Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Alexandru Văleanu

AstraZeneca și incertitudinile Uniunii Europene

În ultima săptămână, vaccinarea cu serul AstraZeneca a fost suspendată de către unii membri ai Uniunii Europene, în pofida recomandărilor experților internaționali.

Până la momentul scrierii acestui articol, Germania, Italia, Franța, Spania, Danemarca, Norvegia, Irlanda și Olanda au oprit vaccinarea cu AstraZeneca din cauza unor aparente cazuri de tulburări de coagulare, apărute la un număr extrem de redus din populația vaccinată cu serul britanic. Cât de redus este numărul? Ei bine, este vorba despre 37 de cazuri dintr-un total de 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană și Regatul Unit.

Contextul și efectele

Având în vedere cifrele de mai sus și vastele analize realizate de experții Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), s-a recomandat continuarea vaccinării, fiind subliniat faptul că beneficiile acesteia în prevenirea formelor grave de COVID-19 depășesc riscul apariției de reacții adverse grave.

Totodată, aceste tulburări de coagulare apar atât în rândul populației vaccinate, cât și al celei nevaccinate. Este firesc ca un segment dintre cele 17 milioane de persoane vaccinate să prezinte comorbidități ce ar putea duce la deces, însă acest lucru funcționează independent de vaccin. Persoanele respective ar fi dezvoltat, cel mai probabil, aceste tulburări și fără a fi vaccinate, conform specialiștilor.

Cu toate acestea, puține state membre au decis, asemeni României, să respecte recomandările celor de la EMA, preferând în schimb să se retragă în propriile țări și să aștepte noi studii. Trebuie specificat, totuși, că în trecut au mai existat probleme cu vaccinul AstraZeneca în țările europene.

uniunea europeana

Sursă foto: BioWorld

 

Când vaccinul a fost aprobat de către EMA în luna ianuarie a acestui an, numeroase state, printre care Germania, Italia, Irlanda, Olanda, Franța, Suedia și Polonia, au restricționat folosirea vaccinului asupra persoanelor în vârstă de peste 65 de ani. Interesant este faptul că majoritatea acestor țări se regăsesc printre cele care au suspendat campania de vaccinare cu AstraZeneca. La vremea respectivă, experții EMA și de la alte institute de cercetare au subliniat că vaccinul poate fi folosit de toți adulții de peste 18, vârsta acestora nefiind un factor relevant.

Însă, recomandările experților europeni sunt ignorate într-o Uniune în care frica și deciziile motivate politic par a persevera. Când spun decizii motivate politic, nu mă refer la conspirații și eventuale „interese mari” ce ar putea fi la mijloc, ci, pur și simplu, la prudența irațională abordată de mai multe state ca reacție la presiunile interne și externe.

De exemplu, după decizia Germaniei de a suspenda procesul de vaccinare cu serul britanic, țări precum Franța s-au simțit datoare să acționeze în mod similar. Dacă Germania, cea mai mare putere europeană, a decis un lucru în acest sens, atunci cetățenii și politicienii pun presiune asupra guvernelor pentru a urma exemplul Berlinului, că doar este vorba de nemți și știu ei mai bine ce fac.

Astfel s-a produs efectul de domino ce, precum am mai specificat, din frici iraționale și nejustificate, a afectat campania europeană de vaccinare. Trebuie să ne aducem aminte că Uniunea Europeană și-a setat ținta de a vaccina 70% din populație până la sfârșitul verii, iar această întârziere afectează grav procesul și poate pecetlui întreaga campanie de vaccinare.

În acest moment, nu știm exact pentru cât timp asigură vaccinul imunitatea, dar trebuie luată în considerare varianta în care durează, să zicem, între șase și opt luni. În acest caz, există șanse reale ca Uniunea Europeană să nu reușească să vaccineze 70% din cetățeni până când imunizarea din prima fază expiră.

La acest calcul se adaugă și variabila necunoscutului. Diferitele tulpini ale coronavirusului, asemeni celei britanice sau sud africane, pot evolua, devenind fie mai contagioase, fie mai rezistente, fie chiar mai letale. Având în vedere acești factori, oprirea vaccinării este întru-totul imprudentă.

Cine are de câștigat?

Precum era de așteptat, există actori internaționali ce așteaptă astfel de momente pentru a interveni și a acoperi golurile lăsate de coordonarea mediocră a campaniei europene de vaccinare. Cine sunt acei actori? Răspunsul este simplu: Rusia și China.

Rusia

Sursă foto: Tokyo Review

 

A fost deja anunțată colaborarea dintre Adienne Pharma & Biotech şi Fondul suveran rus (RDIF), care deține patentul producției vaccinului Sputnik V, pentru deschiderea unei fabrici în Italia ce promite o producție de 10 milioane de doze de vaccin pe luna. Mai mult, în momentul de față Rusia se află în negocieri cu țări precum Franța și Germania pentru lansarea oficială a vaccinului Sputnik V în Uniunea Europeană.

Toate aceste evenimente au loc după ce, acum două săptămâni, EMA a declarat că a început procesul de analizare a vaccinului rusesc, în ideea în care Uniunea Europeană va începe inocularea în masă cu Sputnik V, dacă analiza relevă rezultate pozitive.

În același timp, China a aprobat al cincilea (da, al cincilea!) vaccin autohton împotriva Covid-19, iar surprizele nu se încheie aici. În curând se vor împlini două luni de la încheierea contractului între Ungaria și Sinovac pentru achiziționarea a 5 milioane de doze, în condițiile în care EMA nici nu a început procesul de evaluare în vederea lansării acestuia pe piața europeană.

Este ușor de prevăzut faptul că Ungaria nu va fi un caz unic în Uniunea Europeană, urmând ca și alte state precum Italia și multe altele să înceapă până la sfârșitul acestui an inocularea cu vaccinul chinezesc.

Remarci finale

Nu intenționez a crea o legătură de cauzalitate între suspendarea vaccinării cu AstraZeneca și intrarea pe piața europeană a serurilor din Est. Cu toate acestea, este imposibil de negat faptul că Rusia și China se folosesc de acest eveniment pentru a face lobby propriilor vaccinuri, precum am văzut deja în cazul Sputnik V.

Fie că e vorba de Nord Stream 2, de AstraZeneca sau chiar de Sputnik V, țările membre ale Uniunii Europene au dovedit în ultima perioadă o inabilitate de a coopera pentru binele comun al UE. Această tevatură cu eventualele pericole ale vaccinului AstraZeneca ar trebui să fie un semnal de alarmă nu doar pentru campania de vaccinare, ci și pentru unitatea europeană, care pare a fi mai mult un vis decât o realitate bazată pe valori și norme comune.

astrazeneca

Sursă foto: The Atlantic

 

În orice caz, în urma deciziei finale a EMA pe subiect probabil că toate țările vor relua vaccinarea cu AstraZeneca, dar aceste două săptămâni marcate de frici iraționale și ignorarea adevărurilor științifice vor fi greu de recuperat.

Analize True Story Project pe aceeași temă: Serbia, Sputnik V și Sinovac: triunghiul amoros și Dilema vaccinării în Republica Moldova.

Sursă foto: The Scientist Magazine

#Te-ar mai putea interesa și