid prin campanii de fake news, manipulare, propagandă anti-occidentală derulate prin entități GRU, SVR și FSB. Acesta este o parte din arsenalul Rusiei la adresa Vestului civilizat și democratic. Cu această Rusie vrea Franța să se împrietenească? Și să dezvolte o „autonomie strategică” a UE, în contextul unei agende ascunse cu Rusia a Franței și altor țări europene, în plan economic și nu numai?

Eliminarea SUA din ecuația strategică, transatlantică, ar însemna sfârșitul NATO, al păcii, ar transforma continentele noastre păzite de angajamente ferme, istorice, într-un câmp uriaș de confruntare. Trump a încercat asta, împins de la spate de Putin. Macron a speculat, crezând că poftele de grandoare și preamărire ale Franței, bine cunoscute de secole, ar putea ține loc de leadership strategic înțelept și echilibrat pe ambele maluri ale Atlanticului. Și lecțiile istoriei ar fi brusc uitate, când mii de tineri militari americani au murit pe plajele Normandiei în 1944 pentru a scăpa Franța și toată Europa de nazism și pericolul comunist ce venea furibund dinspre Moscova.

Dacă Macron și alți lideri UE continuă să viseze la o autonomie strategică sperând să submineze NATO, gestul lor sinucigaș va rămâne drept cel mai stupid demers de acest gen din istorie. Peste un miliard de oameni din 30 de țări și 2 continente se vor vedea confruntați cu realități de tip Ucraina, Georgia și alte țări unde Rusia zburdă, întreține războaie și are o prezență militară ilegală prin deja faimoasele conflicte înghețate.

Venirea lui Joe Biden la Casa Albă readuce SUA în matca unor angajamente multilaterale depline, iar alianțele istorice sunt principalul element subliniat și în documentul recent elaborat de National Security Council, intitulat: „Interim National Security Strategic Guidance”.

stoltenberg

Sursă foto: EurActiv.com

 

“Orice tentativă de a slăbi legătura, de a diviza Europa şi America de Nord, nu va face decât să slăbească NATO, ea va diviza Europa”, a avertizat recent Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

În fața unei alianțe dure, anti-occidentale, reprezentată de axa Moscova-Beijing, singura șansă a Vestului e să mențină și să întărească relația transatlantică, să extindă capacitățile NATO de a combate amenințările clasice, dar și cele asimetrice, hibride. SUA și Europa sunt împreună de 72 de ani. Doar în acest tandem poate fi descurajată și combătută eficient ofensiva Rusia-China. Din punct de vedere al amenințărilor clasice, militare, este evident pentru oricine. Iar pe zona hibridă, Uniunea Europeană s-a lăsat penetrată ca un șvaițer în timpul pandemiei, dovedind o slabă reziliență și o incapacitate clară de a combate astfel de noi amenințări.

O proastă aplicare și înțelegere a conceptului de „autonomie strategică” a UE în altă formă decât în interiorul NATO ne poate slăbi atât de tare încât pandemia să pară o joacă de copii în raport cu o criză de securitate ce s-ar putea naște din orgolii, pofte de putere și ignorarea lecțiilor istoriei.

 

Sursă foto: Center for a New American Security

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și