Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Ascensiunea hegemoniei economice chineze

Cheia succesului unui sistem totalitar, capitalismul

Care au fost premisele de succes ale expansiunii unui stat totalitar?

Înainte de inițierea reformelor economice și a liberalizării comerțului în urmă cu aproape 40 de ani, China era dominată de politici care au menținut economia foarte săracă, stagnantă și centralizată. În mare măsură era profund ineficientă și relativ izolată de economia globală.

Mădălina Voinea

De la deschiderea către comerțul exterior și investiții prin implementarea reformelor de liberalizare în 1979, China a fost  economia cu cea mai rapidă creștere din lume. Media  creșterii anuale a produsului intern brut (PIB) a fost de  9,5% până în 2018, un ritm descris de Banca Mondială drept „cea mai rapidă expansiune susținută de către o economie majoră din istorie.” O astfel de creștere a permis Chinei, în medie, să își dubleze PIB-ul în fiecare opt ani și a ajutat la ridicarea sărăciei a aproximativ 800 de milioane de oameni. China a devenit cea mai mare economie din lume (pe bază de paritatea puterii de cumpărare). China este cel mai mare partener comercial al SUA, cea mai mare sursă a importurilor și a treia cea mai mare piață de export din SUA. China este, de asemenea, cel mai mare deținător străin al S.U.A prin intermediul titlurilor de stat, care ajută la finanțarea datoriei federale și la menținerea ratelor dobânzilor din SUA scăzute.

Odată cu maturizarea economiei chineze, creșterea reală a PIB-ului s-a redus în mod natural, de la 14,2% în 2007 la 6,6% în 2018, iar această creștere este proiectată de Fondul Monetar Internațional (FMI) la 5,5% până în 2024. China este obligată să își refacă abordarea de politicii internaționale și a mecanismului de extindere pe bază economică. Singurul instrument pe care îl poate folosi pentru a-și continua extinderea este unul bazat pe politica totalitară pe care o folosește pentru a maximiza unitatea și eficiența deciziilor. Pe de altă parte, modelul de creștere se bazează mai puțin pe investiții și exporturi fixe și mai mult pe consum privat, servicii și servicii inovative sau necesare altor state care să conducă la creștere economică.

Instrumente economice folosite

1. Protejarea pieței interne de competiția adusă din import  precum taxe vamale ridicate, reglementări preferențiale și bonusuri consistente pentru companiile de stat.

2. Extinderea impactului chinez pe piața globală.Aici putem observa suportul financiar din partea statului către transformarea companiilor naționale în competitori pe piața externă și în a accelera rata exporturilor.

3. Securizarea și deținerea de resurse la nivel global.Folosind capcana datoriilor drept model de dezvoltare economica pentru infrastructura țărilor sub dezvoltate sau în curs de dezvoltare, acestea cedează controlul sau drepturile asupra resurselor sale naturale. Aceste resurse variază de la bauxită, cupru și nichel la mărfuri mai rare, precum beriliu, titan și minereuri de pământuri rare. Acest tip de model funcționează cu preponderență în statele dominate de corupție și de lipsa unor instituții guvernamentale funcționale.

4. Monopolizarea industriei de manufactură. China a obținut deja o poziție de lider în multe industrii tradiționale. A făcut-o în parte prin împrumuturi la discreție acordate propriilor companii și prețuri sub media mecanismului de cerere și ofertă, precum și prin norme laxe și slab aplicate standardelor de mediu, sănătate și siguranță. După cum a documentat Camera de Comerț Europeană: „Pentru o generație, China a fost fabrica de lumea.” Până în 2015, China avea deja 28% din producția mondială auto, 41% din producția globală a navelor.

Hegemonia Chinei este o consecință a lipsei de reglementări și acțiune la nivel global. Pasivitatea agenților internaționali și lipsa competiției din partea SUA a permis Chinei o extindere fără precedent. Pârghiile economice i-au adus control politic asupra viitorului unui număr ascendent de teritorii, țări și chiar continente. Evoluția situației depinde doar de alianțele regionale și mobilizarea lor în contracararea și negocierea condițiilor investițiilor din partea Chinei.

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și