Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Alina Inayeh

Armistițiul din Estul Ucrainei – un pas înainte?

Pe 26 iulie președinții Putin și Zelenski au încheiat un acord de încetare a focului în teritoriile din estul Ucrainei controlate de forțe separatiste pro-ruse (regiunile Lugansk, Donetsk, cunoscute ca Donbass). Un pas salutar în salvarea de vieți omenești (casualties), simpla încetare a focului nu rezolvă adevăratele probleme ale estului Ucrainei, nici nu garantează rezolvarea conflictului. Dincolo de a fi o chestiune locală, mizele din estul Ucrainei sunt mult mai ample și actorii cu adevărat implicați, în spatele celor care se lupta aproape zilnic, mult mai relevanți geopolitic.

Alina Inayeh

Primul actor implicat în conflict este Ucraina, care trebuie să jongleze mai multe mingi deodată: păstrarea integrității teritoriale; stoparea de pierderi de vieți omenești, dar și a costurilor generate de conflict; reformarea administratiei locale prin descentralizare; păstrarea unei bune relații cu Uniunea Europeană, în principal prin respectarea acordurilor de la Minsk, care desenează un aproximativ plan de pace. Tocmai acordul de la Minsk este cel care dă cele mai multe bătăi de cap. Acesta prevede acordarea unei oarecare autonomii teritoriilor din Est, autonomie la care s-ar ajunge printr-o reforma legislativă (care s-a făcut), o descentralizare reală a administrației (actualmente în curs) precum și prin organizarea de alegeri locale (programate pentru 25 octombrie 2020). În detaliul organizării acestor alegeri se ascunde diavolul: Ucraina le vrea organizate cu adevărat libere și corecte, adică după stingerea conflictului armat și retragerea “omuletilor verzi” și al armamamentului rusesc. Rusia, declarativ, aderă și ea la imperativul unor alegeri libere și corecte, dar organizate în actualele condiții de pe teren și retragerea militanților/militarilor doar după alegeri. Dacă acest scenariu sună cunoscut este tocmai pentru că este cunoscut din alte zone cu conflicte interminabile din regiune – Transnistria, Abkhazia și Osetia de Sud, în care trupele rusești își continuă prezența sub diverse denumiri și cu diferite pretexte legale.

Al doilea actor implicat în conflict este Rusia. Dincolo de a susține militanții separationisti, implicarea Moscovei direct în conflict, cu armament, trupe și intelligence, este dovedită, în pofida declarațiilor contrare ale Kremlinului. Rusia nu numai că vrea, dar are nevoie să controleze teritoriile estice ale Ucrainei din motive strategice (controlarea parcursului european și mai ales trans-Atlantic al Ucrainei) dar și tactice (găsirea unei soluții pentru alimentarea cu apă a Crimeii, soluție ce nu exclude un scenariu militar în care controlul teritoriilor estice ale Ucrainei s-ar dovedi de folos). În același timp, însă, Rusia are nevoie de o relație bună cu Uniunea Europeană pentru ridicarea sancțiunilor și pentru întărirea cooperării economice. Semnarea actualului armistițiu este o dovadă de bună purtare din partea Rusiei, care este obișnuită să păstreze bunăvoința europeană cu mișcări politicoase în plan tactic, fără a reduce agresivitatea în plan strategic. 

Al treilea actor implicat este Uniunea Europeană, reprezentată în formatul Normandia, în care se negociază rezolvarea conflictului, de Germania și Franța. În timp ce Uniunea Europeană dorește în mod autentic rezolvarea conflictului din propria vecinătate, cele două țări care o reprezintă (ca și altele, de altfel) doresc și o relație de cooperare economică cu Moscova. Atitudinea schizofrenică în materie de politică externă a UE nu este o noutate, mai ales în această regiune. De aici și teama că, lipsa de experiență a președintelui Zelenski combinată cu dorința de a rezolva conflictul cît mai repede și supărând Rusia cît mai puțin, a UE/Franța și Germania va genera o soluție nefericită – respectiv federalizarea Ucrainei, care ar da astfel Rusiei controlul asupra deciziilor strategice ale acesteia.  

Departe de a fi un pas înainte, actualul armistițiu este mai degrabă un pas în lateral, dând celor cu adevărată putere de rezolvare a conflictului timp să se regrupeze și să își revizuiască strategiile. Este un armistițiu instabil atît faptic (a fost deja încălcat la două zile după ce a intrat în vigoare) cît și geopolitic, întrucît adevăratele interese și mize nu au fost încă aliniate și rezolvate. 

Sursă foto: UNIAN

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și