Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Alexandru Văleanu

America lui Joe Biden: Cincizeci de state, două adevăruri

Alegerile s-au încheiat, noul președinte Joe Biden a fost învestit în funcție, dar populația încă nu a căzut de acord asupra rezultatului, formând încă o falie ce separă cele două tabere americane: cea a seturilor diferite de adevăr.

Asemenea pisicii lui Schrodinger, Joe Biden pare a fi fost atât legitim, cât și ilegitim în ochii poporului american, dar acum, că inaugurarea a avut loc, sunt irelevante aceste teorii ce îl descriu drept un hoț al votului cetățenilor? Ei bine, nu.

Pe parcursul mandatului său, președintele ales, Joe Biden, se va confrunta constant cu un segment important al populației ce nu îi recunoaște meritele electorale. Fără doar și poate, acest segment își va arăta disprețul față de deciziile Administrației cu fiecare ocazie, atât pe căi democratice, cât și nedemocratice sau violente.

polarizare

Sursă foto: NPR

 

De altfel, liderul de la Casa Albă va încerca sa rezolve disensiunile omniprezente în societatea americană, precum a promis pe parcursul campaniei electorale, inclusiv în discursul de inaugurare. Dacă va reuși, însă, rămâne de văzut.

Mitul votului furat și cronica unei realități bazate pe neadevăruri

Conform unui sondaj realizat de Fox News în urma alegerilor, 77% din votanții lui Trump au declarat că au avut loc fraude electorale, iar câștigătorul real al alegerilor ar fi nimeni altul decât Donald J. Trump. Un alt studiu, realizat de Bright Line Watch, a descoperit că aproximativ jumătate dintre persoanele care l-au preferat pe candidatul republican nu credeau că Joe Biden va fi învestit în funcție.

Pentru a înțelege amplitudinea acestei probleme, merită precizat că 77% din bazinul electoral al lui Trump reprezintă aproape 52 de milioane de locuitori din populația totală de 331 de milioane.

Într-adevăr, după evenimentele de la Capitoliu, popularitatea fostului președinte republican a avut de suferit, scăzând cu 6 puncte procentuale în doar 8 zile, dar baza lui de suporteri loiali a rămas neclintită. Însă, această scădere în „rating-uri” a lui Trump nu a influențat într-un mod major neîncrederea în Joe Biden sau convingerea că alegerile au fost fraudate și că sistemul electoral a dat greș.

Joe Biden

Sursă foto: The Week

 

Având aceste cifre în minte, nu trebuie uitat faptul că într-o democrație liberală, legitimitatea liderilor aleși reprezintă mecanismul ce asigură conformitatea cetățenilor cu măsurile implementate și deciziile luate la nivel înalt.

Una dintre axiomele de la baza oricărei democrații funcționale este că, doar având voturile majorității, leadership-ul unui stat își poate exercita autoritatea legală. Această autoritate, printre altele, se asigură că cetățenii plătesc taxe și respectă legile și Constituția.

În lipsa mai-sus-numitei legitimități, democrația riscă să bată pasul pe loc într-o realitate în care cetățenii joacă același joc, dar nu pot cădea de acord asupra unui set de reguli pe care să îl respecte cu toții.

Totodată, trebuie amintit faptul că și Trump, la rândul lui, a fost ținta multor atacuri din partea democraților, multe dintre ele punctând lipsa validității mandatului său. În urma victoriei republicane din 2016, s-a conturat un discurs comun atât la nivel media, cât și la nivel de votanți și lideri democrați, conform căruia Trump a fraudat alegerile.

În perioada incipientă a mandatului fostului președinte, s-a cimentat un reflex quasi-pavlovian din partea mediei și a leadership-ului democrat ca, la fiecare afirmație „Trumpiană” din partea republicanului, să reitereze ilegitimitatea președintelui ales. O contribuție vastă la această tendință a adus-o însăși contra-candidata democrată din 2016, Hillary Clinton, care a avut exact aceeași reacție post-înfrângere ca Trump, respectiv să spună că alegerile au fost fraudate.

Așadar, pentru a doua oară consecutiv, rezultatul scrutinului prezidențial este contestat de cealaltă tabără, oricare ar fi ea. Este adevărat că Hillary Clinton și Donald Trump nu au fost primii din istoria democrației americane care să aducă în discuție practica falsificării electorale. Istoric, aproape fiecare set de alegeri a avut voci care strigau „hoțul”, dar fenomenul nu a reușit niciodată să ia amploarea pe care am observat-o în ultimii patru ani.

De aici apare întrebarea „Oare următoarele alegeri vor suferi de aceeași discreditare?”

Dacă răspunsul este da, atunci întreg sistemul electoral american se află în pericol, iar, din păcate, este foarte probabil să se întâmple tocmai așa.

Aceste drame ale suporterilor republicani, fie ele chiar nefondate, nu vor dispărea în următorii patru ani și, drept rezultat, încrederea lor în sistemul american de guvernare și  alegere a liderilor va scădea fără drept de apel.

Administrația Biden și „vindecarea despărțirii”

Personal, nu am nicio îndoială că Biden va face tot ce îi stă în putință pentru a rezolva marile disensiuni din cadrul societății americane. Însă, trebuie luată în calcul posibilitatea că ar putea fi peste puterile lui sau a oricărui lider american să schimbe actuala direcție socială.

Dar asta nu înseamnă că nu o să încerce. În discursul său de inaugurare, noul președinte a pus în prim plan necesitatea unei înțelegeri între cele două tabere sociale, fără de care prosperitatea și liberalismul american ar putea dispărea.

Recunoscând, într-un fel, disprețul unui segment important al republicanilor față de persoana sa, Joe Biden a promis că va fi președintele tuturor americanilor, indiferent de culoarea politică, pentru a încheia „războiul necivilizat”, cum l-a numit acesta.

Acum, pentru a reuși să facă ceva în această privință, el trebuie să treacă la fapte, iar începutul a fost unul controversat pentru populația conservatoare. Printre numeroasele ordine executive ce au fost semnate în prima clipă a Administrației se numără decizia de a întrerupe construcția celebrului zid la granița cu Mexic.

dezbinare

Sursă foto: The Conversation

 

Chiar dacă este o primă măsură bună pentru reabilitarea imaginii americane, construirea acelui zid fiind de-a dreptul ridicolă, decizia se află în contradicție cu credințele și dorințele cetățenilor de pe cealaltă parte a baricadei politice. Un alt astfel de exemplu este stoparea deportărilor forțate din Statele Unite și ridicarea restricțiilor de migrație pentru o serie de țări cu majoritate musulmană.

Deci, poate Joe Biden să fie un președinte pentru toți americanii când propriile sale valori sunt în directă contradicție cu ale lor? Aceste exemple prezentate mai sus sunt doar primele dintr-o lungă serie de măsuri ce vor fi luate în conformitate cu actuala mișcare de centru-stânga ce dictează tonul Partidului Democrat.

Consensul experților în domeniu din întregul spectru politic portretizează o relație ireconciliabilă între cele două tabere politice din SUA. Diferențele semnificative la nivel de valori, credințe, acțiuni și, mai nou, adevăruri, fac încercarea lui Biden de a unifica poporul american aproape imposibilă.

Astfel, deși nu pretind a fi total imparțial și nu neg posibilitatea de a greși, personal, având în vedere actuala realitate socio-politică din America, mă declar sceptic față de posibilitatea unor State cu adevărat Unite în viitorul apropiat.

Articole pe subiecte asemănătoare ce v-ar putea interesa:

 

Sursă foto: Time

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și