Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Radu Tudor

Administrația Biden e așteptată cu reînnoirea jurămintelor

O uriașă speranță apare pe plan mondial odată cu revenirea unei echipe profesioniste la Casa Albă, menită să alunge duhurile rele pline de fake news, conspirații, extremism, deprofesionalizare brutală și alunecare spre autoritarism prin administrația Trump.

Administrația Biden, căci despre ea vorbim, are pe umerii săi imense responsabilități și angajamente.

Fondată prin Tratatul de la Washington în 1949, NATO reprezintă cea mai performantă alianța politico-militară din istorie. Menirea ei? Să apere pacea, securitatea și integritatea teritorială a celor 30 de state membre, ce însumează peste 1 miliard de oameni pe ambele maluri ale Atlanticului.

Prioritatea? Să repari tot ce a stricat predecesorul în 4 ani. Și nu sunt puține deloc.

Pe lângă unele aspecte climatice și comerciale, importante fără îndoială, chestiunea esențială ce trebuie rapid și solid reabilitată este cea a securității și apărării. Dimensiunea în care SUA excelează de peste 70 de ani printr-un instrument unic în istoria omenirii: Alianța Nord Atlantică.

În ultimii ani am scris sute de rânduri despre suspiciunea mea jurnalistică fundamentată privind jocurile pro-Rusia făcute de Donald Trump. Există multe argumente pentru a susține afirmația aceasta, nu mai revin asupra lor. Să ne concentrăm puțîn pe viitor.

Joe Biden trebuie să aibă printre prioritățile sale absolute o reînnoire a jurămintelor de fidelitate, solidaritate și angajament securitar deplin pentru ambele maluri ale Atlanticului. Un soi de nuntă de aur, în care după atâtea decenii, soții își retrăiesc momentele fericite, își numără copiii și nepoții, anagajându-se în respectarea unei relații la fel de solide until the end of the days.

E o nevoie uriașă de astfel de gesturi, care trec dincolo de simbolistica lor simplă. Cu multe din aspectele noastre esențiale trebuie să o luăm de la zero după catastrofalul regim Trump.

Au fost constestate alianțele, parteneriatele, prieteniile, tratatele. Apoi au fost luate la tocat informația curată, știința, medicina, istoria. Toate au suferit un amplu proces de cangrenare intenționată din partea figurilor sinistre ce au bântuit Casă Albă în ultimii 4 ani. Finalul dramatic de la Capitoliu a fost doar bomboană pe coliva democrației, așa cum și-o doreau înmormântată Donald J Trump și prietenul său de nivel cultural, șamanul Jack, îmblănit și cu coarne.

Reafirmarea angajamentului securitar deplin asupra Europei în cadrul NATO, stoparea procesului de retragere a trupelor SUA din Germania, întărirea Flancului Estic al NATO unde România joacă un rol esențial, descurajarea inițiativelor periculoase de paralelism și ruptură pe viitor de genul “autonomie strategică europeană”, reprezintă tot atâtea priorități pe care administrația Biden trebuie să le dea curs încă de anul acesta.

Back to square 1. Sau înapoi la abecedar. Cam așa aș defini momentul în care ne aflăm. Reînvățăm alfabetul democrației și securității colective cu tot ce cuprinde el. Destul de mulți l-au uitat, subtilizând manualul și înlocuindu-l fraudulos cu reviste de astrologie și conspiraționism politic aberant.

Joe Biden, you have the floor!

Sursă foto: NATO

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și