Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Al-Baghdadi a murit. Povestea nu se termină aici.

#TrueStoryProject – Analize și opinii

Astăzi vă prezentăm o analiză interesantă realizată de Thomas Friedman în The New York Times despre situația din Siria în urma morții conducătorului Statului Islamic.

Uciderea fondatorului și conducătorului Statului Islamic de către echipele militare ale Statelor Unite care operează în Siria ar trebui să slăbească și mai mult cea mai infamă și violentă mișcare islamistă din epoca modernă. Dar această poveste este departe de a se termina și ar putea avea multiple implicații neașteptate.

În ceea ce privește viitorul Orientului Mijlociu, să nu uităm că ISIS a fost organizația jihadistă musulmană sunnită care a apărut după ce administrația președintelui Barack Obama l-a eliminat pe Osama bin Laden.

ISIS a apărut în 2014 ca produsul a trei facțiuni sau mișcări libere:
– O facțiune a cuprins voluntarii străini. Unii erau jihadiști convinși, dar majoritatea era formată din neadaptați, căutători de aventuri și tineri care nu au deținut niciodată puterea, un loc de muncă sau mâna unei fete, și s-au alăturat ISIS pentru a obține toate cele trei. ISIS a oferit o salarizare, putere și eliberare sexuală bărbaților și femeilor care provin din societăți închise sau culturi în care există multe interdicții.

– Cea de-a doua facțiune a ISIS – creierul și puterea sa militară – era alcătuită din foști ofițeri ai armatei baathiste sunnite și suniți și triburi irakiene locale, care au oferit sprijin pasiv ISIS. Sunnii irakieni constituie aproximativ o treime din populația irakiană. Au condus Irakul de generații, iar mulți suniți din armata irakiană au fost înfuriați, umiliti și frustrați de modul în care invazia americană a Irakului a răsturnat acea ordine și a pus sub control majoritatea șiită irakiană. Pentru mulți locuitori sunnieni irakieni aflați sub control ISIS, ISIS era doar mai puțin rău decât brutalitatea și discriminarea pe care o trăiau sub guvernul șiit pro-iranian condus de atunci.

– A treia facțiune ISIS a fost compusă din adevărații fanatici religioși, conduși de al-Baghdadi, care aveau propria versiune apocaliptică a Islamului. Dar aceștia nu ar fi putut obține impactul pe care l-au avut dacă nu ar fi fost primele două facțiuni enumerate mai sus.

Este posibil ca următorul al-Baghdadi să fie astăzi format într-o închisoare din Egipt, unde președintele Abdel Fattah el-Sisi din Egipt atrage și mobilizează jihadiști, dar și jurnaliști, activiști și politicieni liberali nonviolenți. Singura lor crimă este că vor să aibă un cuvânt de spus în viitorul țării lor și să ajute la crearea unui mediu în care își pot realiza potențialul deplin – deci nu vor trebui să caute demnitate, putere, un loc de muncă sau mâna unei fete în grupuri extremiste ca ISIS.

Pentru a citi articolul în întregime, accesați linkul: https://nyti.ms/32TMHXc

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și