Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Alegerile din Rusia și expansionismul lui Putin

La sfârșitul săptămânii trecute au avut loc alegeri electorale în Rusia. Deși procesul electoral nu mai este de mult unul democratic în Federația Rusă, anumiți oponenți politici ai președintelui Vladimir Putin s-au făcut auziți, deși cu greu, în decursul acestei campanii electorale.

Duminică seară, cu o mare parte din voturi deja numărate, partidul președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, a câștigat, înregistrând o scădere a nivelului de susținere raportat la ultimele alegeri.

Comisia electorală din Rusia nu a reperat că ar fi fost nereguli cu privire la demersul alegerilor, deși o mare parte din opozanții președintelui Putin le-a fost interzis să candideze, fiind reduși la tăcere de un sistem condus în mod unilateral de președintele țării. Duminică, după ce mai bine de 99% dintre voturi fuseseră numărate, Partidul Comunist a fost cel care a ieșit pe locul doi, cu 19% din voturi, raportat la 49.8% pentru Partidul Rusia Unită.

Victoria electorală a Rusiei Unite înseamnă că partidul lui Vladimir Putin va avea mai bine de două treimi din totalul de 450 de locuri din Duma – parlamentul rusesc.

Experții explică o oarecare micșorare a nivelului de susținere pentru Putin în principal din cauza gradului scăzut de trai, dar și din cauza acuzațiilor de corupție, care au luat cu asalt țara, în special în ultimii ani, odată cu ascensiunea politică a principalului opozant politic al lui Vladimir Putin, Alexei Navalny.

Însă, o mare parte din populația rusă în continuare are o părere favorabilă față de edilul rus, care este la cârma țării de mai bine de 20 de ani. Cetățenii Rusiei respectă faptul că președintele Putin este în stare să facă ață Vestului, reinstaurând importanța sentimentului de mândrie națională la nivelul țării.

numarare voturi

Sursă foto: Getty Images

 

Luni, după anunțul oficial al rezultatelor alegerilor, președintele Putin a ținut o conferință de presă televizată prin care acesta a mulțumit concetățenilor care au votat cu el, confirmând victoria electorală. În semn de protest, aliați ai dizidentului politic Alexei Navalny au cerut ca oamenii să iasă în stradă în semn de protest, numind rezultatele alegerilor nelegitime.

Navalny, care se află acum încarcerat într-o închisoare din Rusia de la începutul anului, s-a întors în țară sa la finalul anului trecut, în urma unei încercări de asasinare prin otrăvire autorizate cel mai probabil de către președintele Putin. Tentativa aproape l-a omorât și a dus la o lungă recuperare în Germania.

Majoritatea opozanților politici care candidau pe o platformă diferită de cea a președintelui Putin au fost eliminați din cursa politică din varii motive. Filmulețe au survolat pe canalele de social media în urma alegerilor, care pretind că ar arăta fraudă electorală în plină zi, și anume când diverși angajați ai Biroului electoral băgau voturi în urnele de vot.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat că alegerile electorale din Rusia nu au fost monitorizate și realizate într-o modalitate liberă și justă. Reiterând acest mesaj, state, precum Statele Unite, Germania și Marea Britanie au declarat că au dubii cu privire la legalitatea rezultatelor.

Este prima dată din anul 1993, când la alegerile din Rusia nu au participat oficiali din partea OSCE – Organisation for Security and Cooperation în Europe.

putin alegeri rusia

Sursă foto: President of Russia/Twitter

 

Golos, o aplicație independentă de monitorizare a voturilor, pe care guvernul de la Kremlin o descrie drept un agent străin, a identificat deja peste 5000 de instanțe de vot frauduloase, care s-ar putea traduce în încălcarea regulamentelor de vot. De asemenea, aplicația Smart Voting, un mecanism creat de opozant pentru a vota tactic în diverse locații, crescând posibilitatea ca acești candidați care nu sunt afiliați cu regimul Putin să aibă o șansă de a câștiga, a fost eliminată din Apple Store și Google chiar înainte de începerea alegerilor.

Aceste alegeri electorale vin în contextul în care Rusia se află într-un punct de cotitură, atât la nivel regional, cât și la nivel internațional. Guvernul de la Kremlin devine tot mai agresiv în ceea ce privește ambițiile sale expansioniste, că e vorba de Crimeea sau Orientul Mijlociu, în special cu plecarea trupelor americane și a prezenței vestice din Afganistan.

Zapad – un mesaj clar pentru Vest

În ceea ce privește viziunea strategică și geopolitică a Rusiei, regimul președintelui Putin și-a însușit o poziție tot mai activă, mai critică la adresa Vestului și mai apropiată de alți actori din regiune cu simpatizări similare.

Cel mai recent exemplu care atestă reînvigorarea abordării rusești îl constă exercițiul Zapad, care a avut loc între 10 și 16 septembrie. Acesta a presupus un exercițiu militar, iar o mare parte din activitate a fost concentrată în vestul Belarusului, un aliat al Rusiei, care o ia cu pași rapizi în direcția autoritară și izolaționistă. Acest traseu similar poate să aibă loc și datorită prezenței unui lider-emblemă care personifică statul, prin președintele Alexander Lukashenko.

putin armata rusia

Sursă foto: Getty Images

 

Exercițiul semnifică un efort fără precedent de a transmite un mesaj extrem de amenințător față de Vest, dar și față de infrastructura de securitatea și politica din regiune, în special NATO și UE. Zapad a reprezentat cel mai mare și mai complex exercițiu militar al Rusiei în 40 de ani, încă de pe vremea când exista Uniunea Sovietică.

Acesta a constat în până la 150,000 de soldați, iar exercițiul a fost menit să reprezinte și un prilej de a sedimenta legăturile și interoperabilitatea dintre Rusia și Belarus. Un mesaj simbolic, care pe de o parte constă în angajamentul celor două țări în a forma un pol de putere pe flancul estic, punând presiune și pe vecinii din regiune, printre care Polonia și statele baltice, și în același timp reprezintă și o rejecție și o destrămare a legăturilor dintre Rusia și sistemul de conducere vestic.

Deși Belarus a fost constrâns de contextul politic de a se apropia de Rusia (pentru a contracara mișcările democratice), Moscova se folosește de această nouă coaliție pentru a intimida vestul. Putin, însă, nu dorește să fie târât într-un conflict, iar posibilitatea ca aceste mișcări să fie interpretate greșit de către Vest este foarte mare, spune un expert din partea Carnegie Moscow Centre.

 

Sursă foto: EPA

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și