Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mihai Man

Ant Group IPO și discursul care a schimbat totul

Cu doar 48 de ore rămase înaintea debutului pe piața stocurilor, legislatorii chinezi au suspendat listarea de 37 de miliarde de dolari a companiei de tehnologie financiară Ant Group.

Alibaba și Alipay

Ant Group a început în anul 2004 ca un serviciu de plată al platformei de comerț electronic Alibaba. Problema pe care a abordat-o era lipsa unei opțiuni de plată de încredere pentru numărul în creștere de clienți. Acesta era un intermediar, transferând banii către vânzători doar după ce clienții primeau produsele. Însă o dată cu lansarea aplicației mobile în 2011, Alipay a pus în mișcare digitalizarea lumii financiare chineze. Introducerea plăților cu ajutorul codurilor QR a dus la reducerea numărului de tranzacții efectuate cu numerar în China urbană.

Ulterior, cota de piață a lui Alipay fost diminuată odată cu lansarea unui serviciu asemănător pe aplicația de mesagerie WeChat. Pentru ambele servicii, profitul per tranzacție este foarte mic, doar 0.1%. Pe de altă parte, în cea mai populată țară a lumii, cu sute de milioane de utilizatori pe doar două platforme, chiar și comisioane minuscule pot fi o sursă considerabilă de venit. Mai mult, adevăratul beneficiu pentru Ant Group sunt de fapt chiar datele utilizatorilor.

În 2014, un al doilea departament al companiei a fost deschis cu scopul de a oferi împrumuturi pentru persoane fizice, ulterior axându-se în principal pe întreprinderi de dimensiuni mici. Lipsa reglementării când vine vorba de protecția datelor personale în combinație cu numărul de consumatori le-a oferit un avantaj mare în comparație cu alte companii de tehnologie financiară. Mai mult de 3000 de variabile sunt incluse în modelul de risc folosit pentru furnizarea de credite automate.

Avantajul lui Ant este că nu se află sub aceleași reguli ca și o bancă tradițională. Serviciul lor doar identifică și evaluează creditorii ca apoi băncile tradiționale sa preia împrumutul. Pentru utilizator însă procesul este integrat perfect cu serviciul, în doar câteva minute au acces la credit de pe telefon.

Odată cu creșterea utilizării de către clienți, Ant s-a diversificat chiar mai mult în piața financiară. Au început să ofere și servicii de gestionare a capitalului  prin fonduri monetare. Iar mai recent, în parteneriat cu companii de asigurare, au lansat chiar și asigurări auto și de sănătate. În toate aceste eforturi, Ant este doar un mediator între utilizatorul de rând și instituțiile tradiționale financiare, însușindu-și acest model de împrumut bogat în numerar, dar susținut de puține capital.

tehnologie

Sursă foto: Agence France-Presse

 

Debutul pe piața acțiunilor

Alipay are mai mult de 730 de milioane de utilizatori lunari, mai mult de dublu în comparație cu numărul de utilizatori PayPal, un alt broker de plăți digitale. Sistemele Ant au procesat tranzacții în valoare de mai mult de 17 trilioane de dolari în decursul unui singur an. Atunci când compania a strâns 34 de miliarde în debutul pe piața publică,  a ajuns să fie evaluată la 313 miliarde de dolari, în aceeași ligă cu Mastercard (319 miliarde de dolari) și JPMorgan Chase (309 miliarde de dolari).

Acțiunile trebuiau să fie puse în vânzare pe bursa de la Hong Kong și pe  cea de la Shanghai, în urma căreia Ant Group ar fi putut fi încoronat ca cel mai mare IPO din lume. Despre ce înseamnă un IPO (listare la bursă), puteți citi aici.

Pentru Jack Ma, fondatorul Ant, asta ar fi a doua oară când o companie de-a lui ar sparge recordurile. La lansarea pe bursa de la New York, Alibaba a devenit cel mai mare IPO din lume. La doar câteva ore după hotărârea prețului pentru debutul public, miliardarul a ținut un discurs la un forum financiar. Acesta a criticat conducerea de la Beijing pentru accentul pus pe prevenirea riscului sistemic financiar.

Mai mult, acesta a atacat chiar și acordul de la Basel, în baza căruia este condus  mare parte din sistemul financiar global. Jack Ma l-a descris ca fiind creat de un club de oameni bătrâni și a pus sub întrebare decizia Chinei de a-l urma.

Pentru Ma, sistemul bancar chinez nu este unul funcțional deoarece este dominat încă de băncile mari de stat, bănci pe care le-a comparat ulterior cu o casă de amanet.

jack ma

Sursă foto: Reuters

 

Consecințe pentru Jack Ma și Beijing

Consecințele nu au întârziat să apară. Săptămâna de după discursul lui a început cu o întâlnire a lui Ma cu gardienii financiari chinezi. Ulterior, Beijing a lansat și un proiect de lege nou care regularizează tocmai împrumuturile online de dimensiuni mici. Mai mult, aceștia stipulează  și noi cerințe minime de capital și reguli care afectează parte din afacerea de împrumuturi operată de Ant Group. Dar cea mai mare consecință a apărut cu doar 48 de ore înaintea lansării pe piața stocurilor. Bursa din Shanghai a suspendat listarea Ant în urma întâlnirii și a potențialele noi legislații.

Pentru unii această decizie poate fi explicată simplu, răzbunarea unui regim autoritar față de un antreprenor de prea mare succes. Guvernul are rolul de menține o stabilitate financiară iar noul proiect de lege nu este unul nerezonabil. Ant funcționează ca o instituție financiară dar este departe de a fi reglementată ca una.

În același timp, legislatorii aprobaseră deja listarea Ant Group pe bursele de la Hong Kong și Shanghai. Măsura pare să fi fost demarată de discursul critic a lui Ma, iar rezultatul pare mai mult o pedeapsă din partea guvernului.

Efectele acestei decizii vor fi simțite atât de Ant, cât și de Beijing. Pentru antreprenorii chinezi este evident că Partidul Comunist este în continuare la putere, putere la care nu va renunța. Este un mesaj prost și pentru investitorii străini care văd piața chineză ca fiind una opacă și vulnerabilă la schimbări bruște în legislație.

IPO-ul Ant Group trebuia să demonstreze lumii cum companiile chineze nu mai necesită capital american pentru finanțare și că în schimb se pot baza pe susținerea pieței interne. Însă pentru Beijing este greu să mențină această imagine, iar pentru Jack Ma se poate să fi pierdut peste 30 de miliarde de dolari pentru câteva cuvinte imprudente.

 

Sursă foto: Financial Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și