Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Sâmburele de Neadevăr / Mădălina Voinea

Adevărul despre ciparea la nivel global până în 2030

Ne-am obișnuit să trecem cu vederea conspirațiile de zi cu zi din jurul nostru, timp în care mesaje care ni se par de-a dreptul aberante prind tracțiune în grupuri de Facebook, Whatsapp și Telegram. O temă clasică, renăscută în octombrie la nivel internațional este ciparea la nivel global, până în 2030. Multe persoane cred că este efectuată și prin intermediul vaccinării.

Așa a fost rostogolită o știre falsă despre cipare în ultimele săptămâni.

Știrea falsă:

sursa fake news

Sursă foto; Worldnews24.net

 

Articolul “ONU stabilește utilizarea cipurilor pentru a identifica întreaga umanitate” apare pe 12 octombrie 2021 pe website-ul worldnews24.net. Articolul a fost distribuit în 27 de grupuri de Facebook, grupuri cu un număr total de urmăritori de peste 500.000 de persoane.

date vizite website

Sursă foto: Crowntangle

 

Începând cu luna august 2021, website-ul worldnews24 a avut o creștere halucinantă a traficului lunar, de la o medie de 15.000 de utilizatori pe lună, la 220.000 de utilizatori. Acest trafic nu apare creat datorită unei campanii online de trafic prin intermediul paginii sale de Facebook Romondonews24, deși principala sursă de trafic a creșterii conform website-ului SimilarWeb sunt platformele de social media.

Concluzia?

Distribuirea masivă în cadrul grupurilor este strategia de promovare agresivă pe care website-ul a adoptat-o în ultima perioadă.

date website

Sursă foto: SimilarWeb

 

De la ce premise pleacă articolul?

Articolul scrie foarte clar despre o conspirație cu certitudinea unei realități incontestabile, Organizația Națiunilor Unite va introduce cărți de identitate biometrice pentru fiecare persoană de pe glob până în 2030. Toate datele se vor colecta într-o bază centrală cu sediul fizic în Geneva.

Desigur, articolul menționează că acest program este un model pentru Noua Ordine Mondială. De asemenea, articolul pretinde ca identificarea biometrică a fost implementată în Europa pentru refugiați. Pericolul? Dezactivarea existenței noastre drept cetățeni în societate oricând dorește guvernul.

De unde provine acest val?

Articolul mamă, dacă vrem să îi spunem așa, vine de pe website-ul www.truthandaction.org, website care discută despre ciparea la nivel internațional încă din 2015 prin acest articol preluat și reinterpretat la nivel internațional. Printre grupurile care au distribuit acest articol vedem grupurile Wake Up Australia Your Country Needs You, 99% Srbije – 99% of Serbia, dar și grupul mai asupra conspiraționist chiar din denumire Zombie Apocalypse Army & Other End Time Prophecy News & Updates.

La noi „planul ONU de a ne domina până în 2030” a devenit popular de-abia în 2021, pe când știrea era distribuită masiv pe aceste website-uri în perioada 2015-2017.

Cât de veridică este o astfel de informație?

Să definim ONU în primul și în primul rând. Contrar direcției pe care încearcă articolul să o impună, Organizația Națiunilor Unite este centrul internațional de consultare și decizie pentru majoritate statelor din lume.

Organizația este compusă din liderii politici ai statelor membre, nu din cine știe ce capitaliști oculți care ne decid soarta. Termenul de decizie este unul extrem de nefericit la rândul lui. Organizația Națiunilor Unite funcționează prin instituții specializate pe fiecare domeniu în parte, UNICEF, UNESCO, instituții cunoscute de toată lumea și din instituții decizionale.

Adunarea Generală și Consiliul de Securitate sunt cele mai populare în mainstream, prima reprezentând exact întrunirea tuturor statelor membre odată pe an pentru probleme din agenda comună, iar Consiliul de Securitate este instituția desemnată cu menținerea păcii. Transparența deciziilor luate în cadrul acestor adunări este ridicată, toate informațiile pe care liderii noștri le discută fiind disponibile pe website-ul organizației.

Poziția ONU legată de identificarea biometrică.

Adevărul se definește și de această dată mult prea plictisitor pentru iubitorii de fantastic. Articolul indică inițiativa ONU Global Goals, lansată în 2015. Agenda cuprinde 17 obiective de atins în întreaga lume până în 2030 și include obiective precum eradicarea sărăciei, a foametei și asigurarea educației de calitate.

Articolul se concentrează pe o secțiune a obiectivului nr. 16, care se numește „Pace, justiție și instituții puternice”.Secțiunea în cauză, 16.9, spune: „Până în 2030, asigurarea identității legale pentru toți, inclusiv înregistrarea nașterii”.

Scopul a fost de a ajuta refugiații să-și demonstreze identitatea atunci când solicită azil, iar biometria se referă la multe tipuri diferite de identificare (nu doar la microcipuri).

În Yemen a fost încercată implementarea unui sistem de identificare a refugiaților cărora li se oferă ajutor umanitar de către ONU. Facțiunile rebele pretindeau să fie civili pentru a face rost de mâncare și medicamente, moment în care această soluție a fost implementată. Nu a fost un program 100% susținut sau extins de către ONU.

În continuare există multe dezbateri interne legate de legitimitatea utilizării identificării biometrice pentru refugiați și condiționarea ajutorului de o violare a dreptului la intimitate. Pe de altă parte, fără acest tip de identificare riscăm să lăsăm provizii esențiale să cadă în mâinile facțiunilor care opresează persoanele pe care dorim să le ajutăm.

Nici de departe discuția nu este una încheiată sau decizia luată în cazul refugiaților. În cazul populației generale, un sistem digitalizat implementat cu limite etice și protejând dreptul la intimitate poate face minuni pentru eficiența activităților de zi cu zi sau pentru monitorizarea traficului de persoane și a criminalității. Desigur, discuția este una complicată, iar a o rezuma la o decizie inexistentă a ONU de a impune întregului glob această este decizie este palpitant.

Catalogăm drept dezinformare articolul analizat astăzi, întrucât generalizează și exagerează poziția ONU față de identificarea biometrică, asumând o decizie și o putere de implementare a organizației inexistente. Mai mult decât atât, nu menționează și situațiile în care instituția a fost împotriva acestui tip de identificare. De exemplu:

„Comitetul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite a constatat că legislația pe care Mauritius a adoptat-o ​​în 2013 pentru cărțile de identitate biometrice nu oferă suficiente garanții pentru protejarea datelor biometrice ale deținătorilor de carduri și, prin urmare, încalcă drepturile de confidențialitate ale cetățenilor, potrivit comunicatului Comitetului.

Comitetul a declarat că Mauritius nu a furnizat suficiente informații cu privire la măsurile de protecție și invită țara să își revizuiască motivele pentru stocarea datelor în sistem biometric digitalizat.”

 

Articolul îl putem declara cu argumente solide FALS, într-o nouă serie True Story Project de a verifica informațiile virale pe social media.

 

Sursă foto: Getty Images

#Te-ar mai putea interesa și