Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Alexandru Văleanu

Cum vor influența alegerile din SUA relația cu România?

Tema recurentă în presa internațională în următoarele luni va fi dominată de alegerile din SUA ce vor avea loc marți, 3 noiembrie. Dar ce înseamnă aceste alegeri pentru România?

Istoric, relația SUA-România nu a fost afectată de culoarea partidului din fruntea Statelor, iar acest fapt va fi, mai mult sau mai puțin, valabil și pentru următoarea Administrație, fie ea condusă de Trump sau de Biden. Cu toate acestea, schimbarea conducerii de la Washington este imposibil a fi total insesizabilă pe plaiurile mioritice.

Romania

Sursă foto: 123RF

 

Până acum parteneriatul strategic dintre cele două țări s-a rezumat, în mare, la cel militar, în cadrul NATO, aceste măsuri făcând parte din inițiativa Statelor Unite de a întări Flancul Estic al alianței militare și de a reduce amenințarea rusească în estul Europei. Cu toate acestea, mai multe proiecte de infrastructură, printre care autostrada Constanța-Gdansk și modernizarea reactoarelor de la Cernavodă, au fost anunțate, dar rămâne de văzut dacă se vor materializa, autostrada nefiind bătută în cuie la momentul scrierii acestui articol.

De-a lungul acestei analize voi trece în revistă cele trei scenarii pentru alegerile din SUA și cum va influența fiecare dintre acestea relația România-SUA:

–       Trump învinge și își exercită al doilea mandat;

–       Biden câștigă și Administrația republicană se schimbă cu cea democrată;

–       Biden câștigă, dar victoria lui este contestată de actualul președinte.

Trump învinge și își exercită al doilea mandat

Mandatul lui Trump din perioada 2016-2020 a fost unul neobișnuit pe plan extern pentru o țară hegemonică. Mai exact, acesta a fost primul președinte american de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial încoace care a dus o politică izolaționistă. Acest izolaționism s-a manifestat prin retragerea SUA din mai multe tratate, printre ele fiind și cel de la Paris, prin promisiunea de a retrage trupe din Afganistan și prin îndepărtarea economică față de Europa. Îndepărtarea economică de Uniunea Europeană a pornit prin prisma campaniei sale „America First” datorită căreia a impus taxe suplimentare pentru produse europene, cum ar fi vinul și brânzeturile, pentru a încuraja cumpărarea produselor americane.

Trump

Sursă foto: Romania Insider

 

În acest context al izolaționismului perpetuat de către Administrația Trump, relația cu România, contrar așteptărilor, nu a suferit. Ca până acum, relația militară româno-americană a rămas una bună, cu mai multe promisiuni din partea americanilor legate de înmulțirea trupelor staționate la Deveselu. Mai mult, anul trecut a început un proiect uriaș în valoare de 12 miliarde de lei ce are ca scop transformarea Bazei Aeriene Kogălniceanu într-una dintre cele mai importante baze NATO de pe Flancul Estic al Alianței.

Așadar, este ușor de presupus că și în cazul unui al doilea mandat Trump, acest parteneriat militar va continua, dar la ce alte investiții ne-am putea aștepta? În mintea tuturor se află în acest moment proiectul american ce ar lega Constanța de Gdansk prin autostradă și acordul de actualizare a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, care a fost deja semnat. Oricât ar deranja lipsa de valori liberale din partea lui Trump, trebuie să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Această finanțare de 8 miliarde de dolari pentru realizarea proiectului de la Cernavodă reprezintă cel mai mare pachet economic primit de către România în istoria relațiilor bilaterale.

Biden câștigă și administrația republicană se schimbă cu cea democrată

Deși toate proiectele de infrastructură menționate mai sus au fost începute de către republicani (cu excepția autostrăzii care încă nu a fost concretizată printr-un acord), este puțin probabil ca Biden să riște pătarea imaginii SUA pe plan extern prin întreruperea lor.

În eventualul mandat al lui Biden, însă, ar fi revendicată imaginea Statelor Unite de partener ideologic. Deși în cele două mandate în care Biden i-a fost vicepreședinte lui Obama, el nu se poate lăuda cu proiecte mari de infrastructură realizate în România, duo-ul democratic a fost un far al valorilor liberal-democratice în Europa centrală și de est.

Biden

Sursă foto: Romania Insider

 

Așadar, în urma alegerilor câștigate, acesta va aborda un discurs apologetic, prin care va reintra în toate pactele și organizațiile internaționale desconsiderate de Trump și prin care va reafirma efortul Statelor Unite de a promova valori liberale și democratice în întreaga lume și, prin asociere, în România.

Mai mult, Biden face parte dintr-un curent politic ce promovează valori progresiste ce ar beneficia României. Într-o Europă centrală și de est dominată de discursuri ultra-conservatoare, țara carpato-danubiano-pontică pare a fi un lider în respectarea valorilor democratice. Fiind aproape singurii din regiune cu valori asemănătoare Americii albastre, relația nu poate decât să se îmbunătățească în timp, acest lucru putând sa ducă la mai multe proiecte precum cele prezentate anterior.

Biden câștigă, dar victoria lui este contestată de actualul președinte

Deși pare un scenariu ridicol în discuția despre „Liderul Lumii Libere”, din păcate este unul ce trebuie luat în seamă, având în vedere atât acțiunile, cât și declarațiile actualului președinte american.

În acest caz, în ciuda afirmațiilor asociate cu paragrafele anterioare, s-ar crea un vid la nivel de valori între România și Statele Unite. Un eventual refuz din partea administrației republicane de a ceda puterea ar îndepărta nu doar România, ci toate statele occidentale ce înțeleg prețiozitatea democrației și nevoia acerbă de a o proteja.

Trump

Sursă foto: The Atlantic

 

Dacă acest scenariu se va adeveri, este probabil să fim martori la preluarea titlului de protector al democrației de către Uniunea Europeană, iar acest fapt va influența indubitabil relațiile bilaterale româno-americane într-o țară ce este vehement pro-SUA.

Cu toate acestea, sunt mici șansele ca Trump să reușească să îngenuncheze sistemul electoral american pentru a-și asuma un nou mandat câștigat pe căi nedemocratice.

Remarci finale legate de alegerile din SUA

Precum am specificat încă din introducere, rezultatul scrutinului prezidențial din Statele Unite, deși este foarte important, nu ar influența atât de mult nici relațiile româno-americane, nici acțiunile americanilor față de România. Indiferent de rezultat, într-o lume în care poziția SUA ca hegemon este pecetluită de către Republica Populară Chineză, România este un partener aproape unic în Europa de est în reticența sa de a forma parteneriate cu regimul de la Beijing.

Trebuie totuși luat în considerare faptul că Statele Unite trec în momentul de față printr-o serie de crize: socială, sanitară și chiar economică. Astfel, putem să ne așteptăm ca cel puțin partea incipientă a următorului mandat, indiferent de câștigător, să fie focusată mai mult pe problemele interne.

La finalul zilei, însă, este greu de negat faptul că victoria lui Joe Biden ar fi mai favorabilă atât României, cât și lumii vestice per total, având în vedere rolul esențial al Statelor Unite ca adeziv al relațiilor din lumea democratică.

Articole similare: Administrația Trump: partea plină a paharului și Biden mizează pe progresism ca să câștige, dar pozițiile lui pe politică externă sunt aproape de Trump.

 

Sursă foto: BBC

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și