#Buletin de știri
NewsDigest: America post-electorală în prag de criză constituțională
Despre posibila criză constituțională a Americii și alte subiecte importante, citiți în buletinul de știri de mai jos:
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: AP
Nagorno-Karabakh: discuții în timp ce conflictul crește în intensitate
Putin, Macron și Erdogan au discutat la telefon despre modalitățile de rezolvare a conflictului din Nagorno-Karabakh, durează acum de peste o lună. În același timp, trupele azere și se luptă intens pentru orașul Shushi, fortăreață istorică care ar putea fi cheia conflictului.
Discuții între Rusia, Franța și Turcia cu privire la conflictul din Nagorno-Karabakh
- Președintele rus Vladimir Putin a discutat conflictul din Nagorno-Karabakh cu omologii săi francezi și turci. În timpul unui apel telefonic sâmbătă, Putin și președintele francez Emmanuel Macron și-au exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la escaladarea conflictului între forțele etnice armene și azere din regiune și implicarea luptătorilor din Siria și Libia în conflict, a declarat Kremlinul într-un comunicat. Președinții au spus că vor continua eforturile coordonate de mediere, inclusiv prin intermediul Grupului de la Minsk al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), înființat în 1992 pentru a căuta o rezoluție pașnică. (Radio Free Europe)
Lupte intense între Armenia și Azerbaijan pentru orașul Shushi.
- Azerbaidjanul a anunțat duminică «eliberarea» orașului Shushi, informație ce a fost imediat contrazisă de autoritățile armene, care au admis că lupte grele aveau loc pentru controlul acestui oraș strategic. Shushi, oraș-fortăreață istoric, are o importanță strategică colosală în acest conflict, fiind principalul obiectiv al ofensivei azere. Premierul armean Pașinian a declarat cu o săptămână în urmă că «cine controlează Shushi, controlează Artsakh-ul». Shushi este ultimul obstacol înainte de coridorul din Latchin, care asigură legătura între Artsakh și Armenia. Acest coridor ar fi fost deja tăiat în mai multe puncte de către forțele azere, însă soarta coridorului va fi decisă în funcție de rezultatul luptelor din Shushi. (Hot News)
Alte știri
Heiko Maas: «Administrația Biden nu se va concentra la fel de mult ca Trump pe cheltuielile militare ale NATO».
- Ministrul german de externe a declarat luni că era convins de faptul că dialogul între Berlin și Washington urma să fie mai facil sub administrația Biden. El a dat drept exemplu chestiunea polemică al bugetului militar, Trump impunând prin NATO un obiectiv de 2% din PIB. Germania era țintită în mod special de această politică, care a creat neînțelegeri între cei doi parteneri culminând cu retragerea a 12 000 de militari americani din Germania. (Agerpres)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Evenimente economice internaționale
Lumea post alegeri oferă speranță pentru stabilitate, companiile Big Tech fiind evaluate mult față de profiturile așteptate pentru anul viitor. La rândul ei, Germania amână taxe vamale de peste 4 miliarde de dolari asupra SUA în speranța unui viitor al cooperării. În același timp, China continuă să depășească estimările analiștilor și domină comerțul internațional.
Companiile Big Tech sunt adevăratele câștigătoare ale alegerilor.
- Raportul preț-câștiguri al Google săptămâna trecută a revenit aproape de cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani, deoarece acțiunile sale s-au tranzacționat cu 26,5 ori mai mult față de profiturile așteptate în anul următor. De la alegeri, evaluările s-au extins pentru Facebook, Microsoft, Salesforce, Adobe și Qualcomm.(Financial Times)
Exporturile chineze domină comerțul global în timp de pandemie.
- Excedentul comercial al Chinei cu SUA și restul lumii s-a extins în octombrie, pe măsură ce redresarea globală a susținut cererea de bunuri fabricate în China, ajutând creșterea exporturilor să depășească așteptările pieței pentru a șaptea lună consecutivă. Exporturile Chinei au crescut cu 11,4% față de un an mai devreme în octombrie – mai mare decât creșterea de 9,9% din luna precedentă și depășind proiecțiile economiștilor.(Wall Street Journal)
Germania ia în considerare amânarea taxelor vamale de 4 miliarde de dolari asupra SUA.
- UE s-a confruntat cu taxe vamale din SUA după ce Washingtonul a câștigat un caz al Organizației Mondiale a Comerțului pentru ajutorul ilegal acordat companiei Airbus, Franța. Această hotărâre a dat posibilitatea administrației Trump să impună tarife de 15% pentru aeronavele Airbus și impozite de 25% pentru o serie de exporturi europene, inclusiv vin francez, whisky scoțian și măsline spaniole.(Bloomberg)
Business & Tehnologie
Compania franceză Orange va cumpăra 54% din Telekom România pentru 497 de milioane de euro, în timp ce start-up din Singapore Nektar care se ocupă cu productivitatea echipelor de vânzări a strâns finanțări de 2.15 milioane de dolari.
