Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Alexei Navalnîi – omul care ar putea schimba Rusia

Săptămâna trecută, Alexei Navalnîi era la un pas de moarte. Principalul opozant politic al președintelui rus, Vladimir Putin, se află încarcerat încă de la finalul lunii ianuarie într-un penitenciar din Rusia.

Navalnîi a fost arestat la aeroport, în momentul în care a intrat înapoi în țară pentru că a violat termenii de eliberare condiționată în cadrul unui alt proces de fraudă în care acesta este implicat. Navalnîi și susținătorii săi sunt de părere că acest proces este motivat politic.

De ce s-a întors Navalnîi?

Mulți alți opozanți politici care au criticat în mod vehement setea de putere și corupția din spatele președintelui Vladimir Putin de-a lungul anilor au dispărut de pe scena politică rusă – de la Boris Nemtsov, la Sergei Udaltsov, Alexander Potkin, Mikhail Kasyanov sau Garry Kasparov. Fie că au fost asasinați, intimidați, încarcerați sau șantajați măsurile folosite au funcționat. De aceea, lui Navalnîi i-a fost dat voie să plece în Germania din spitalul rusesc unde era tratat în urma otrăvirii sale, pentru că așteptarea era ca acesta nu va fi îndeajuns de iresponsabil să se întoarcă.

putin rusia

Sursă foto: TASS

 

Ei bine, Putin a greșit acest calcul cu privire la curajul lui Alexei Navalnîi. Pe 17 ianuarie, Navalnîi a pășit din nou pe pământ rusesc după ce fusese tratat timp de câteva luni în Germania în urma otrăvirii sale cu agentul Novichok, – un ordin care a fost dat cel mai probabil de către președintele Putin.

Forța aparatului de la Kremlin vs. Navalnîi

Navalnîi a ținut o grevă a foamei timp de 24 de zile, acesta protestând faptul că nu-i este dat voie să fie consultat de doctori din afara penitenciarului. Acesta și-a încheiat greva săptămâna trecută după ce a fost consultat într-un spital civil. În cadrul acestui consult, Navalnîi a menționat că este torturat, acesta nefiind lăsat să doarmă, fiind trezit în fiecare oră din noapte pentru că este considerat că ar putea evada în orice moment.

De la întoarcerea lui Navalnîi în țara sa natală, guvernul rus a intensificat presiunea asupra activităților și apropiaților politicianului rus – mulți dintre apropiații lui Navalnîi au fugit din țară sau au fost plasați sub arest la domiciliu.

În urma rapoartelor care au ieșit săptămâna trecută privind starea sa gravă de sănătate, indignarea privind felul în care politicianul era tratat (se vehicula că acesta ar fi torturat, starea lui de sănătate deteriorându-se tot mai grav) a devenit tot mai vocală la nivel global.

Consilierul pe securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan a declarat că dacă Navalnîi va muri vor exista consecințe pentru Rusia. Aceste evenimente se întâmplă pe fundalul unor tensiuni tot mai exacerbate între SUA și Rusia perioada aceasta, în contextul evenimentelor din Ucraina, pentru care America a impus deja sancțiuni împotriva Federației Ruse.

De asemenea, în urma știrilor de săptămâna trecută care relatau starea de sănătate precară a lui Navalnîi, demonstrații care cereau eliberarea prizonierilor politici au erupt în Rusia. Protestele, care nu erau legale în contextul pandemiei, au confirmat determinarea susținătorilor lui Navalnîi, care reprezintă o forță importantă în lupta împotriva lui Vladimir Putin. Pentru că tensiunile nu erau îndeajuns de mari, forțele de ordine au arestat mai bine de 1700 de protestatari în urma marșurilor pentru susținerea lui Navalnîi care au făcut ocolul Rusiei.

protest

Sursă foto: Reuters

 

Luni, guvernul rus în schimb a dat o lovitură de grație organizației politice a lui Alexei Navalnîi. Un tribunal din Rusia a impus o serie de limitări asupra organizației de anti-corupție a lui Navalnîi, FBK. În urma verdictului din instanță, organizația a fost catalogată drept extremistă, limitând masiv activitatea și capacitățile de funcționare ale grupării.

Ivan Zhdanov, directorul organizației, a anunțat marți pe rețelele sociale că FBK a fost banată din a mai posta conținut pe internet, din a mai folosi presa de stat, din a mai organiza proteste, din a mai participa în alegeri sau din a mai folosi conturi bancare. Deși negocierile privind limitările efective ale organizației nu s-au terminat, discuțiile făcându-se în spatele ușilor închise privind viitorul organizației, precedentul este unul uriaș și extrem de periculos pentru viitorul libertății de exprimare din Rusia, care devine tot mai inexistentă.

Dacă FBK va fi catalogată la rangul de organizație extremistă aceasta va avea același nivel de restricții și limitări ca și unele grupări teroriste, precum ISIS sau al-Qaeda, – organizații care sunt interzise în Rusia. Argumentul procurorilor ruși a fost ca termenul de extremism să fie asociat organizației lui Navalnîi, pentru că această grupare destabiliza țara și dorea schimbarea ordinii constituționale, ce reprezintă fundația Federației Ruse.

Strategia lui Putin, dependentă de soarta lui Navalnîi

Tot ce se întâmplă în jurul lui Navalnîi este suspicios și are amprenta Kremlinului peste tot – de la unul dintre doctorii care l-a tratat în spitalul rusesc care a murit subit până la un oficial al spitalului care a refuzat să atribuie starea precară a lui Navalnîi otrăvirii, și care între timp a fost promovat ca și ministru regional al sănătății.

Pentru a înțelege toate aceste acțiuni din partea regimului de la Kremlin de a dezmembra întreaga existență și relevanță politică a lui Alexei Navalnîi este necesar să înțelegem jocul de supraviețuire politică al președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

forte de ordine

Sursă foto: Reuters

 

Supraviețuirea politică a lui Putin este singurul obiectiv și cea mai importantă prioritate pentru edilul rus, care se află la cârma țării de mai bine de 20 de ani. Otrăvirea lui Navalnîi, ca și exercițiile militare de la granița cu Ucraina din ultimele săptămâni erau menite să fie niște acțiuni publice, în văzul lumii – o reconfirmare a puterii lui Putin.

De asemenea, Navalnîi este un pion important, iar soarta sa ar putea decide multe mișcări politice și geostrategice ale lui Putin în viitorul apropiat. Dacă Navalnîi moare și protestele încep să ia cu asalt întreaga țară, un nou război cu Ucraina ar putea să-l ajute pe Putin și să mute atenția de pe Navalnîi.

Mai mult, aceste mișcări din Ucraina ar putea fi doar o încercare de a-l testa pe Joe Biden. Comparativ cu predecesorii săi, Biden este singurul președinte care a intrat la Casă Albă fără să dorească o resetare a relațiilor dintre SUA și Rusia, președintele american numindu-l pe Putin chiar și „ucigaș” la un moment dat.

Un lucru este clar: indiferent de ce se va întâmpla cu Alexei Navalnîi, acesta rămâne în continuare cel mai mare pericol pentru viitorul politic al lui Vladimir Putin, chiar și dacă acesta se află încarcerat, torturat și pe moarte. Însă, ceea ce rămâne de văzut este cât de mult va putea Putin să-și controleze soarta politică, dacă Navalnîi va fi lăsat să moară.

Vă mai recomandăm și Țarul Putin și Palatul de la Țară și Va schimba otrăvirea lui Navalny Rusia?

 

Sursă foto: AP News

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și