Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Alegerile din Iran

Vineri, 18 iunie, au avut loc alegeri prezidențiale în Iran, un concurs politic care era așteptat să se termine cu favoritul câștigând. Așadar, așa s-a și întâmplat.

Sâmbătă după masa, după ce majoritatea voturilor fuseseră numărate, Ebrahim Raisi a fost numit câștigător, acesta urmând să devină președinte după ce va fi inaugurat în luna august.

Însă, alegerile de anul acesta au avut loc deasupra unui nor de suspiciune, mulți numind cursa politică doar de fațadă, favoritul fiind Raisi de la bun început.

Alegerile – un exercițiu democratic planificat

Raisi este judecătorul cu cel mai înalt rang din Iran, acesta ocupând cea mai importantă funcție din cadrul sistemului de justiție din Iran. Raisi este și cel mai conservator candidat din cadrul acestor alegeri, acesta având o legătură extrem de strânsă cu liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei.

Într-un tur politic în care ieșirea la vot a fost printre cele mai mici din istoria Iranului, în mare parte datorită scepticismului votanților cu privire la adevăratul favorit din spatele acestui exercițiu democratic de fațadă, mai puțin de jumătate dintre iranieni s-au prezentat la urne – 48.8%. Conform exit-pollurilor, Raisi ar fi câștigat alegerile câștigând 62% dintre voturi.

Președintele este un actor important în cadrul sistemului politic iranian – Raisi va putea exercita multă putere când vine vorba de politici domestice sau de politică externă. Însă, președintele va fi mereu al doilea om în stat – liderul suprem al Iranului având mereu ultimul cuvânt de spus.

În acest caz, liderul suprem al Iranului, care este și cel mai înalt cleric religios, – Ayatollah Ali Khamenei, va fi cel care va dicta direcția și agenda Iranului, avându-l pe Raisi ca și mână dreaptă și față a Iranului pe scena mondială.

De la Revoluția Islamică din 1979 încoace, Iranul este o țară care este condusă conform valorilor Shia, care sunt de o natură conservator-islamică. În ultimii ani, am observat o direcție tot mai agresivă a aparatului de stat iranian în a slăbi drepturile și libertățile politice și de exprimare ale cetățenilor.

La finalul lui 2019, după ce Iran a decis peste noapte să crească prețul petrolului exponențial, în mare parte datorită repercusiunilor economice suferite de pe urma sancțiunilor americane impuse de Donald Trump împotriva Iranului, proteste au început să izbucnească în întreaga țară. Acestea s-au extins în întreagă țară și ce începuse ca o demonstrație pașnică s-a transformat în cel mai mare exercițiu civil împotriva regimului iranian de la Revoluția islamică din 1979 încoace.

iran proteste

Sursă foto: Reuters

 

Protestatarii doreau înlăturarea președintelui de atunci, Hassan Rouhani și al liderului suprem, Ayatollah Ali Khamenei de la putere. Pentru a bloca răspândirea de informații și pentru ca gravitatea situației din Iran să nu ajungă peste hotare, Iran a oprit funcționarea internetului la nivelul întregii țări, pentru ca oamenii să nu fie capabili să posteze pe rețelele de socializare și să împărtășească lumii ce se întâmplă în țară. Se preconizează că până la 1500 de protestatari au murit.

Așadar, într-o țară care controlează și limitează tot mai mult libertățile cetățenilor săi, este de înțeles de ce oamenii au mers deziluzionați la urne la alegerile de vineri, sau de ce au decis să rămână acasă.

Raisi, un cleric cu viziuni ultra conservatoare are 60 de ani și a activat ca și procuror în Iran mare parte din cariera să profesională. Încă de la vârsta fragedă de 20 de ani când și-a început cariera juridică, acesta a ocupat funcții înalte, cum ar fi procuror-șef al orașului Karaj.

Din 2019, acesta conduce sistemul judiciar al Iranului, după ce acesta a fost învins de Hassan Rouhani la ultimele alegeri prezidențiale.

În cadrul discursului său electoral, Raisi a declarat că va lupta împotriva corupției și a inegalității, prioritatea lui ca președinte fiind să scoată Iranul din probleme sale economice. Raisi este extrem de devotat valorilor clerice islamice, acesta fiind menționat ca fiind și un posibil urmaș al lui Ayatollah Ali Khamenei ca următorul lider suprem al Iranului.

Cu Raisi la putere, Iranul se va închide

Însă, odată cu victoria politică a lui Ebrahim Raisi, așteptarea este ca Iranul să devină o societate tot mai închisă. Ascensiunea politică lui Raisi la președinție a fost orchestrată în așa fel, încât să transmită un mesaj cu privire la direcția pe care leadershipul iranian o dorește pentru Iran.

Victoria lui Raisi a îndepărtat un număr mare de votanți iranieni, care sunt oricum critici de direcția Iranului, o țară care se află într-o situație economică tot mai precară, din cauza sancțiunilor americane, dar și din cauza unui eșec de management la nivel politic.

raisi

Sursă foto: AFP

 

O nouă guvernare cu Raisi ca și președinte ar putea însemna o și mai mare îngrădire a drepturilor cetățenilor iranieni, care s-ar putea traduce într-un mai mare control asupra activităților sociale, mai puține drepturi și mai puține joburi pentru femei.

O nouă poziționare față de SUA?

Deși latura ultra conservatoare a elitei politice din Iran are o părere sceptică cu privire la Vest, atât noul președinte Raisi, cât și liderul suprem Khamenei doresc o revizitare a acordului nuclear și a activității nucleare din Iran.

După ce faimosul „Iran Deal” semnat în 2015 la îndemnul Administrației Obama relaxase sancțiunile împotriva Iranului în favoarea unei monitorizări active a activității nucleare a Iranului, președintele Trump a retras Statele Unite din acest acord și a impus sancțiuni drastice asupra abilității Iranului de a face comerț, creând o ostilitate tot mai mare între cele două state. Printre figurile politice din Iran împotriva cărora au fost impuse sancțiuni în mod nominal se numără și președintele Raisi, câștigătorul alegerilor de vineri.

Discuții privind o reînnoire a acordului sunt deja în lucru la Viena. Președintele Biden și-a exprimat dorința de a revizita aceste negocieri, însă cu siguranță fiecare lider așteaptă ca celălalt să facă primul pas.

Ca și președinte al Iranului, Raisi va fi la cârma țării pentru următorii patru ani. Acesta va conduce Iranul într-un moment de cotitură atât pentru țară la nivel intern (Raisi este văzut ca o opțiune tot mai viabilă pentru a-l urma pe Khamenei, care are 82 de ani, ca și liber suprem), cât și pentru poziționarea țării la nivel mondial.

Pentru mai multe analize True Sory Project despre Iran, puteți accesa: „New Approaches to Old Problems – the Impact of Iranian Policy” și „Uraniu, centrifuge și sancțiuni: cum va evolua problema nuclearului iranian?”

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și