Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mihai Man

Amazon într-o nouă eră

Încrederea investitorilor în gigantul de comerț electronic Amazon a fost răsplătită. Compania a anunțat că ultimul trimestru financiar a fost cel mai bun de până acum. Vânzările, propulsate de efectele pandemiei, au crescut cu 44% față de anul trecut, trecând de 100 de miliarde pentru prima oară. Cu toate acestea, atenția lumii întregi a fost furată de către un alt anunț: fondatorul și directorul executiv Jeff Bezos demisionează din poziția de putere din vara aceasta. La 27 de ani de la înființare, Amazon intră într-o nouă eră.

În 1995,  Amazon a început ca o librărie online. În doar o lună, compania deja livrase cărți în toate cele 50 de state americane și alte 45 de țări. Acum, Amazon este o companie de 1.7 miliarde de dolari, mai mult decât doar un colos al comerțului electronic. Succesul companiei este rezultatul atitudinii implacabile a lui Bezos. Acesta a transformat firma în ultimele trei decenii într-un conglomerat digital ce înglobează o multitudine de sectoare ca și comerț, logistică, bunuri electronice, mass-media și servicii cloud.

Bezos nu va părăsi complet compania, ci va ocupa poziția de președinte executiv în consiliul administrativ. El anunța printr-un mail intern că decizia nu are vreo legătură cu pensionarea, dar responsabilitatea de director executiv al Amazon este prea mare pentru a-i permite să se concentreze și pe alte inițiative. Bezos menționa că din noua poziția acesta va rămâne implicat în continuare în inițiativele importante din Amazon. Andy Jassy, directorul executiv al departamentului AWS (Amazon Web Services este departamentul de cloud computing al companiei) va fi înlocuitorul lui Bezos la încheierea perioadei de tranziție.

Un nou director, o nouă direcție pentru Amazon?

În ultimii ani, Bezos s-a îndepărtat de majoritatea afacerilor de zi cu zi delegând aceste responsabilități ajutoarelor sale, printre care și Andy Jassy. Relația lor este una interesantă, Andy devenind în 2002 “umbra” lui Bezos.

Conform Ann Hiatt, asistenta executivă a lui Bezos din perioada aceea, Andy îl urmărea pe fondator peste tot, inclusiv în întâlnirile cu consiliul de administrație. Acesta îi oferea directorului un alt punct de vedere și îi chestiona deciziile. Una dintre dificultățile pe care Amazon le avea în aceea perioadă erau întârzierile din cadrul proiectelor echipelor de dezvoltare software. Bezos, nemulțumit, i-a atribuit lui Andy această responsabilitate.

Andy Jassy

Sursa foto: Bloomberg

 

Andy a descoperit că echipele responsabile petreceau mai mult timp proiectând și construind infrastructura necesară decât dezvoltând produse. Soluția a fost reconfigurarea sistemelor de tehnologie spre a permite multiplelor grupe de ingineri să folosească aceleași tip de infrastructură. Ulterior, potențialul tehnologiei a fost recunoscut intern, iar proiectul a devenit Amazon Web Services(AWS).

AWS este un serviciu de cloud computing, ce oferă infrastructura ca un serviciu (IaS) pentru clienți. În loc să cumperi, să deții și să întreții centre de date și servere, folosești infrastructura furnizată de Amazon și plătești resursele folosite. La vremea aceea, dacă doreai să îți crești prezența online era nevoie ori de expertiză internă ori de aceea a unei companii ca și Oracle sau IBM. Costul era mare, iar capacitatea de procesare inflexibilă.

Serviciul AWS este fără îndoială una din cele mai mari inovații ale companiei, ce acum stă la baza internetului. Conform datelor celor de la Synergy Research Group, piața de infrastructură cloud este în continuare condusă de Amazon, serviciul lor acaparând 33% din piață.

Succesul diviziei a permis companiei să se diversifice și să intre în industrii cu bariere înalte de intrare pe piață. Divizia AWS este responsabilă pentru aproape 60% din profiturile Amazon înainte de taxe. Practic profiturile AWS subvenționează alte proiecte Amazon, și chiar alte divizii, ca și cea responsabilă pentru serviciile de comerț electronic din afara Statelor Unite. Promovarea lui Andy Jassy are potențialul de a face divizia mai importantă pentru companie, în detrimentul altor proiecte mai puțin profitabile.

Pentru Jeff Bezos tranziția la o poziție în cadrul consiliului de administrație oferă mai mult decât doar timp pentru proiecte “personale” ca și Blue Origin(competitor SpaceX) sau Washington Post. Tranziția îi oferă șansa de a ieși din lumina reflectoarelor într-un moment în care Amazon este sub supraveghere guvernamentală.

cloud computing

Sursa foto: The Economist

 

În noiembrie, Uniunea Europeană a adus acuzații de tip antitrust împotriva Amazon, iar o investigație guvernamentală americană a identificat un comportament similar. Pandemia COVID-19 a accentuat diferențele dintre coloșii industriei digitale și restul, iar creșterile majore dobândite în anul 2020 au atras atenția guvernelor și a consumatorilor.

Muncitorii din cadrul depozitului Amazon din Alabama sunt nemulțumiți de condițiile de lucru și încep să ia măsuri. În jur de 6,000 de persoane vor vota pentru a se alătura unui sindicat. Rezultatul alegerilor va putea deschide calea unor mișcări similare în celelalte 110 depozite din Statele Unite. Cu toate acestea, în comparație cu restul companiilor Big Tech (Google, Facebook, Apple), este greu de identificat Amazon ca și un monopol. Compania deține mai puțin de jumătate din piața comerțului digital și doar 7% din cel fizic.

Bezos a creat una din cele mai mari companii publice din lume. Succesul companiei și încrederea investitorilor l-a făcut unul din cei mai bogați oameni din lume.  Pe parcursul a trei decenii a creat noi industrii și le-a inovat pe cele existente. Pandemia COVID-19 a transformat serviciile companiei din comodități în esențiale. Andy Jassy preia frâiele unui gigant cu peste un milion de angajați într-un moment de răscruce.

 

Pentru alte subiecte din zona tech, citiți și Blockchain – ce înseamnă și ce poate schimba și Digitalizarea României.

Sursa foto: The New York Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și