Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / WatchDog.md

Aranjamente de culise în alegerile parlamentare din Republica Moldova

După o criză politică ciudată care a durat mai bine de trei luni, Republica Moldova a stabilit data de 11 iulie 2021 drept ziua alegerilor parlamentare anticipate. Cu siguranță, cei mai puțin de trei milioane de cetățeni cu drept de vot din Republicii Moldova au din ce alege: Comisia Electorală Centrală a anunțat că 53 de formațiuni politice sunt eligibile pentru a participa în alegeri. Tot din atâtea formațiuni politice pot alege și cei care vor să facă coaliții electorale care să le servească mai bine interesele. Mă rog – ei desigur spun că vor să servească cetățenii.

Înapoi în viitor

În contrast cu dezbinarea și dispersarea eforturilor politice de pe eșichierul de dreapta pro-european a partidelor, care se așteaptă să ia majoritatea parlamentară și a celor care ar putea să nu mai treacă pragul electoral, cei de pe stânga pro-rusă își adună forțele. Astfel, Igor Dodon, și socialiștii lui au venit cu soluții alternative la continuul declin în popularitate. Într-un gest ce are iz de naftalină, fostul președinte al Republicii Moldova l-a cooptat întru-un bloc electoral pe fostul președinte comunist, Vladimir Voronin.

dodon voronin

Sursă foto: Deutsche Welle

 

Să ne aducem aminte, în acest context, de relația  pe care o aveau acești doi lideri politici până nu demult. De-a lungul anilor, Voronin l-a numit pe Dodon trădător pentru că a părăsit Partidul Comuniștilor ca să dea viață Partidului Socialiștilor, iar, mai recent – ”o persoană culcată definitiv sub democrați și de acolo el nu mai iese” [nota autorului: referință la oligarhul fugar Plahotniuc].

Și asta pentru ca săptămâna trecută Dodon să anunțe pe contul său de Facebook că formează un bloc comun ”în serviciul suveranității Republicii Moldova și protecția intereselor poporului moldovenesc de la subordonarea intereselor altor țări, inclusiv vânzarea pământurilor către străini și transformarea țării în câmp de manevre militare”. Tot în această declarație de parteneriat în folosul cetățenilor, Dodon și Voronin încearcă să se poziționeze drept protectori ai valorilor creștine și a identității moldovenești. Circ fără pâine.

Înainte de alegeri  se numără voturile

Această regenerare a mesajelor intens-populiste cu tentă geopolitică și înclinate spre Est nu sunt nimic altceva decât o încercare disperată de a acumula fiecare vot de pe eșichierul de stânga. Se pare că, fie la Chișinău, fie la Moscova, cineva a făcut matematica electorală, și a decis că e nevoie de un efort de consolidare deplină pe stânga politică. Mai curând pare o strategie comună a Kremlinului și a cleptocraților din Chișinău (inclusiv cei fugari prin țări străine).

”Sondajele, deja de mai mult timp, dar în special după (alegerile) prezidențiale, arată că ceea ce numim noi tradițional în Republica Moldova electorat de stânga s-a subțiat. Dacă până la alegerile prezidențiale ei luau cam 50 la sută în sondaje, acum vedem că chiar și toate partidele acestea împreună cad undeva spre 40 la sută. Respectiv, ei doresc să nu piardă niciun vot”, spun experții.

socialisti comunisti

Sursă foto: Agora MD

 

Cu Voronin cap de listă al noului bloc electoral ce are drept simbol steaua socialistă cu o secere și ciocan comunist pe centru, stânga extremă se asigură că adaugă cele potențial 3.5% ale Comuniștilor la cele aproximativ 25-30% ale Socialiștilor arătate de sondajele neafiliate politic, astfel menținând o prezență impunătoare în viitorul Parlament. Această coaliție ar putea contrabalansa prejudiciul cauzat de coaliția circumstanțială dintre Socialiștii lui Dodon și echipa lui Șor pentru a împiedica anticipatele.

Astfel, Partidul Șor are șanse să obțină acele 5% pe care le arată sondajele, și care sunt suficiente pentru a-i oferi imunitate parlamentară liderului Ilan Șor, condamnat pentru furtul miliardului și care a fugit din țară. ”Rolul lui Șor este să se uite despre el și el liniștit la nivel local să corupă cât mai mulți alegători, în special alegători care altfel ar merge la partidele pro-europene”, spun analiștii politici.

Evident, această strategie face parte dintr-o strategie ”coordonată sau, cel puțin, parțial coordonată cu curatorii de la Moscova ai dlui Igor Dodon, cu actorii locali, respectiv același Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor”. Se pare că Plahotniuc este „stăpânul blocului (PSRM-PCRM)”, pentru că acesta are nevoie de o majoritate prietenoasă în viitorul Parlament pentru a evita ani grei de închisoare pentru acte grave de corupție. Interesul geopolitic al Moscovei și interesele de supraviețuire a corupților din Republica Moldova acum sunt mână în mână, iar Interesul lor comun este supraviețuirea acestui sistem care îi servește.

Un pas la dreapta, și doi la stânga

Renato Usatîi și-a tras și el un bloc electoral, dar … tot cu Renato Usatîi. Singur cu el cum ar veni. Liderul Partidului Nostru și primarul de Bălți care, în alegerile prezidențiale, a obținut un scor neașteptat de 17%, și-a făcut bloc electoral cu partidul a cărui cap de listă a fost în parlamentarele din 2014, când acest partid a fost exclus din cursă pe nedrept. Potrivit lui Usatîi, decizia de a crea un bloc electoral, care se va numi Blocul electoral „Renato Usatîi”, a fost luată pentru a se proteja de spoileri precum blocul “Ai noștri”, care „urmează să fie lansat în alegerile parlamentare anticipate de către Igor Dodon”.

vot

Sursă foto: Deutsche Welle

 

Această mișcare se pare că face parte din mișcarea de consolidare a stângii din Republica Moldova. La prima vedere, Renato Usatîi și echipa sa vor fi principalii beneficiari din urma coaliției Socialiști-Comuniști: cei dezamăgiți fie de unii, fie de ceilalți nu vor vota blocul nou. Usatîi este  a doua opțiune naturală a acestora. Astfel, rămâne Usatîi care va colecta ceea ce pierde blocul Socialist-Comunist. Și probabilitatea lor de a se ”înțelege” în viitorul parlament este una mare.

Strategii de la Moscova încearcă să-l împingă pe Usatîi prin tot discursul său cât mai pe centru sau chiar pe centru-dreapta. Într-un efort ca acesta să ia cât mai mult din votul partidelor de pe centru și centru-dreapta, ca acestea să nu treacă pragul electoral și să irosească cât mai multe voturi de pe acest segment.

A mai rămas aproape o lună pentru ca partidele să se înregistreze în competiția electorală. Există însă mari șanse că, în contextul acestei dispersări enorme a votului de dreapta, viitorul Parlament va fi și el unul unde majoritățile vor fi doar circumstanțiale, și care adesea vor servi marile interese ale unor grupuri mici. To be continued…

Pentru alte analize True Story Project despre Republica Moldova, puteți accesa: Dilema vaccinării în Republica Moldova și Republica Moldova se îndreaptă spre alegeri.

 

Sursă foto: HotNews

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și