Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Mălina Mîndruțescu

Angela Merkel: Discursul politicianului încercat

Pe 17 octombrie, Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a ținut un discurs scurt, dar la obiect în care s-a adresat poporului german. Recunoscută pentru discreția, subtilitatea și diplomația sa tipic germană, Merkel ține rar discursuri televizate, iar aparițiile sale denotă o anumită gravitate a momentului.

Germania: printre cazurile bune ale Europei

Germania ca și multe țări europene se află în mijlocul unui al doilea val de infectări cu COVID-19, iar cazurile confirmate zilnice au depășit 7000. Cancelarul s-a întâlnit deja cu liderii regionali ai Germaniei pentru a discuta măsuri de restricționare pentru a diminua efectele răspândirii. Noi interdicții vor fi puse asupra restaurantelor și barurilor din zonele cu transmitere mare, dar și restricții cu privire la numărul de oameni care se pot întâlni atât în spații deschise, cât și în cele închise.

Angela Merkel a avertizat publicul german că dacă acest trend va continua, cazurile ar putea ajunge și la 19.000 pe zi, iar acest lucru va afecta desfășurarea sărbătorilor de iarnă și liberul tranzit al oamenilor luni bune de acum încolo.

covid19

O mașină așteptând la un centru de testare COVID-19. (Getty Images)

Europa: un nou focar

În timp ce Europa a înregistrat peste 150,000 de cazuri de Covid-19, țările de pe vechiul continent încep să reimpună restricții, în timp ce Irlanda a devenit prima țară europeană care a reinstaurat carantina la nivel național timp de 6 săptămâni.

Germania este una dintre țările ca a reușit sa controleze răspândirea pandemiei datorită unei strategii proactive, a unor eforturi de depistare a contactelor și a unui nivel mare de testări în masă (până acum s-au efectuat mai bine de 15 milioane de testări și se fac în jur de 400,000 de testări pe săptămână).

Deși situația este una gravă pe întreg teritoriul european, Germania a reușit să-și mențină rata de deces relativ jos (la mai bine de 386 de mii de cazuri confirmate, țara a înregistrat 9,882 de decese, iar din luna iulie, numărul de decese zilnice nu a trecut de 47). Însă, în ultimele săptămâni, cazurile au început să se înmulțească, iar zilele acestea, țara a înregistrat un nou record de cazuri confirmate într-o singură zi: 7830.

Contrar acestei evoluții îngrijorătoare a crizei sanitare, Angela Merkel a avut un mesaj simplu și clar de transmis concetățenilor săi: acesta este un efort comun, fără de care nu vom reuși să câștigam lupta împotriva acestui virus.

În decursul acestei pandemii, Merkel a avut niște teme comune pe care le-a enunțat în discursurile sale: s-a concentrat pe un segment limitat de oameni care sunt în special vulnerabili acestui virus (cei bolnavi și în vârstă), adresându-se în special tinerilor să fie rezervați în activitățile lor și a insistat că virusul acum va deveni o parte a vieții cotidiene, cu care vom trebui să ne obișnuim, însă fără să ofere vreun fel de rezoluție sau „luminiță la capătul tunelului”.

Deși mesajul Cancelarului avea cele mai bune intenții și era menit să ajute coagularea acestui efort colectiv acesta pare să fi făcut chiar opusul. În timp ce aceasta a vorbit exclusiv despre acel segment demografic care era vulnerabil, Angela Merkel a sugerat ca restul oamenilor să-și restrângă libertățile pentru a-i proteja pe aceștia. Deși mesajul este un gest nobil, o mare parte din public nu a rezonat cu acesta, rezultând în proteste împotriva regulilor de restricție în Berlin, dar și în alte orașe din Germania.

 

proteste

Proteste împotriva restricțiilor în Berlin. (BBC)

Mesajul dat de Angela Merkel, de un pragmatism empatic

În discursul său de sâmbătă, 17 octombrie, Merkel a schimbat strategia. Înarmată cu date, dar și cu empatie și înțelegere pentru aceste vremuri atipice și pline de incertitudine, Angela Merkel pare să-și fi regândit abordarea de a comunica cu un public lipsit de energie, nerăbdător și sătul să i se dea ordine.

În primul rând, Angela Merkel a avut un mesaj clar și la obiect. Aceasta a anunțat că datele indică faptul că numărul crescut de cazuri se datorează numărului de oameni cu care intrăm în contact. Prin urmare, Merkel a sugerat ca publicul să-și reducă numărul de contacte din afara familiei, dar și de ieșiri pe cât posibil.

În al doilea rând, Merkel s-a poziționat diferit față de cetățeni în acest discurs. În loc să le sugereze oamenilor să evită petrecerile și ieșirile în oraș pentru a-i salva pe cei mai expuși și vulnerabili la virus, aceasta a întors consecințele inacțiunii asupra fiecăruia dintre cetățeni. Luarea acestor măsuri este în ultima instanță „pentru noi înșine: pentru sănătatea noastră și a celor din jurul nostru pe care încercăm să-i protejam”.

De asemenea, Merkel a pus în evidență nu numai componenta de sănătate a acestei crize, dar și cea economică. Cetățenii germani ar trebui să accepte reinstaurarea unor măsuri pentru ca economia și viața să poată continua într-un ritm normal: pentru ca sistemul sanitar și spitalele să nu devină suprapopulate și supraîncărcate, pentru ca școlile și grădinițele să poată rămâne deschise și pentru ca oamenii să poată continua să meargă la lucru.

Faptul că Merkel a atins o coardă sensibilă, adăugând personalitate acestor exemple, publicul a putut să se regăsească în acestei nevoi: voi păstra distanța și voi respecta regulile că să-mi pot continua viața într-un mod cât mai normal posibil.

Nu în ultimul rând, Angela Merkel a inclus o componentă de speranță în acest viitor incert și sumbru, plin de restricții și de măsuri. Merkel este un politician pragmatic și calculat, care nu face promisiuni doar de dragul de a le face. Încă de la începutul pandemiei, aceasta nu a indus poporul în eroare declarând că virusul va dispărea peste noapte, ci că va trebui sa învățam să trăim cu el. Însă, aceasta este conștientă că publicul trebuie să renunțe la multe pentru acest efort comun: la libertăți, la viață socială, la activități în afară, la concedii sau călătorit.

De aceea, a fost atentă să menționeze că aceste măsuri sunt temporare și sunt pentru un bine comun. Faptul că liderul țării i-a asigurat pe cetățeni că viața lor nu va fi așa mereu a reprezentat o ușurare pentru mulți.

Discursul Angelei Merkel este un exercițiu de empatie, înțelegere și retorică politică. Deși aceasta este un politician cu experiență, nici un lider de stat nu a fost pregătit sau instruit pentru a gestiona o criză sanitară la nivel global. Tensiunile sociale din ultimele luni au ridicat un semnal de alarmă: oamenii au nevoie de certitudinea că aceștia mai au o rămășită de control asupra propriilor vieți. Discursul lui Merkel a ajutat în a facilita un efort comunitar și social și a clarificat un mesaj important: acela că suntem condiționați de comportamentul tuturor celor din jur, iar singura modalitate prin care vom trece peste acest „hop” al pandemiei este împreună.

 

 

Pentru a alte analize legate de Germania sau Angela Merkel, puteți accesa și analizele „Ce înseamnă pentru Europa retragerea trupelor americane din Germania” și „Merkel își redefinește moștenirea politică prioritizând interesele UE in timpul crizei de coronavirus”.

 

Sursă foto: Pool

#Te-ar mai putea interesa și