Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Judecătoarea conservatoare Amy Coney Barrett a fost confirmată la Curtea Supremă a SUA

Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și alte subiecte importante din sfera relațiilor internaționale, precum numirea judecătoarei Amy Coney Barrett la Curtea Supremă a SUA.

 

Anti-Fake

anti fake

Sursă foto: Anti Fake

 

„Vaccinul anti-COVID-19 îi va transforma pe oameni în maimuțe”

Campanii de dezinformare lansate în Rusia susțin că vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitatea Oxford este periculos și va transforma oamenii în maimuțe, pe motiv că în fabricarea sa se folosește virusul de la cimpanzei. Imagini modificate cu premierul britanic, Boris Johnson, transformat în Yeti sau afișe cu King Kong și „vaccinul pentru maimuțe” au fost difuzate de televiziunea de stat rusă și au devenit virale pe rețelele sociale.

Conform EUvsDisinfo, narațiunile despre vaccinurile dezvoltate în țările occidentale sunt parte a unor ample campanii de dezinformare provenite din Rusia despre modul „dezastruos în care UE gestionează pandemia”. Scopul acestora este subminarea încrederii cetățenilor în guvernele europene și într-un viitor vaccin aprobat de acestea. De asemenea, aceste campanii de dezinformare au țintit și țări precum India și Brazilia, în care Rusia a încercat să își vândă propriul vaccin anti-COVID-19.

Citește mai mult:
edition.cnn.com – Kremlin dismisses vaccine disinformation campaign accusations as ‘circus’
nature.com – COVID vaccine confidence requires radical transparency

Peste 100.000 de nuduri create și distribuite în mediul online prin intermediul Inteligenței Artificiale

Un robot ce rula pe aplicația de mesagerie Telegram a generat și distribuit nuduri false a peste 100.000 de persoane, fără acordul acestora. Organizația pentru detectarea fake-urilor vizuale, Sensity, a identificat aceste deepfake-uri create de o inteligență artificială (IA) care folosește numai poze publice de pe rețelele sociale pentru a crea aceste falsuri. Persoanele afectate au fost preponderent femei, 70% provenind din Rusia și alte țări din estul Europei, inclusiv România. Combaterea deepfake-urilor devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce IA progresează.Citește mai mult:
mediafax.ro – Microsoft a dezvolat un nou tool care depistează deepfake-ul
adevarul.ro – Amazon se alătură Facebook în lupta împotriva videoclipurilor deepfake
forbes.ro – Bot Generated Fake Nudes Of Over 100,000 Women Without Their Knowledge, Says Report

 

Securitate și relații internaționale

 

securitate

Sursă foto: NATO

 

Turcia: în centrul actualității

Ministrul rus de externe anunță că Rusia va continua cooperarea cu Ankara.

Ministrul rus de externe a anunțat ieri la Atena după o întâlnire cu colegul său grec Nikos Dendias că «Rusia are relații bune cu Turcia, însă nu fără probleme… Dar reușim să unim eforturile noastre pentru normalizarea situaților critice». Lavrov a insistat asupra necesității de a rezolva conflictul de interes greco-turc în Marea Mediterană orientală prin diplomație și dialog. Turcia și Rusia susțin tabere diferite în conflictul sirian: un atac atribuit Rusiei ar fi ucis ieri 80 de luptători sirieni aparținând unei grupări susținute de Turcia. (Radio Free Europe)

Erdogan declară că a sosit timpul pentru o soluție cu două state pentru insula Cipru.

Președintele turc a declarat ieri că situația din Cipru nu putea fi lăsată în status quo-ul de față, și că o soluție cu două state trebuia luată în considerare. El a acuzat guvernul Ciprului de sud, recunoscut internațional, de a bloca negocierile și de a menține intenționat status quo-ul. Această declarație intervine scurt după ce Ersin Tatar a fost ales președinte al Republicii Turce din Cipru-Nord, el fiind candidatul pro-Erdogan și în defavoarea unei uniri cu Ciprul de sud. (Agerpres)

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat importanța de a menține integritatea sistemelor de apărare colectivă.

«Pentru NATO, ca Alianţă, este extrem de important să păstreze integritatea sistemelor sale de apărare colectivă şi să fie sigură că acestea rămân deplin funcţionale», a declarat Mircea Geoană. Acest anunț este în reacție la testările efectuate de Turcia la mijlocul lunii octombrie a sistemului de apărare antiaerian rusesc S-400. Achiziționarea acestui sistem a fost considerată ca o provocare la adresa NATO, din care Turcia face parte. «Secretarul general Stoltenberg în vizita sa recentă la Ankara a menţionat subiectul S-400. Este un subiect de preocupare şi pentru noi, ca Alianţă, şi este extrem de important ca din punctul de vedere al sistemelor sensibile, importante, de apărare colectivă să păstrăm integritatea sistemelor noastre şi să fim siguri că acestea rămân deplin funcţionale, inclusiv din punctul de vedere al protejării Turciei, un aliat foarte important pentru care Alianţa are un plan dedicat de apărare şi descurajare care este foarte important şi pentru aliaţii turci, nu este o chestiune într-un singur sens», a mai declarat Geoană. (Agerpres)

 

Economie

 

economie

Sursă foto: Getty Images

 

Economia în timp de pandemie

Uniunea Europeană resimte din plin valul doi de coronavirus.Spania intentionează să mărească taxele și impozitele pentru companii și oameni bogați în 2021 pentru a-și permite să crească investițiile în infrastructură și să mențină asistarea socială pentru cei afectați de covid. În același timp, Merkel anunță planificarea închiderii restaurantelor, iar băncile din zona euro înăspresc condițiile de acordare a creditelor.

Spania crește impozitele, crește cheltuielile cu infrastructura în bugetul 2021.

Merkel intentionează să înăsprească restricțiile pentru restaurante în lupta împotriva virusului.

Băncile din zona euro înăspresc accesul la credite în caz de pandemie.

Business & Tehnologie 

UBS investește 200 de milioane de dolari în start-up-uri fintech care să îi susțină procesul de digitalizare, în timp ce InVideo primește 15 milioane de dolari pentru aplicația sa de videoclipuri adaptate canalelor de social media.

UBS intenționează să investească 200 de milioane de dolari în startup-uri Fintech.

InVideo strânge finanțări de 15 milioane de dolari.

 

Societate

 

societate

Sursă foto: France24

 

Alegeri SUA

Judecătoarea conservatoare Amy Coney Barrett a fost confirmată la Curtea Supremă a SUA.

Twitter difuzează mesaje preventive despre alegerile americane.

Restricții în Europa

Proteste violente în Italia după impunerea de noi restricții.

Europa de Est tinde spre mai multe restricții.

Alte știri

Vaccinul companiei AstraZeneca funcționează la persoanele vârstnice.

Mișcarea conspiraționistă QAnon a făcut un pas mare în Europa.

 

Despre SUA mai puteți citi și în alte materiale True Story Project, precum Sisteme politice: Cum funcționează SUA și Polarizarea mass-media din SUA: între izolaționism și dezinformare.

Sursă foto: Gallup Poll

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și