Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Anul tigrului de apă – China în 2022

Anul tigrului de apă începe pe 1 februarie 2022, conform zodiacului chinezesc. Provocările pentru nou an au apărut însă fără întârziere. Deși China a fost singura economie dezvoltată care a înregistrat o creștere în 2020, în 2021 s-a confruntat cu o mulțime de amenințări la adresa expansiunii sale, atât restricții legate de pandemie alături o criză energetică globală, cât și o represiune fără precedent asupra întreprinderilor private inițiată de stat.

Interdicțiile asupra tehnologiei, educației și divertismentului au afectat fără doar și poate cotarea business-urilor din China la nivel internațional. Pe plan intern a declanșat concedieri masive în rândul multor companii, făcând presiuni asupra sectorului muncii, chiar dacă pandemia era o provocare suficientă.

Reglementarea industriei imobiliare are consecințe deja cunoscute, punând o presiune fără precedent pe un sector profund îndatorat.  Imobiliarele – care reprezintă aproape o treime din PIB-ul Chinei – se află acum într-o declin din ce în ce mai adânc, cu jucători mari în pragul colapsului.

În 2022,  autoritățile își propun să stimuleze și stabilize economice. Banca Populară Chineză a redus începând cu luna decembrie dobânda pentru prima dată în 20 de luni, sperând să reducă costurile împrumuturilor pentru consumatori și firme. Scopul a fost de a încuraja cheltuielile și investițiile și de a startul anului într-o notă optimistă.

Direcții generale ale economiei impuse de guvernul de la Beijing

Politica de prosperitate comună va rămâne pilonul central al lui Xi Jinping în următorii ani, 2021 fiind doar o mostră a restricțiilor asupra capitalului privat pe care această misiune socială o va aduce asupra economiei chineze. Capitalismul sălbatic și lacom condamnat de guvernul comunist de la Beijing trebuie înlocuit cu un comportament empatic și darnic din partea firmelor către clasele de mijloc.

Oricât de nobil este obiectivul armoniei sociale, atingerea acestuia sacrifică întocmai creșterea economică pe baza căreia milioane de chinezi sunt scoși din sărăcie, inovația. Una dintre cele mai mari ironii în direcția actuală a guvernului de la Bejing este dorința de a extermina amenințarea capitalistă care a asigurat popularitatea comunismului în China.  Prosperitatea poporului a fost creată de mediul privat masiv sprijinit de stat, perfect conștient de lăcomia datoriilor cumulate de-a lungul anilor.

Iluzia unor similarități cu sistemul capitalist de tip vestic a fost fără doar și poate spulberată în 2021. În noul an, ne așteptăm ca restricțiile asupra vieții private, asupra activității economice interne și a listărilor internaționale să se înăsprească.

grafic

Sursă foto: Morgan Stanley

 

Prioritatea economiei Republicii Populare Chineze în 2022 – Stabilizarea

Până în 2021, vocabularul partidului comunist nu cunoștea alte priorități în afara expansiunii fără limite, la un ritm care i-a creat mitul invincibilității la nivel mondial. În 2022, cărțile se dau pe față și prioritatea numărul 1 devine stabilizarea. Cel mai probabil autoritățile vor intensifica sprijinul politic în 2022, atât pe plan monetar, cât și pe cel fiscal.

De asemenea, reglementările severe asupra agenților privați sunt preconizate să ia o pauză  în 2022. Această posibilă abordare pe termen scurt, ar veni în ajutorul economiei care are nevoie de timp pentru a absorbi șocurilor provocate de undele de instabilitate care vor continua să vină din partea industriei imobiliare.

În ceea ce privește inflația, este posibil ca traiectoria acesteia să fie similară restului globului, vârful să fi fost deja atins în 2021, deși vom mai vedea creșteri în prețurile de consum în 2022, trendul să fie descendent datorită relaxării lanțurilor de aprovizionare și amortizării prețurilor la energie.

