Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Apple și noua tehnologie controversată

Gigantul tech, Apple, a anunțat joia trecută o serie de măsuri prin care să poată supraveghea conținutul care ține de abuzurile sexuale la adresa copiilor, căutând în dispozitivele cetățenilor americani deja cunoscuta sintamgă CSAM –„ child sexual abuse material”.

Sistemul – numit și „neuralMatch” – a fost prezentat în detaliu de către Apple în cadrul unui format restrâns online de academicieni la începutul săptămânii trecute.

Deși motivul acestor acțiuni este unul onorabil, implicațiile pe care un asemenea demers le-ar putea avea cu privire la protecția datelor și a confidențialității utilizatorilor ar putea fi enorme.

Cum ar funcționa această nouă tehnologie?

Conform unei declarații făcute de Apple, înainte ca o poză să fie urcată în Cloud Photos tehnologia ar căuta similarități care s-ar putea potrivi cu conținut recunoscut deja ca fiind CSAM. Dacă se găsește o potrivire o persoană va inspecta situația și dacă se confirmă aceasta va fi raportată către autoritățile responsabile.

Însă, există posibilitatea ca aceste tehnologii să poată fi folosite și pentru a detecta și a scana poze care să aibă conținut interzis sau chiar discursuri politice. Ce este îngrijorător este faptul că asemenea tehnologii ar putea seta un precedent extrem de periculos, acestea putând fi folosite de către guvernele autoritare pentru a-și putea supraveghea cetățenii.

Apple a declarat că aceste tehnologii – iOS și iPadOS – care vor fi lansate spre sfârșitul anului vor fi sub forma unor aplicații care vor avea la bază criptografia și care au ca scop limitarea răspândirii conținutului CSAM în mediul online. În același timp, aceste aplicații sunt create în așa fel încât să satisfacă nevoile și dorințele de confidențialitate ale fiecărui utilizator.

Sistemul funcționează prin compararea de poze care există deja în bazele de date ale unor instituții americane, precum National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) sau alte organizații care se ocupă cu siguranța copiilor.

Ce reacții a primit această veste?

Apple pretinde că această tehnologie are un grad de acuratețe extrem de mare – odată identificată, poza este transformată într-un cod numeric care poate fi asociată cu pozele existente de pe dispozitivele Apple. Apple a declarat că până și poze care au fost editate sau alterate ar putea fi identificate prin aceste tehnologii.

Matthew Greene, un cercetător pe probleme de securitate de la John Hopkins University spune că este indiferent dacă Apple va reuși sau va eșua în acest demers: „indiferent de planurile Apple aceștia un transmis un mesaj foarte clar – este safe să construiești sisteme prin care să poți monitoriza și scana telefoanele oamenilor în căutare de conținut licențiat. Odată ce această discuție a fost deschisă nu mai este cale de întoarcere – guvernele vor cere asta de la toată lumea curând”, a declarat acesta pe Twitter.

Discuția care a fost deschisă în spațiul public odată cu inițiativa Apple este una extrem de controversată și de delicată –  până unde suntem în stare să mergem cu privire la cesiunea propriilor drepturi pentru a trăi într-o societate mai „sigură”?

Will Cathcart, șeful WhatsApp de la Facebook a declarat aspru intențiile gigantului tech într-o postare pe Twitter.

laptop apple

Sursă foto: PA Media

 

Acesta a declarat că sistemul ar putea fi folosit foarte ușor pentru a scana orice tip de conținut privat, care poate fi la latitudinea companiei și a intereselor sale sau ale unui guvern. De asemenea, logistica devine foarte complicată la nivel mondial, când ne gândim la implementarea acestor procese – în fiecare țară unde sunt vândute iPhone-uri definiția acestor libertăți de intervenție ale companiei în conținutul privat al fiecărui utilizator va fi diferită de la caz la caz. Cu siguranță, această definiție va fi diferită în Iran, comparativ cu cea din Canada, spre exemplu.

Dilema dintre protecția datelor și rezolvarea unor probleme prin tehnologie

Propunerile care vin din partea gigantului Apple reprezintă un compromis între promisiunile companiei de a proteja datele personale ale utilizatorilor săi și presiunea care vine dinspre guverne, forțele de ordine și organizații responsabile cu siguranța copiilor pentru a asista acești actori statali în investigații penale, care includ acțiuni de terorism, cât și pornografie infantilă.

Tensiunile dintre giganții tech, precum Apple sau Facebook și forțele de ordine a devenit o polemică tot mai serioasă despre care vom auzi mult timp de acum încolo, în special în Statele Unite. În 2016, Apple a fost trimis în instanță de către FBI pentru că a refuzat să acorde acces la telefonul unui suspect terorist care a produs masacrul de la San Bernardino din 2015, unde 14 oameni au fost omorâți.

Însă, cercetătorii în securitate sunt îngrijorați că asemenea eforturi ale companiilor tech de a interveni tot mai radical și agresiv în conținutul privat și în datele utilizatorilor privați. un asemenea pas ar permite guvernelor să acceseze datele personale ale cetățenilor săi, iar implicațiile să fie cu mult peste motivul pentru care această tehnologie ar fi fost creată inițial.

Ross Anderson, profesor de inginerie a securității la Universitatea Cambridge a declarat că „această idee este groaznică, deoarece va genera o supraveghere în masă a telefoanelor și laptopurilor noastre”.

Alec Muffet, un cercetător pe probleme de securitate și un activist pentru confidențialitatea datelor, care ulterior a lucrat pentru Facebook și Deliveroo, a declarat că Apple întoarce progresul drepturilor la confidențialitate pentru a crea o realitate similară cu cea din 1984” (n.r. romanul distopic al lui George Orwell).

date urmarite

Sursă foto: Getty Images

 

Chestiunea ipocriziei cu privire la confidențialitate în rândul marilor giganți tech este una extrem de dezbătută. Facebook și Apple se bat cap în cap de ceva vreme. CEO-ul Apple Tim Cook a declarat că modelul de business de la Facebook presupune vânzarea datelor personale ale utilizatorilor săi către advertiseri, în timp ce viziunea Apple pretinde a fi una primordial concentrată pe siguranța datelor, recunoscută ca și „privacy first”. Însă, această declarație ne arată că și Apple nu este atât de puritan când vine vorba de datele personale ale oamenilor pe cât pretinde.

Însă, situația nu este nici neagră, nici albă, ci extrem de nuanțată – iar presiunea care va fi pusă de către actorii externi pentru ca tehnologia să intervină în soluționarea unor probleme endemice din societate va veni cu un preț – desecretizarea datelor personale ale indivizilor privați.

Pentru alte analize True Story Project despre efectele big tech asupra societății, puteți accesa: “Ce este Pegasus?” și “Facebook, social media sau publicație de știri?”

 

Sursă foto: Reuters

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și