Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: România, printre cele mai slabe pachete economice din UE

Covid-19 în România:

PRO TV a publicat vineri, 3 martie, un material care prezintă „opinia controversată a unui virusolog german”, indicând drept sursă de preluare un site conspiraționist de limbă germană, Rubikon. Cu titlul „Opinia controversată a unui virusolog german: Protejați doar bătrânii, tinerii trebuie lăsați să se infecteze unii pe alții”, PRO TV preia un material care circulase deja, săptămâna trecută, pe mai multe site-uri obscure din România. Ce nu precizează PRO TV este că, mai departe, sursa pe care o citează, Rubikon, preia la rândul ei conținutul din ediția în limba germană a Sputnik, agenția de conținut propagandistic a Rusiei. (Press One)

Cu un pachet economic care vizează atenuarea efectelor economice ale pandemiei coronavirusului (Covid-19) de 2% din PIB, România se află pe locul 53 din 190 de țări examinate de Fondul Monetar Internațional (FMI). Pachetul de sprijin al României pentru economie (ca procent din PIB-ul țării) este similar cu cel propus de Turcia, Tunisia, Togo, Egipt, Georgia și Irlanda, dar aproximativ o treime din cel prevăzut de Polonia (6% din PIB) și nouă ori mai mică decât cea propusă de Cehia (18% din PIB). Germania va implementa cel mai cuprinzător pachet de ajutor economic din lume, care va costa peste 28% din PIB, au dezvăluit datele colectate de FMI. (Romania-Insider)

Covid-19 în Europa:

Miniștrii zonei euro se luptă să creeze un compromis asupra unui pachet de salvare cuprinzător, în timp ce statele membre sudice împing pentru emiterea de datorii comune pentru a ajuta la recuperarea post-coronavirus. Ministrii Finanțelor urmează să organizeze marți după-amiază un apel în care vor încerca să cadă de acord cu un pachet de urgență pentru a amortiza datoriile suverane, întreprinderile și indivizii afectați de pandemie. Planul în trei direcții, axat pe Mecanismul European de Stabilitate, Banca Europeană de Investiții și un nou sistem de reasigurare a șomajului Comisiei Europene, totalizează aproximativ o jumătate de trilion de euro. (Financial Times)

Michael Hüther, unul dintre principalii economiști ai Germaniei a a fost unul dintre cei șapte economiști germani de seamă care au solicitat guvernelor din zona euro să emită 1 miliard de euro în „obligațiuni europene de criză” pentru a ajuta țările cele mai afectate de coronavirus. Statele membre ale zonei euro ar trebui „să răspândească cât mai larg costurile crizei”, a spus acesta. „Obligațiunile ar trimite un semnal puternic că Europa rămâne unită” în abordarea după o boală care va cufunda o mare parte a continentului în recesiune. (Financial Times)

Guvernele din Europa au început pregătirile pentru a ușura blocajele impuse pe mare parte a continentului pentru a conține pandemia coronavirusului, chiar dacă se preconizează că restricțiile care au paralizat economia vor rămâne în vigoare încă câteva săptămâni. Franța, Spania, Belgia și Finlanda sunt printre multe țări care au înființat comitete de experți pentru a examina o ușurare treptată a condițiilor de ședere la domiciliu pentru unele întreprinderi și școli, evitând totodată un al doilea val de infecții care ar putea copleși serviciile de sănătate. (Financial Times)

Europa de Est nu a văzut până acum un focar de coronavirus la fel de sever ca în vestul continentului. Dar situația se schimbă. Numărul de infecții raportate în Rusia a crescut semnificativ în ultima săptămână, pe fondul îngrijorarii că numărul din regiune declarat nu este credibil. Țările din Europa de Est sunt mai puțin pregătite decât omologii lor occidentali și sunt deja încărcate cu multiple provocări, inclusiv conflicte înghețate și nu atât de înghețate, instituții fragile și finanțe publice foarte slabe. Desigur, fiecare țară este disfuncțională în felul său. Citiți în articol un rezumat pentru fiecare țară din Europa de Est. (European Council on Foreign Relations)

Covid-19 în Rusia:

Când vine vorba de conținerea coronavirusului, Kremlinul are un plan solid: președintele Rusiei, Vladimir Putin, le promite tuturor o vacanță de o lună; guvernanții regionali trebuie să vină cu măsuri dureroase de restricție pentru a menține apoi oamenii în casele lor. „Am decis să prelungesc perioada oficială de carantină până la sfârșitul lunii”, a spus dl Putin într-un discurs scurt joi. „Permiteți-mi să subliniez că salariile vor fi păstrate. Șefii regionali vor trebui să planifice un set de măsuri preventive specifice, care sunt cele mai raționale pentru regiunile lor”. (Financial Times)

Covid-19 în SUA:

Preşedintele american Donald Trump a afirmat sâmbătă că ar putea lua el însuşi medicamentul anti-malarie pe care îl promovează ca tratament împotriva coronavirusului, deşi medicii atrag atenţia că nu a fost dovedită eficienţa acestuia, iar liderul de la Casa Albă nu a fost diagnosticat cu boala COVID-19. “S-a putea să o fac oricum. S-ar putea să îl iau, bine? Va trebui să îmi întreb medicii despre asta, dar s-ar putea să îl iau”, a spus el într-o conferinţă de presă la Casa Albă. (Agerpres)

Generalul chirurg Jerome Adams a emis duminică, probabil, avertismentul său pe fondul pandemiei coronavirusului – prezicerea numărului de îmbolnăviri săptămâna viitoare ar însemna o versiune naționalizată a tragediilor istorice, cum ar fi atacul de la Pearl Harbor și atacurile teroriste din 11 septembrie. Adams a declarat pentru gazda „Fox News Sunday”, Chris Wallace, că „aceasta va fi cea mai grea și cea mai tristă săptămână din viața majorității americanilor”. (Politico)

Covid-19 în China:

China a vândut de la începutul lunii martie aproape patru miliarde de măşti de protecţie altor ţări care luptă împotriva pandemiei legate de noul coronavirus, au anunţat duminică autorităţile de la Beijing, care doresc în paralel să aplaneze temerile privind calitatea materialelor medicale exportate. Oficiali chinezi au răspuns duminică la informaţiile din presă, dând asigurări că ele “nu reflectă integralitatea faptelor”. “În realitate, există mai mulţi factori, cum ar fi faptul că China are norme şi obişnuinţe de utilizare diferite de alte ţări. O folosire necorespunzătoare poate atrage îndoieli privind calitatea”, a spus Jiang Fan, responsabil al Ministerului Comerţului. (Agerpres)

Dincolo de Covid-19 – alte știri importante:

Prețurile petrolului au scăzut cu 12%, pe măsură ce piețele s-au redeschis duminică, după ce Arabia Saudită și Rusia au schimbat mesaje ostile în weekend, aruncând îndoială cu privire la capacitatea lor de a ajunge la un acord pentru a asigura oferta de petrol care reduce prețurile devastate de războiul de prețuri și de coronavirus. Indicatorul Brent a scăzut la puțin peste 30 de dolari, pierzând mai mult de 3 dolari pe baril, dar a menținut cea mai mare parte a câștigurilor realizate săptămâna trecută. (Financial Times)

Ucraina a raportat un nivel ridicat al radiațiilor în zona restrânsă din jurul Cernobîlului, scena celui mai grav accident nuclear din lume, nivel cauzat de un incendiu forestier.”Există o veste proastă – radiațiile sunt peste normal în centrul incendiului”, a declarat duminică pe Facebook Yegor Firsov, șeful serviciului de inspecție ecologică de stat din Ucraina. Radiațiile au fost de 16 ori mai mari decât nivelul considerat normal. (The Guardian)

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat în legătură cu “creşterea înfiorătoare la nivel mondial” a violenţei domestice în timpul crizei legate de coronavirus şi a îndemnat guvernele să intensifice eforturile de prevenire a violenţei împotriva femeilor, într-un mesaj video duminică. “Ştim că izolarea şi carantina sunt esenţiale pentru suprimarea COVID-19. Dar ele pot prinde femeile în capcană cu parteneri abuzivi”, a declarat Guterres într-un mesaj postat pe Twitter. (Agerpres)

Sursă foto: Fast Company

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și