Conform ultimului raport publicat de Morgan Stanley în decembrie 2022, statul încearcă să amelioreze criza de încredere în imobiliare. Băncile au primit indicații de a mări creditele ipotecare și de a scădea ratele împrumuturilor, în timp ce unele orașe relaxează restricțiile privind achiziționarea de proprietăți. Autoritățile au anunțat, de asemenea, planuri de a lansa un proces de restructurare gestionată a datoriilor pentru a limita riscurile de nerambursare.

Cu siguranță, relaxări și liberalizări ale pieței din China nu sunt prevăzute în următorii ani, recalibrarea politicii de prosperitate fiind improbabilă. Practic, orice iluzie ne-ar putea crea China în 2022 prin măsuri care ar relaxa poziția radicală economică dezvăluită anul trecut, ar fi doar de fațadă.

Industria de mașini electrice – Extinderea în Europa

Un atuu previzibil pentru China în 2022 este extinderea vânzărilor de mașini electrice într-o Europă decisă să devină verde cât mai rapid, mulți europeni vrând și cât mai ieftin. Vânzările de mașini electrice, tehnologia pe care o domină chinezii, s-au dublat din  2020 până în prezent în Europa, în ciuda unei scăderi a pieței generale.

Aproximativ 9% dintre mașinile noi vândute în Europa de Vest până în august 2021, sau 644.000 de vehicule, erau alimentate de baterii.

Nio, un startup de vehicule electrice din China, plănuiește să se extindă în cinci țări europene anul acesta, parte a unei strategii de dezvoltare a brandului în țările vestice. Nio a deschis recent un showroom în Norvegia numit Nio House ca prim pas în impulsul său de expansiune regională.

Vulnerabilitățile economice prevăzute pentru 2022

Sectorul imobiliar

Întrebarea din jurul recesiunii imobiliare din China este măsura în care neplata datoriilor va afecta restul sectorului financiar, precum și investitorii autohtoni. Guvernul a semnalat că este dispus să ușureze condițiile financiare într-o oarecare măsură pentru a reduce efectele; așa cum am menționat în politica de stabilitate, dar capacitatea de a ține sub control această situație rămâne greu de evaluat.

Pentru a ne da seama de cât de mult s-a deteriorat piața imobiliară rezidențială din China, Fitch Ratings a evaluat că într-un scenariu negru, în care vânzările de case rezidențiale scad cu 30%, aproximativ o treime din cei 40 de dezvoltatori evaluați ar putea intra în fluxuri de numerar negative. Între timp, vânzările au scăzut cu 17% față de anul precedent.

imobiliare china

Sursă foto: Getty Images

 

Inflația – Banca Mondială a stabilit prognoza de creștere a Chinei pentru 2022 la 5,1%, un ritm de creștere mult mai lent decât media Chinei în deceniile precedente. Este probabil ca guvernul să susțină PIB-ul investind, din nou, în active fixe. Cu siguranță vor apela la investițiile clasice în infrastructură. Țara va emite probabil mai multe obligațiuni speciale pentru a finanța parțial cheltuielile fiscale. Stagnarea creșterii economice este însă inevitabilă.

Drumul Chinei în 2022 este presărat cu provocări fără precedent. Nicio țară de dimensiuni similare nu a promovat o economie cenzurată de ambiții echitabile, dar cu ambiția de a valorifica pe deplin inovația și eficiența. Mitul economiei indestructibile chinezești este în pericol.

Beijingul trebuie să ia în considerare impactul pe care îl are izolarea sa față de inovația și progresul dinspre Vest, avantaje care vin la pachet cu o economie de tip capitalist. O globalizare care exclude China este un scenariu pe care guvernul comunist începe să o ia în considerare, oricât de improbabil sună această direcție pentru țara supranumită fabrica lumii.

Vă invităm să citiți și analizele Miracolul chinez apune – Evergrande a intrat în incapitate de plată și Jocurile Olimpice de Iarnă 2022: Mai poate arde flacăra olimpică pentru pace?

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și