Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Afganistan – o poveste fără sfârșit

Acuzațiile aduse Rusiei că ar fi oferit recompense unei grupări teroriste pentru a ucide trupe americane în Afganistan, reiterează complexitatea unui conflict care durează de mai bine de 40 ani sub diferite forme, dar și dinamicile unor jocuri politice de care noi nici nu știm că există.

De Mălina Mîndruțescu

Săptămâna trecută, agențiile americane de informații au făcut o declarație publică alarmantă conform căreia Rusia ar fi oferit Talibanilor, o grupare teroristă, recompense financiare pentru a ucide forțe ale coaliției, inclusiv soldați americani, în Afganistan. Această descoperire vine în contextul unor luni tulburi pentru Statele Unite, care pe lângă cel mai mare număr de decese în urma pandemiei Covid-19, au fost martore la mai bine de o lună de proteste în întreaga țară, presiuni de a reforma sistemul de poliție în urma discriminărilor rasiale și numărului ridicat de afro-americani uciși de organele de ordine, dar și un declin al administrației Trump. Aceasta se datorează în mare parte abordării haotice de a controla răspândirea virusului, dar și diverselor controverse cauzate de declarații inflamatorii făcute de către președinte la adresa acestor tensiuni percepute în societatea americană în aceste luni.

Sursă foto: Murray Valley Standard

Aceste provocări ostile față de Statele Unite și armatele membrilor NATO pot fi percepute ca fiind fără precedent, aceasta fiind prima dată când o unitate de spionaj rusească este prinsă orchestrând un atac împotriva grupărilor armate din Vest. Semnale conform cărora Rusia s-ar afla într-un conflict tacit cu Statele Unite nu ar fi o noutate – antagonismul dintre Rusia și America în această regiune este puternic înrădăcinat încă din 1979, când o grupare CIA a înarmat facțiunea mujahedini care lupta împotriva Uniunii Sovietice când aceasta a invadat Afganistanul, iar eșecul Rusiei a destabilizat întreaga Armată Roșie și reputația Uniunii Sovietice ca imperiu invincibil. Această dinamică ostilă a continuat de-a lungul anilor în conflicte în Afganistan, Ucraina și, cel mai recent, în Siria, unde trupele americane au ucis zeci de mercenari ruși în 2018. Așadar, natura acestor conflicte poate explica parțial alianța dintre ruși și Talibani.

Concluziile agențiilor americane de informații conform cărora rușii ar fi mers atât de departe încât să ofere recompense Talibanilor pentru uciderea soldaților americani în Afganistan a fost negată de către oficialii ruși, după ce un raport a dominat buletinele de știri săptămâna trecută. Acuzațiile vin în urma unor interceptări electronice care arată diverse transferuri bancare între agenția de informații militare a Rusiei (GRU) și un cont al Talibanilor, cât și descoperirea identității omului de legătură care ar fi facilitat legătura dintre cele două entități. Evaluările agențiilor de informații se bazează și pe interviuri luate unor militanți și criminali afgani după ce aceștia au fost capturați, însă detalii privind logistica operațiunilor sunt încă neclare.

Oficialii ruși au negat aceste acuzații, subliniind aberația de a angaja Talibanii, o grupare militantă care este percepută ca fiind o organizație teroristă în Rusia, pentru a ucide trupe armate americane, notând că americanii doar caută o scuză pentru a nu părăsi Afganistanul și pentru a-și justifica greșelile geopolitice din regiune, iar un purtător de cuvânt al grupării teroriste talibane a respins de asemenea acuzațiile cu privire la orice fel de relație cu agențiile ruse de informații.

Însă, deși toate declarațiile care au venit din partea oficialilor ruși au fost dezmințite, încă de la căderea Cortinei de Fier, Rusia este de părere că America a exagerat în extinderea prezenței și puterii sale de influență și că era timpul ca aceasta să guste din propriul său medicament. Deși este puțin probabil să existe vreun document oficial care să ateste că președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat o asemenea misiune, Rusia se resimte de ani buni ca urmare a acțiunilor Statelor Unite – puterea economică a Rusiei a fost diminuată semnificativ după ce America a impus sancțiuni blocând exportul de bunuri în regiune după anexarea Crimeii, iar victoria americanilor în a contribui la dărâmarea Imperiului Sovietic rămâne în continuare o amintire sumbră și un semn de vulnerabilitate pentru o mare parte din elita politică a Rusiei, cu Putin în frunte. 

Vasily Kravtsov, un fost agent KGB și diplomat rus în Kabul, a negat într-un interviu orice implicare a guvernului rus de a facilita aceste recompense, însă nu a ezitat să sublinieze faptul că mulți soldați sovietici au fost uciși de către arme americane care au fost furnizate facțiunii islamiste mujahedin, care a luptat împotriva Uniunii Sovietice în războiul Afgano-Sovietic din 1979.

Sursă foto: Express.co.uk

Este ușor de remarcat importanța pe care Rusia o acordă prestigiului național, iar diverse teorii au survolat cu privirea la motivația rușilor de a acționa astfel, printre ele fiind revanșa pentru cum au acționat forțele NATO în Siria în 2018, când armatele americane au ucis sute de aliați ai Siriei, printre care și mulți naționali ruși. Deși natura confidențială și sensibilă a subiectului, cât și interesele politice care stau la mijloc pentru ambele state și respectivele agenții de informații vor preveni întreaga poveste de a ieși la suprafață, este neclar dacă președintele Trump a fost informat de aceste evenimente. Deși poziția Statelor Unite a fost istoric vorbind una preponderent anti-Rusia, Trump și-a exprimat afinitatea pentru președintele Putin de nenumărate ori: acesta s-a îndoit de implicarea Rusiei în campania prezidențială din 2016 (fapt care a fost confirmat de agențiile americane de informații), a criticat sancțiunile impuse Rusiei și a făcut numeroase declarații subminând alianța trans-atlantică. În timp ce Trump speră la o rezoluție cu privire la negocierile de pace între guvernul afgan și Talibani, o victorie pe plan internațional care îl va ajuta la alegerile din noiembrie, Putin pare să fi demarat propriile sale întâlniri de pace, fără guvernul afgan. Pentru o regiune care a fost epicentrul războiului împotriva terorismului, început de președintele Bush după atacurile de la 11 septembrie, dar și o zonă de tensiune recurentă în raport cu Rusia și America de mai bine de 40 de ani, natura conflictelor devine tot mai complexă și este cu atât mai neclar cine face jocurile cu adevărat.

Sursă foto: Sgt. Justin Updegraff / U.S. Marine Corps file

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și