NewsDigest: Judecătoarea conservatoare Amy Coney Barrett a fost confirmată la Curtea Supremă a SUA
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și alte subiecte importante din sfera relațiilor internaționale, precum numirea judecătoarei Amy Coney Barrett la Curtea Supremă a SUA.
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
„Vaccinul anti-COVID-19 îi va transforma pe oameni în maimuțe”
Campanii de dezinformare lansate în Rusia susțin că vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitatea Oxford este periculos și va transforma oamenii în maimuțe, pe motiv că în fabricarea sa se folosește virusul de la cimpanzei. Imagini modificate cu premierul britanic, Boris Johnson, transformat în Yeti sau afișe cu King Kong și „vaccinul pentru maimuțe” au fost difuzate de televiziunea de stat rusă și au devenit virale pe rețelele sociale.
Conform EUvsDisinfo, narațiunile despre vaccinurile dezvoltate în țările occidentale sunt parte a unor ample campanii de dezinformare provenite din Rusia despre modul „dezastruos în care UE gestionează pandemia”. Scopul acestora este subminarea încrederii cetățenilor în guvernele europene și într-un viitor vaccin aprobat de acestea. De asemenea, aceste campanii de dezinformare au țintit și țări precum India și Brazilia, în care Rusia a încercat să își vândă propriul vaccin anti-COVID-19.
Citește mai mult:
edition.cnn.com – Kremlin dismisses vaccine disinformation campaign accusations as ‘circus’
nature.com – COVID vaccine confidence requires radical transparency
Peste 100.000 de nuduri create și distribuite în mediul online prin intermediul Inteligenței Artificiale
mediafax.ro – Microsoft a dezvolat un nou tool care depistează deepfake-ul
adevarul.ro – Amazon se alătură Facebook în lupta împotriva videoclipurilor deepfake
forbes.ro – Bot Generated Fake Nudes Of Over 100,000 Women Without Their Knowledge, Says Report
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: NATO
Turcia: în centrul actualității
Ministrul rus de externe anunță că Rusia va continua cooperarea cu Ankara.
Ministrul rus de externe a anunțat ieri la Atena după o întâlnire cu colegul său grec Nikos Dendias că «Rusia are relații bune cu Turcia, însă nu fără probleme… Dar reușim să unim eforturile noastre pentru normalizarea situaților critice». Lavrov a insistat asupra necesității de a rezolva conflictul de interes greco-turc în Marea Mediterană orientală prin diplomație și dialog. Turcia și Rusia susțin tabere diferite în conflictul sirian: un atac atribuit Rusiei ar fi ucis ieri 80 de luptători sirieni aparținând unei grupări susținute de Turcia. (Radio Free Europe)
Erdogan declară că a sosit timpul pentru o soluție cu două state pentru insula Cipru.
Președintele turc a declarat ieri că situația din Cipru nu putea fi lăsată în status quo-ul de față, și că o soluție cu două state trebuia luată în considerare. El a acuzat guvernul Ciprului de sud, recunoscut internațional, de a bloca negocierile și de a menține intenționat status quo-ul. Această declarație intervine scurt după ce Ersin Tatar a fost ales președinte al Republicii Turce din Cipru-Nord, el fiind candidatul pro-Erdogan și în defavoarea unei uniri cu Ciprul de sud. (Agerpres)
Secretarul general adjunct al NATO a subliniat importanța de a menține integritatea sistemelor de apărare colectivă.
«Pentru NATO, ca Alianţă, este extrem de important să păstreze integritatea sistemelor sale de apărare colectivă şi să fie sigură că acestea rămân deplin funcţionale», a declarat Mircea Geoană. Acest anunț este în reacție la testările efectuate de Turcia la mijlocul lunii octombrie a sistemului de apărare antiaerian rusesc S-400. Achiziționarea acestui sistem a fost considerată ca o provocare la adresa NATO, din care Turcia face parte. «Secretarul general Stoltenberg în vizita sa recentă la Ankara a menţionat subiectul S-400. Este un subiect de preocupare şi pentru noi, ca Alianţă, şi este extrem de important ca din punctul de vedere al sistemelor sensibile, importante, de apărare colectivă să păstrăm integritatea sistemelor noastre şi să fim siguri că acestea rămân deplin funcţionale, inclusiv din punctul de vedere al protejării Turciei, un aliat foarte important pentru care Alianţa are un plan dedicat de apărare şi descurajare care este foarte important şi pentru aliaţii turci, nu este o chestiune într-un singur sens», a mai declarat Geoană. (Agerpres)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Economia în timp de pandemie
Spania crește impozitele, crește cheltuielile cu infrastructura în bugetul 2021.
- Spania intenționează să crească impozitele pentru companiile mari și pentru oamenii bogați pentru a finanța cheltuieli sporite pentru asistență socială și infrastructură ca parte a bugetului său pentru 2021, a declarat marți guvernul.(Reuters)
Merkel intentionează să înăsprească restricțiile pentru restaurante în lupta împotriva virusului.
- Cancelarul german Angela Merkel își propune să închidă restaurantele și să interzică evenimentele mari, închizând parțial cea mai mare economie din Europa pentru a stopa răspândirea rapidă a coronavirusului. Merkel intenționează să propună restricții naționale mai dure celor 16 premieri de stat ai țării într-o ședință de miercuri, potrivit unui raport din presa germană.(Bloomberg)
Băncile din zona euro înăspresc accesul la credite în caz de pandemie.
