Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Alegerile din Bulgaria: „Hit or Miss” pentru Boyko Borissov?

Duminică, 4 aprilie, au avut loc alegeri parlamentare în Bulgaria, vecinii noștri dinspre sud.

Dacă n-ar fi fost pandemia, aceste alegeri ar fi fost „cap de afiș” pentru presa din regiune. Bulgaria a avut parte de o perioadă cel puțin tumultoasă – un șir de proteste antiguvernamentale în ultimele luni împotriva corupției endemice din țară, controverse și scandaluri ale prim-ministrului Boyko Borissov, reforme promise dar care nu s-au mai materializat și o economie stagnantă.

Pentru cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, situația nu este una roz.

Alegerile vin însă pe fundalul unei crize politice la nivel intern care a fost parcă dată uitării din cauza crizei sanitare generate de pandemia de Covid-19.

Mai bine de 6.7 milioane de cetățeni bulgari au ieșit duminică la vot pentru a-și exprima opinia cu privire la soarta celor 240 de membri din parlament care îi vor reprezenta pe cetățenii țări.

Partidul prim-ministrului Boyko Borissov, GERB, reprezintă cel mai mare partid politic din Bulgaria și este preconizat să câștige o mare parte din proporția de votanți, deși acesta a avut niște luni tuburi.

borissov

Sursă foto: Guvernul Bulgariei

 

Acesta ar fi al patrulea mandat pe care Borissov l-ar câștiga, acesta fiind la putere de aproape un deceniu, deși contextul său politic nu este unul oportun: Borissov a fost surprins dormind cu o armă sub pernă și un stash de cash la capul patului, dar și pentru că protejează și promovează o elită politică coruptă, plină de oligarhi, refuză să înainteze amendamente anti-corupție sau refuză reformarea sistemului judiciar.

Însă, în contextul incertitudinii acerbe generate de pandemie, Borissov este cel mai probabil să câștige – în momente de criză oamenii tind să susțină o așa-zisă stabilitate care este generată un status quo. De asemenea, partidele de opoziție sunt prea răsfirate pentru a forma o coaliție care să-i facă față partidului condus de prim-ministru. În cadrul alegerilor de duminică există nu mai puțin de șase partide de opoziție care sunt preconizate să câștige locuri în parlament. Însă, acestea nu sunt capabile sa formeze o opoziție serioasă pentru a reprezenta un obstacol pentru o victorie, deși la muchie, a lui Borissov.

Criticile la adresa guvernului Borrisov aduse de opoziție sunt reale: actualul guvern a eșuat în a gestiona criza pandemiei. Ca multe țări din regiune, și Bulgaria se luptă cu un al treilea val de infectări cu noul virus, iar spitalele sunt arhipline.

La finalul lunii martie, Bulgaria atingea recorduri de câte 5000 de cazuri pe zi – mai bine de 350,000 de cazuri au fost confirmate în țară până acum, iar dintre acestea peste 13,000 au murit. De asemenea, nici campania de vaccinare nu face ravagii, aceasta fiind realmente dezastruoasă: în luna februarie, Bulgaria oferea posibilitatea de vaccinare oricărui cetățean care dorea să se imunizeze, lăsând la o parte orice efort de prioritizare a populației. Această mișcare se datorează interesului mic de vaccinare din rândul oamenilor.

În martie, Bulgaria se află la coada statelor membre UE privind numărul de oameni vaccinați – doar 3.9% din populație (270,000 de oameni) primise cel puțin o doză de vaccin.

De asemenea, nici ieșirea la vot nu pare să fi fost una masivă dat fiind actualul context pandemic al țării. O proporție mai mare de oameni nu numai că ar da o legitimitate mai mare mandatului care va câștiga. De asemenea, aceste alegeri sunt extrem de importante și pentru speranța de viață a partidelor care s-au format din urma protestelor anti-guvernamentale din acest ultim an.

Cel mai mare dintre ele este partidul „There Is Such a People”, al carui lider este Slavi Trifonov, un cântăreț și prezentator TV popular din țară. Momentan, acest principal partid de opoziție a câștigat 18.3% din vot, urmat fiind de Partidul Socialist cu 14.3%. Pe langa ascensiunea acestor numeroase partide de opoziție, Borissov mai întâmpină și obstacolul conceptului de asociere. Din cauza controverselor care s-au iscat în jurul prim-ministrului bulgar există puține partide care mai doresc să se asocieze sau să formeze un guvern de coaliție alături de GERB.

vot bulgaria

Sursă foto: AP News

 

Conform ultimelor sondaje care există,  GERB – partidul prim-ministrului Boyko Borissov are 28-29% din vot, ceea ce se traduce în 75-76 de locuri în Parlament din cele 240 disponibile. Conform ultimelor știri, partidul lui Borissov este în frunte (deși majoritatea i-a fost redusă), însă soarta alegerilor se poate schimba în continuare, rezultatele oficiale urmând a fi anunțate abia joi.

Pentru mai multe analize True Story Project despre Bulgaria, puteți accesa: „Radiografie economică- Datorii, Creștere economică și Șomaj în România, Ungaria & Bulgaria” și „Bulgaria & Jurnalul unei Mafii Politice”.

 

Sursă foto: AP News

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și