Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Alexandru Văleanu

Alegeri în Republica Moldova – Maia Sandu vs. Igor Dodon

Pe data de 1 noiembrie vor avea loc alegerile prezidențiale într-o țară ce se află la granița dintre est și vest. Acea țară este Republica Moldova.

Vecinul estic al României s-a confruntat în ultimele câteva luni cu o multitudine de informații fataliste ce au făcut parte din campaniile electorale ale diverșilor candidați. Aceste teorii, bineînțeles, au avut ca scop discreditarea fie a unui candidat, fie vicierea rezultatului final.

presedinte

Sursă foto: Paranteze.md

 

Deși în această cursă putem identifica cu ușurință cei doi candidați principali, Maia Sandu și Igor Dodon, este puțin probabil ca unul dintre cei doi să câștige o majoritate în primul tur. Astfel, rezultatul final va veni abia în urma celui de-al doilea tur de alegeri ce va avea loc la data de 15 noiembrie.

Efortul lui Igor Dodon de a păstra status-quo-ul moldovenesc

Este imposibil a discuta campania actualului președinte moldovean fără a lua în considerare sprijinul acordat acestuia de către regimul de la Kremlin. Într-o Europă în care atât Ucraina, cât și Belarus se îndepărtează de sfera de influență rusească, Moldova pare a fi ultimul satelit european care să se alinieze Moscovei. Aceste alegeri ar putea schimba totul. Pentru a evidenția susținerea leadership-ului rusesc pentru Igor Dodon, însuși Vladimir Putin și-a arătat suportul față de candidat în cadrul unei conferințe video.

Mai mult, președinția lui Igor Dodon ar veni la pachet cu o serie de fonduri și favoruri din partea statului rus. Printre altele, premierul Mihail Mishustin a promis o creștere a exporturilor moldovenești spre Rusia și un împrumut de 200 de milioane de euro pentru fermierii afectați de secetă.

Pentru a păstra funcția de președinte, nicio tactică nu este exclusă. Astfel, precum a fost abordată și în alegerile anterioare, strategia fraudei electorale probabil va fi folosită și în acest scrutin. Punerea în scenă a primului act al acestei strategii va avea loc în principal în regiunea de-facto, Transnistria, unde în jur de 250,000 de mii de cetățeni au drept de vot în Republica Moldova.

Există dovezi care atestă că la alegerile parlamentare din 2019 fiecare votant a primit câte 400 de lei moldovenești pentru a pune ștampila pe PSRM, partidul de drept al lui Dodon. În 2020, nu este exclus ca această situație din 2019 să se repete.

Igor Dodon

Sursă foto: Radio Europa Liberă Moldova

 

Mai mult, Transnistria nu este singurul loc unde majoritatea voturilor s-ar duce în mod automat spre actualul președinte. În Rusia, unde la alegerile din 2019 au votat doar 600 de cetățeni ai Republicii Moldova, s-au înregistrat deja 6,000 de cereri pentru exprimarea dreptului la vot. Mai mult, Comisia Electorală, controlată de un apropiat al lui Dodon, a mărit numărul de secții de votare. Astfel, vor fi trimise în Rusia în jur de 85,000 de buletine de vot în condițiile în care cu un an în urmă nu a fost nevoie nici măcar de o mie.

Un alt aspect critic al efortului comun ruso-Dodonian de a câștiga alegerile prezidențiale este campania de dezinformare și fake news. În primul rând, trebuie menționat faptul că cetățenii din țara vecină sunt foarte susceptibili la teoriile conspirației. Un studiu realizat de WatchDog atestă că 43.2% dintre cetățeni cred că virusul a fost creat pentru a impune vaccinarea tuturor cu cipuri prin care mai apoi Guvernul Mondial să poată controla întreaga omenire.

