Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Mihai Man

Acțiunile GameStop, o poveste de tip “Robinhood”

Acum o lună, puțini oameni auziseră de compania GameStop. Un comerciant dintr-o eră în care magazinele fizice dominau piața, iar cumpărăturile online erau doar o ideea nouă și neobișnuită, a ajuns în centrul unei lupte între Wall Street și investitorii individuali. Incredibila poveste a stocului ne oferă o perspectivă nouă asupra bursei de valori americane, una în care investitorul de rând poate influența piața la fel de mult ca o firmă speculativă ce gestionează miliarde de dolari.

De ce GameStop?

În august anul trecut, Ryan Cohen, fostul director al companiei Chewy, un magazin online pentru animale, a început să investească în GameStop. Acesta a ajuns să dețină în jur de 12,9% din companie. Acum acționar, Cohen a îndemnat consiliul de administrație a companiei să investească în comerțul digital. Ulterior, acestuia i-a fost oferit un loc în consiliu, măsură ce a fost apreciată de investitori.

În aceeași perioadă de timp, un utilizator de Reddit pe nume Keith Gill, cunoscut ca și “Roaring Kitty” pe social media, a postat o fotografie pe un forum în care își prezenta investiția de peste 50,000$ de dolari în GameStop. Keith și-a justificat investiția prin faptul că acțiunile companiei erau subapreciate de investitorii de pe Wall Street care ignorau potențialul magazinului odată cu lansarea noilor console de jocuri video. Odată cu învestirea lui Ryan Cohen în consiliu anul trecut, capitalul lui Gill valora deja un milion de dolari.

gamestop

Sursa foto: The New York Times

 

Keith a continuat să popularizeze compania prin platforme de social media ca Twitter, Youtube și Reddit. Cu timpul, alți membrii ai forumului de Reddit “wallstreetbets” au descoperit că acțiunile companiei GameStop erau sub presiune datorită unor fonduri speculative ce pariau că prețul va scădea. Grupul a identificat fondurile Melvin, Point72 și Citron Capital prin analizarea documentelor financiare. Frenezia ce a urmat pe piața de valori nu a putut fi prezisă de nimeni.

Acțiunile GameStop au explodat de la începutul lunii ianuarie, crescând de la 4 dolari, anul trecut, până la peste $480 în ultimele săptămâni. Conform Financial Times, fondul speculativ Melvin a suferit o pierdere de 4,5 miliarde de dolari din activele sale, în comparație cu finalul anului trecut. Point72, un alt fond ce gestionează 19 miliarde de dolari, a stabilizat compania printr-o investiție de 750 de milioane de dolari. Impactul asupra instituțiilor financiare și al întregii piețe este major. Pentru mai multe despre situația economică recomandăm: Stop Joc pentru fondurile speculative: Cum investitorii independenți de pe Reddit le-au provocat pierderi de $19 miliarde.

Similar, alte companii vizate de către fonduri speculative au crescut în ultimele zile. Companii ca și AMC, un lanț de cinematografe afectat puternic de pandemie, s-au folosit de fluctuațiile majore de preț pentru a emite noi acțiuni și a acumula capital.

Lumea digitală

Este puțin probabil ca aceste evenimente să se fi putut întâmpla acum 10, 20 de ani. Sumedenia de informații gratuite disponibile pe internet a creat un nou val de investitori, fără educație formală. Platforme ca și Youtube, Twitter și Reddit i-au oferit lui Keith expunerea de care beneficiază doar analiști financiari de renume.

Aceleași platforme au devenit esențiale pentru coordonarea investitorilor în tranzacționarea de acțiuni ale GameStop. Fintech este una din industriile cu o creștere rapidă, iar competiția este acerbă. Brokeri online ca și Robinhood, Webull și eToro oferă tranzacții cu zero comision prin aplicații ușor de folosit pentru noile generații.

robinhood

Sursa foto: The Economist

 

Robinhood

Robinhood, unul din cei mai populari brokeri online, a suspendat cumpărarea de acțiuni ale GameStop. Clienții firmei au fost indignați de măsura luată de directorul executiv al companiei, Vladimir Tenev. Timp de zile întregi, acesta a negat că Robinhood are probleme de lichiditate datorită volumului enorm de tranzacții, ca apoi compania să acceseze investiții de un miliard de dolari săptămâna trecută, urmate apoi de încă 2.4 miliarde săptămâna aceasta.

Lipsa explicațiilor din partea directorului pentru limitele impuse a atras criticile legislatorilor. Reprezentanți ai congresului american, precum democrata Alexandria Ocasio-Cortez și senatorul republican Ted Cruz, au susținut nevoia unei chemări în audiență ăentru a discuta asupra impactului pe care limitele impuse l-au avut asupra prețului acțiunilor. Tenev a acceptat să depună mărturie în Congres pe data de 18 februarie. Alți brokeri online ca și TD Ameritrade, Charles Schwab și Webull au restricționat anumite tipuri de tranzacții.

Tenev a explicat, pentru televiziunea CNBC, că motivul pentru care restricțiile au fost instituite a fost pentru a respecta cerințele reglementate de capital minim și depozitele solicitate de către casele de compensare (instituțiile ce soluționează tranzacțiile cu stocuri).

Datorită întârzierii de două zile între momentul în care un cumpărător își primește acțiunea, iar vânzătorul banii, brokerii sunt nevoiți să depună capital drept garanție. Volatilitatea prețurilor a făcut ca aceste cerințe de capital să crească de până la zece ori doar în săptămâna trecută. Un alt motiv pentru care Robinhood și-a atras furia investitorilor individuali este rolul companiei Citadel Securities.

bursa

Sursa foto: The New York Times

 

Robinhood își direcționează tranzacțiile prin Citadel Securities, în schimbul căreia aceștia sunt recompensați financiar. Sub aceeași umbrelă, există și un fond speculativ Citadel, ce a susținut fondul Melvin (printre cele mai afectate) cu peste două miliarde de dolari. Ambele companii neagă orice implicare.

În funcție de cine întrebi, întreaga sagă GameStop reprezintă două lucruri total diferite. Pentru lumea financiară este un grup de “day traders” răuvoitori ce au manipulat prețul acțiunilor pentru profit. Pentru alții este mai mult de atât, este o mișcare anti elitistă și o revoltă față de sistemul financiar care a dus la criza din 2008.

Sursa foto: The New York Times

#Te-ar mai putea interesa și