- Băncile din zona euro au înăsprit accesul la credit în al treilea trimestru al anului și se așteaptă să continue acest lucru în restul anului, pe măsură ce au devenit mai îngrijorați de impactul pandemiei de coronavirus, a arătat un sondaj al Băncii Centrale Europene marti.(Reuters)
Business & Tehnologie
UBS intenționează să investească 200 de milioane de dolari în startup-uri Fintech.
- UBS Group AG intenționează să investească 200 de milioane de dolari din proprii bani în companii fintech pe termen mediu, pentru a-și digitaliza serviciile și a găsi noi modalități de a interacționa cu clienții.(Bloomberg)
InVideo strânge finanțări de 15 milioane de dolari.
- InVideo, un startup cu sediul în Mumbai, care a construit o platformă de creare și editare de videoclipuri, a strâns 15 milioane de dolari. Startup-ul oferă un instrument de editare bazat pe web freemium care permite utilizatorilor să creeze videoclipuri care să fie potrivite pentru a fi publicate pe platforme de socializare populare (precum Twitter, Facebook, YouTube). A adunat peste 800.000 de utilizatori într-un an de la lansare.(Techcrunch)
Societate
Sursă foto: France24
Alegeri SUA
Judecătoarea conservatoare Amy Coney Barrett a fost confirmată la Curtea Supremă a SUA.
- Ea este cel de-al treilea magistrat de la forul suprem numit de președintele Donald Trump, o victorie majoră pentru liderul republican, care își lasă amprenta semnificativă pe sistemul juridic american pentru o lungă perioadă de acum înainte. În plus, confirmarea judecătoarei Barrett ar putea avea implicații enorme pentru rezultatul scrutinului pentru Casa Albă, în condițiile în care nu este exclus ca viitorul președinte al SUA să fie decis de către Curtea Supremă. (G4 Media)
Twitter difuzează mesaje preventive despre alegerile americane.
- Platforma de microblogging, care și-a înmulțit în ultimele luni măsurile pentru a încerca să limiteze mesajele eronate despre alegeri, susţine că doreşte să îi ajute pe internauți “să rămână informați despre aceste subiecte esențiale”, potrivit contului oficial TwitterSupport. Grupul a denumit aceste mesaje “pre-bunk”, pentru că sunt destinate a fi difuzate în amonte de potențiale remarci controversate, pe care Twitter, de altfel prevede să le dezmintă (“debunk”). (Agerpres)
Restricții în Europa
Proteste violente în Italia după impunerea de noi restricții.
- Zeci de susținători ai extremei-dreapta, cu fețele acoperite, s-au încăierat cu forțele de ordine la Roma, în timp ce alte sute de protestatari au dat foc la coșurile de gunoi și au aruncat cu obiecte în poliție. Locuitorii din Napoli ies în stradă pentru a patra seară, consecutiv. Oamenii se împotrivesc carantinei regionale care îi obligă să stea în casă între orele 23 şi 5 dimineața. Italia se confruntă cu un nou val al infectărilor care și-a atins recordul duminică atunci când au fost raportate 21.200 de noi cazuri. (Radio Europa Liberă)
Europa de Est tinde spre mai multe restricții.
- Autoritățile cehe, care au închis deja școlile, restaurantele și majoritatea magazinelor și a serviciilor, după ce au devenit cel mai grav focar de Covid-19 din UE, vor impune probabil reguli suplimentare de distanțare fizică, a declarat premierul Andrej Babis. Premierul Mateusz Morawiecki a declarat, săptămâna trecută, că Polonia se confruntă cu perspectiva unei „carantine ample” , deoarece se așteaptă ca noile cazuri să crească până la 25.000 pe zi în această săptămână. (G4 Media)
Alte știri
Vaccinul companiei AstraZeneca funcționează la persoanele vârstnice.
- Vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitatea Oxford produce un răspuns imun similar și la tineri și la vârstnici, iar reacțiile adverse au fost mai puțin întâlnite la cei vârstnici, a anunțat marți producătorul farmaceutic britanic AstraZeneca. Vestea că vârstnicii dobândesc un răspuns imun de la vaccin este una bună pentru că sistemul imunitar slăbește cu vârsta, iar cei vârstnici au risc mai mare de deces din cauza virusului. (Radio Europa Liberă)
Mișcarea conspiraționistă QAnon a făcut un pas mare în Europa.
- În Franța, deja protestele Vestelor Galbene îmbrățișaseră unele dintre ideile americane. În Italia, susținătorii QAnon provin din comunitatea anti-vaccin, în timp ce în Marea Britanie ei sunt selectați mai ales din rândurile susținătorilor Brexit-ului. În Europa, ideile capătă nuanțe specifice. De exemplu, adepții o acuză pe cancelara pe Angela Merkel că este o marionetă a elitei globale și susțin că pandemia COVID-19 este supraevaluată, iar măsurile de blocare sunt nedemocratice. (Radio France Internationale)
Despre SUA mai puteți citi și în alte materiale True Story Project, precum Sisteme politice: Cum funcționează SUA și Polarizarea mass-media din SUA: între izolaționism și dezinformare.
Sursă foto: Gallup Poll