Având în vedere această tendință de a crede în informații nefondate, componenta de dezinformare a campaniei lui Dodon este esențială pentru câștigul acestuia. Inclusiv platformele oficiale au fost folosite pentru a promova informații false. Drept exemplu, în luna august a acestui an, Corneliu Furculiță și Nicolae Pascaru, ambii deputați PSRM, au lansat zvonul conform căruia Maia Sandu ar pregăti terenul pentru modificarea legii astfel încât cetățenii străini să poată cumpăra pământ agricol în R. Moldova. Aceste informații, în mod evident, au fost preluate ulterior de presa socialistă.

O altă informație puternic vehiculată pe canalele moldovenești de Telegram și în mass-media este aceea că Maia Sandu este susţinută de Vlad Plahotniuc sau din exterior. Prin asocierea cu o persona non grata din societatea moldovenească, Dodon speră să o discrediteze, scăzându-i astfel șansele de câștig.

Propagarea informațiilor false a venit în această campanie inclusiv de la cel mai înalt nivel politic rusesc. Sergey Lavrov, ministrul de externe al Federației Ruse, a declarat într-un interviu că Maia Sandu și candidații pro-europeni sunt susținuți de Statele Unite, care caută destabilizarea societății moldovenești. Mai mult, Lavrov a amenințat că în cazul în care Dodon va câștiga, SUA vor încerca să pornească o revoluție colorată. Această declarație reprezintă, bineînțeles, un exemplu excelent de „hoțul strigă hoții”.

Maia Sandu și noua suflare democratică

În momentul de față, un sondaj realizat de IRI arată că Maia Sandu ar avea un mic avantaj (20%) față de Igor Dodon (18%). Astfel, chiar și dacă nu se concretizează tentativele de fraudă electorală din partea lui Dodon, cursa tot va fi una strânsă.

Spre deosebire de alegerile trecute, Maia Sandu a abordat un discurs diferit. Renunțând la tema poziționării Republicii Moldova pe axa est-vest, aceasta a decis, pentru a critica regimul Dodon, să se folosească de corupția și de sărăcia prezente în societatea moldovenească.

Maia Sandu

Sursă foto: European Interest

 

Fiind până mai recent cea mai săracă țară din Europa, moldovenii au început să asocieze această lipsă a standardelor decente de viață cu regimul Dodon, iar Sandu încearcă să profite de acest lucru pentru a câștiga. Schimbarea mesajului electoral poate să fie doar benefică într-o țară în care încă există un procent considerabil de cetățeni pro-ruși. Istoric, această atitudine anti-rusească și pro-europeană a stârnit numeroase controverse și informații false legate de diverși agenți străini care ar deține controlul asupra unui candidat sau altul.

Din păcate, însă, fostul premier a dus o campanie aproape exclusiv anti-Dodon și anti-corupție, lăsând puțin spațiu pentru propuneri proprii de politici interne și externe.

Rezultatul alegerilor și efectele acestuia

Realist vorbind, având de partea sa controlul asupra Comisiei Electorale, sprijinul unui segment mare al populației și fiind o forță majoră în Republica Moldova, Igor Dodon are șanse mari să câștige. Ulterior, în schimb, este foarte importantă reacția populației.

Republica Moldova

Sursă foto: Sinopsis

 

Nu este exclus un scenariu similar celui din Belarus. Dacă Maia Sandu va pierde alegerile, suspectând fraudă electorală, aceasta este probabil să cheme cetățenii în stradă pentru a pune presiune asupra regimului de la Chișinău. Cu toate acestea, o diferență mare între Moldova și Belarus este că Dodon nu are același control asupra forțelor de ordine pe care îl are Lukashenko, iar un protest major ar putea influența rezultatul alegerilor.

Maia Sandu a susținut că protestele din Belarus ar trebui să fie un avertisment pentru elita politică din Republica Moldova, punctând că, indiferent de diviziunile din societate, moldovenii se vor uni pentru binele comun.

Articole similare: Alegeri prezidențiale în Republica Moldova – între Răsărit și Apus și Belarus – cronica unei victorii anunțate.

 

Sursă foto: UniMedia

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și