Compania franceză Orange va cumpăra acțiuni majoritare ale companiei Telekom din România.
- Compania franceză Orange va cumpăra 54% din Telekom România Communications de la Deutsche Telekom, într-un acord care conferea unității românești o valoare de întreprindere de 497 milioane de euro (591,1 milioane de dolari).(Reuters)
Nektar, platforma de productivitate pentru vânzări din Singapore, obține finanțări de 2,15 milioane de dolari.
- Nektar cu sediul în Singapore, o platformă de productivitate pentru echipele de vânzări, a strâns 2,15 milioane de dolari în finanțare inițială. Fondată la începutul acestui an, Nektar a lucrat cu cinci companii și își face face lansarea publică la începutul anului 2021.(Techcrunch)
Societate
Sursă foto: NBC News
Victoria lui Biden în SUA
America post-electorală în prag de criză constituțională.
- Șase zile după alegeri, și două după ce Joseph Biden a fost declarat președinte-ales al Statelor Unite, Donald Trump refuză să se recunoască învins, obstrucționând procesul tranziției și creând premizele unei crize constituționale. Republicani. Doar doi senatori ai partidului prezidențial l-au felicitat până acum pe Joseph Biden. A făcut-o în schimb ieri, telefonic și printr-o declarație de presă, fostul președinte George Bush Jr. (Radio France Internationale)
Un nou președinte – dar nu un învingător.
- La nivel intern, scrutinul din 2020 nu prea poate fi evaluat pozitiv. Trump a lăsat urme ale distrugerii. Stilul său de conducere, care a inclus minciuni care urmăreau anumite scopuri, a dăunat încrederii în procesele democratice și instituții pe termen lung. Iar mulți votanți ai lui Trump vor continua să susțină că rezultatele alegerilor au fost manipulate. Partidul Democrat a sperat într-o victorie spectaculoasă, care ar fi arătat că marea majoritate a populației vrea un alt curs politic. Dar faptul că a fost o cursă atât de strânsă demonstrează că lucrurile stau altfel. (Deutsche Welle)
Noi restricții în România
Noul set de restricții anti-coronavirus – în vigoare de luni.
- Începând de luni devine obligatorie purtarea măştii pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani în toate spaţiile deschise, magazinele se închid la ora 21,00, se interzice circulaţia în afara locuinţei între orele 23,00 – 5,00, cu unele excepţii pentru care trebuie prezentată o declaraţie pe proprie răspundere, iar activitatea pieţelor, târgurilor şi bâlciurilor în spaţii închise se suspendă. De asemenea, va fi suspendată şi activitatea teraselor care sunt închise cu un acoperiş, plafon sau tavan. (HotNews)
Câteva sute de persoane au protestat în Piața Victoriei împotriva măsurilor Covid.
- Mobilizarea pentru manifestaţia din Piaţa Victorie s-a făcut prin intermediul reţelelor sociale. Persoane din toate categoriile de vârstă, unele însoţite de copii, au ieşit în stradă nemulţumite de măsurile adoptate de Guvern care vor intra în vigoare luni. Jandarmeria a anunțat că a aplicat 15 sancțiuni în valoare de 7000 de lei protestatarilor anti-mască din Piața Victoriei și au amendat o persoană care ridica o dronă. (Radio Europa Liberă)
Proteste în Estul Europei
Zeci de mii de georgieni au ieșit în stradă pentru a cere noi alegeri.
- Poliţia a intervenit cu tunuri cu apă împotriva protestatarilor, după ce o parte din aceştia au încercat să blocheze clădirea comisiei electorale (CEC), cerând demisia preşedintei instituţiei, Tamar Zhavnia. Manifestanţii au reacţionat la brutalitatea forţelor de ordine aruncând cu pietre. Conform rezultatelor oficiale, la alegerile din 31 octombrie partidul Visul Georgian al miliardarului Bidzina Ivanişvili a obţinut puţin peste 48% din voturi, cu 2% mai multe decât partidele de opoziţie. (G4 Media)
„Marș al democrației” în Belarus. Al 13-lea weekend de protest anti-Lukașenko.
- Protestatarii anti-guvernamentali s-au adunat la Minsk, în cea de a 13-a duminică consecutivă de proteste, cerând demisia lui Alexandr Lukașenko și alegeri noi, pe fondul tulburărilor de stradă fără precedent de după scrutinul prezidențial din Belarus din 9 august. Participanții la demonstrația intitulată „Marșul democrației” fluturau steaguri alb-roșii și purtau umbrele, devenite simboluri ale opoziției. (Radio Europa Liberă)
Despre SUA mai puteți citi și în alte materiale True Story Project, precum Politica externă a lui Joe Biden: între ruptură și continuitate și (Încă) patru ani – problemele societății americane.
Sursă foto: MarketWatch
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Un Davos inundat de crize
#Buletin de știri
NewsDigest: Joe Biden îndeamnă la a „înfrunta lobby-ul armelor”
#Buletin de știri