Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

A treia doză de vaccin

Marți, pe data de 28 septembrie, s-a deschis schema de vaccinare cu a treia doză în România. Persoanele eligibile – de la care a trecut peste șase luni de la rapel, persoanele în vârstă, vulnerabile sau care au un grad de expunere ridicat la virus prin prisma jobului sunt încurajate să se vaccineze cu a treia doză de vaccin.

Așadar, ce înseamnă booster shot și de ce este important să înțelegem ce presupune?

Săptămâna trecută, Center for Disease Control and Prevention (CDC), autoritatea federală americană care este responsabilă pentru sănătatea publică a aprobat o a treia doză de vaccin de tip ARN mesager pentru aceleași grupuri de oameni vulnerabili.

În urma aprobării dozei a treia, președintele american Joe Biden s-a vaccinat deja, acesta având primul vaccin făcut cu Pfizer în decembrie, respectiv ianuarie (rapelul).

Pe data de 22 septembrie, Food and Drug Administration (FDA), a demarat o autorizație de urgență a vaccinului COVID produs de Pfizer – BioNTech.

Urgentarea aprobării unei a treia doze vine în contextul în care ultimul val de Covid, care s-a manifestat prin varianta Delta, (care este mai contagioasă, poate cauza o formă mai gravă decât alte variante din trecut, iar persoanele nevaccinate rămân în continuare extrem de expuse la un risc de infectare) a luat cu asalt chiar și țări care au procente în care 80-90% din populație este vaccinată.

Pentru a treia doză sunt eligibile doar vaccinurile pe bază de ARN mesager, și anume Pfizer și Moderna.

De ce?

Pentru că cele două vaccinuri sunt singurele din cele autorizate la nivel mondial care folosesc acest tip de structură genetică și care nu injectează parte din virus în organism, ci vaccinul învață celulele cum să-și creeze propria reacție împotriva virusului, dezvoltând astfel un nivel de imunitate care poate reacționa în față acestei noi amenințări epidemiologice.

La sfârșitul lunii septembrie, un număr de țări a început deja să aprobe intrarea în vigoare a unei a treia doze de vaccin. Printre ele se numără Cehia, care a anunțat că va oferi posibilitatea unui booster shoot oricărui cetățean care a făcut prima sau a doua doză, a treia fiind recomandată persoanelor peste 60 de ani. De asemenea, politici similare au fost anunțate în Franța și Germania, care acordă a treia doză persoanelor vulnerabile, cu morbidități, și persoanelor în vârstă.

israel

Sursă foto: Reuters

 

Israel, fruntașa lumii la începutul cursei pentru vaccinare de la începutul anului, care are peste 60% din populație vaccinată, dar care a început să înregistreze peste zece mii de cazuri zilnice a dat drumul la booster shots, doză care poată fi administrată la cetățeni vaccinați și tineri de până la 12 ani. 

Însă, deși a existat o presiune vizabilă din partea națiunilor mai prospere pentru a autoriza această a treia doză, știința din spatele eficienței sau necesității acesteia nu este încă extrem de clară.

Deși există studii care atestă că eficacitatea și gradul de imunitate al vaccinului tinde să scadă după o anumită perioadă de timp, vaccinurile rămân îndeajuns de eficiente încât să prevină formele grave, precum necesitatea de internare, sau chiar moartea.

La nivelul Uniunii Europene, European Medicines Agency, organizația responsabilă pentru reglementarea vaccinurilor la nivelul UE a anunțat că nu există o nevoie imediată ca oamenii care au fost imunizați cu două doze și care nu au morbidități sau o vârstă înaintată să-și facă o a treia doză.

De asemenea, nevoia de imunizare la nivel politic este diferită de cea la nivel medical, iar aceste tensiuni se resimt și la case mai mari. În urma unei conferințe de presă la sfârșitul lunii august, președintele Biden a declarat că va demara campania pentru a treia doză din a doua parte a lunii, punând efectiv presiune pe colectivul de experți medicali din cadrul CDC și FDA, care lucrează în tandem cu Administrația de la Casă Albă să aprobe eficiența și folosirea unui booster shot.

booster shot

Sursă foto: Associated Press

 

În urma conferinței de presă, doi oficiali cu senioritate din cadrul FDA, organizația federală responsabilă cu reglementarea și aprobarea vaccinurilor au demisionat. Cei doi oficiali FDA, Marion Gruber și Philip Krause au demisionat, aceștia justificând că existat o diferență de opinie între aceștia și șeful FDA responsabil pentru reglementarea vaccinurilor, Peter Marks.

Însă, organizația a avut parte de diferențe de opinii tot mai vocale în ultimele luni. Oficialii din structurile FDA, dar și experți și consultanți externi au criticat modalitatea unilaterală în care deciziile sunt luate de către conducerea FDA.

În cadrul unui material Politico, care a intervievat peste 10 experți medicali, aceștia au comentat că, deși întreaga comunitate medicală este mai mult decât conștientă de nevoia de a duce pandemia la un bun sfârșit, un răspuns adecvat la problema pandemiei necesită o abordare guvernamentală colectivă, care să fie în acord și în tandem cu recomandările și constatările medicale ale experților.

Însă, de cealaltă parte a Atlanticului, conform raportului emis de European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), principala prioritate a Uniunii Europene în momentul de față ar trebui să fie efortul de a imuniza populația blocului european cu primele doze.

Deși UE înregistrează o rată de vaccinare destul de încrezătoare – 72% dintre adulții blocului celor 27 de state membre sunt imunizați cu schema completă, situația vaccinării este cu siguranță o poveste a două regiuni – Est și Vest.

a treia doza de vaccin

Sursă foto: Associated Press

 

În timp ce țări, precum Danemarca, are în jur de 80% din populația adultă vaccinată, iar în orașe, precum Copenhaga, te poți testa la fiecare colț de stradă, iar măștile în metrou nu mai sunt obligatorii – țara a intrat deja într-un nou normal, aproape pre-pandemic, România este la coadă.

În afară de Bulgaria, care are o rată de vaccinare mai joasă că a noastră, România, cu puțin peste 30% dintre români vaccinați, întră în forță într-un al patrulea val pandemic, înregistrând și peste 11 mii e cazuri pe zi, în contextul în care vestul Europei se redeschide și revine la normal, ținând situația sub control.

Odată cu creșterea incidenței la mia de locuitori, anumite restricții au început să fie aplicate și în județele din România cu rate mari. Însă, atâta timp cât situația vaccinării scăzute va rămâne constantă, o mână de oameni cu trei doze nu vor face diferența în fața a aproape 15 milioane de români nevaccinați.

Pentru alte analize True Story Project despre vaccinare, puteți accesa: „Restricțiile pentru persoanele nevaccinate: un rău necesar?” și „Certificatele digitale europene și libera circulație”.

 

Sursă foto: Bloomberg

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și