Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Actul european privind cipurile: cât de mare este pasul spre suveranitate digitală ?

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a decis demararea unui plan de investiții în valoare de 48 de miliarde de euro pentru industria cipurilor. Uniunea Europeană își propune, drept răspuns la criza mondială de semiconductoare, să sprijine producția de cipuri de pe continent, atrăgând noi investiții pentru a-și dubla implicarea în această piață.

Se preconizează, de fapt, că cererea de astfel de piese va crește tot mai mult odată cu digitizarea majorității sectoarelor economice și cu tranziția spre mașini electrice, fapt prevăzut încă din 2013, de la primul demers de acest fel pentru industria electronică. Astfel, actuala criză din industrie ar putea să nu fie un eveniment singular și, totodată, să aducă cu sine creșteri tot mai mari de preț în domeniile afectate.

Noul plan al Uniunii Europene privește 3 puncte „cheie” pentru fabricarea și distribuția cipurilor. În primul rând, Comisia Europeană dorește, prin inițiativa „Chips for Europe” să atragă resurse atât din Uniune, cât și din afara acesteia, de la țări terțe.

Mai mult decât atât, Europa își propune să devină un „hub” al inovației în acest domeniu, alocând 11 miliarde de euro pentru infrastructură, cercetare și testare în domeniul semiconductoarelor și al producerii acestora, dar și pentru a atrage și a instrui specialiști. Comisia Europeană își mai propune asigurarea unui proces de fabricare modern, cu mijloace cât mai puțin poluante, care să producă cipuri mai eficiente, cu un consum mai mic de energie.

automobile

Sursă foto: Ars Technica

 

În al doilea rând, fondul de investiții pentru cipuri prevede și investirea într-un nou cadru de furnizare, mai sigur. Astfel, Uniunea Europeană promite că va ajuta start-up-urile să se dezvolte și să pătrundă pe piața semiconductoarelor prin asigurarea echității investițiilor. De asemenea, un alt punct cheie al proiectului este reprezentat de crearea unui mecanism de coordonare între statele membre și Comisia Europeană pentru monitorizarea stocurilor și furnizării de semiconductoare.

Comisia ar putea astfel nu doar monitoriza mai eficient piața cipurilor, ci ar putea și anticipa mai performant crizele, identificând verigile slabe din lanțul de producție și aprovizionare. Totodată, Comisia va putea acum reacționa decisiv mai prompt, având la dispoziție noi pârghii de intervenție, bazate pe ajutor la nivel național și european.

Momentan, Comisia le propune statelor membre să înceapă cât mai curând procesul de coordonare cu Comisia, pentru a începe discuțiile despre măsurile luate în comun, pe care o viitoare criză le va impune. Acesta este obiectivul declarat pe termen scurt.

Pe termen mediu și lung Comisia propune consolidarea capacităților de proiectare și producere a cipurilor în Europa și transferul cunoștințelor dinspre cercetare spre linia de producție, iar pentru acestea ni se arată că Europa are deja unele atuuri, precum centre de cercetare în domeniu, capacități de producție a echipamentelor necesare producerii cipurilor și a plachetelor de siliciu.

„Fără cipuri, nu vom avea tranziție digitală, tranziție verde și nu vom fi lideri în tehnologie. Capacitatea de a furniza cele mai avansate cipuri a devenit o prioritate economică și geopolitică. Obiectivele noastre sunt înalte: dublarea până în 2030 a participării noastre în piața mondială a cipurilor, până la 20%, și producerea în Europa a celor mai eficiente cipuri din punct de vedere energetic.”

(Thierry Breton, comisar pentru Piața Internă)

Nu doar Europa se preocupă de aceste lucruri. Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat la rândul său un plan american de investiții pentru cipuri, în valoare de 50 de miliarde de dolari.

Atingerea poziției de lider în domeniul cercetării și tehnologiei în ceea ce privește semiconductoarele și producția de cipuri performante ar facilita independența pieței europene în acest domeniu, în fața Chinei și Coreei de Sud și, mai ales, a Taiwanului. Cu toate acestea, faptul că în prezent continentul nostru este codaș în acest domeniu, neavând companii care să poată produce astfel de cipuri, pune semne de întrebare cu privire la posibilitatea de îndeplinire a obiectivelor stabilite.

De fapt, se preconizează că, în paralel cu sprijinirea dezvoltării unei producții proprii, Europa va trebui să atragă marile companii mondiale care produc în prezent cipuri să își deschidă fabrici pe teritoriul ei.

microcipuri

Sursă foto: Sputtering Targets

 

În acest moment, la nivel mondial, continentul asiatic domină categoric domeniul prin cei trei mari actanți ai săi: TSMC (Taiwan), care însumează singur peste 50% din piață, Samsung (Coreea de Sud) și UMC (Taiwan). Deși gigantul american Intel are în spate o bogată tradiție în producerea cipurilor, în ultimii ani a pierdut considerabil teren în fața producătorilor asiatici. De aceea, a anunțat recent că va investi 20 de miliarde de dolari în două noi fabrici de cipuri în Arizona. De asemenea, Intel va construi, cel mai probabil, o fabrică și în Europa, deși nu se cunoaște încă locul.

Europa a adoptat în ultimii 15 ani un model de afacere total diferit în ceea ce privește producția de semiconductoare și cipuri de cel propus astăzi, preferând să proiecteze „acasă” cipuri, dar să externalizeze producția. În acest context, ne putem întrebarea cât de atractivă este această piață pentru investitori. Răspunsul ar putea fi diferit în funcție de sectorul la care ne referim, dat fiind că complexitatea cipurilor diferă semnificativ în funcție de utilizarea acestora.

Deși Europa a rămas în urmă în ceea ce privește investițiile în linii de producție de ultimă generație, care să poată produce cipuri de mare complexitate, compania neerlandeză ASML, produce în prezent aparatură necesară pentru acest lucru, pe care o și vinde companiei TSMC. De asemenea, doi dintre furnizorii Apple pentru cipuri sunt localizați în Europa.

Sectorul auto pare, însă, a fi cel mai atractiv, dat fiind că gradul de complexitate a cipurile folosite la automobile nu este atât de mare. Totodată, industria auto din Europa rămâne una dintre cele mai atractive și mai mari din domeniu, putând fi mare șansă a continentului în relansarea pe piața producerii de cipuri.

Dacă v-a plăcut această analiza marca True Story Project, vă recomandăm și altele pe teme asemănătoare precum: Pot criptomonedele să salveze economii în declin? Sau Ce este impozitul progresiv?

 

Sursă foto: BBC

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și