Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: 80% dintre americani consideră că SUA scapă de sub control în urma protestelor

Despre reducerea contingentului de trupe americane din Germania:

Doar Donald Trump ar putea transforma retragerea trupelor într-un act de agresiune. Președintele SUA a îndrumat Pentagonul să reducă brusc numărul forțelor militare americane staționate în Germania, unde o prezență importantă a armatei a servit de mult timp ca simbol al angajamentului Washingtonului de a-și proteja aliații europeni. Casa Albă nu a confirmat planul, care a fost raportat pentru prima dată vineri de Wall Street Journal, dar oficialii actuali și foști familiari cu acesta au declarat că Trump va limita prezența militară a SUA la 25.000 – necesitând o reducere de aproape 30 la sută. (Politico)

Președintele Donald Trump a dispus retragerea a 9.500 de militari americani aflați în Germania, a declarat vineri un înalt oficial american. ”În cazul retragerii unei părți din trupele americane, vom lua notă de acest lucru. Apreciem cooperarea care s-a dezvoltat de-a lungul deceniilor cu forțele americane. Este în interesul ambelor țări”, a declarat Maas într-un interviu. Șeful diplomației germane a recunoscut că există probleme în relația Germaniei cu Statele Unite, spunând: ”Suntem parteneri apropiați în alianța transatlantică. Dar, este complicat”. (Mediafax)

Ecuația militară începe să se modifice în Europa, si cu toate că Statele Unite par dispuse să-și întărească prezența în Estul continentului, există deja planuri de retragere parțială a soldaților din Germania. În paralel, Rusia devine tot mai activă pe câmpul răzoiului informatic și orice pas înainte pe care îl face Occidentul spre Est e însoțit de răspunsuri și amenințări indirecte din Est. În aceste zile, armatele poloneză şi americană desfășoară în vestul Poloniei programul de exerciţii militare comune,cunoscut sub numele de „Defender-Europe 20 Plus”.Un exercițiu similar era programat să aibă loc și în România, dar a fost amânat din cauza epidemiei. România este la fel de expusă în fața Rusiei și cel puțin deocamdată, militarii occidentali sunt dizlocați în număr mai mare în regiunea Mării Baltice, decât în zona Mării Negre. (Radio România Liberă)

Despre protestele din SUA și efectele acestora:

Tensiunile dintre Casa Albă și Pentagon s-au întins până la un punct de rupere asupra amenințării președintelui Donald Trump de a folosi forța militară împotriva protestelor stradale declanșate de moartea lui George Floyd. Fricțiunea în această relație, istoric, nu este neobișnuită. Dar în ultimele zile, și pentru a doua oară în termenul lui Trump, a ridicat o perspectivă a demisiilor la nivel înalt și a riscului de daune durabile pentru reputația militarilor. (AP News)

Alegătorii americani sunt mai tulburați de acțiunile poliției în uciderea lui George Floyd decât de violența la unele proteste cu o marjă de la 2 la 1, iar o majoritate covârșitoare, 80%, consideră că țara scapă de sub control, potrivit un nou sondaj Wall Street Journal / NBC News. Sondajul dezvăluie, de asemenea, dezbinarea partidelor în ceea ce privește modul în care votanții percep o serie de crize naționale care se desfășoară, inclusiv tulburările provocate de uciderea domnului Floyd. Aproape trei sferturi dintre democrați, 74%, au declarat că ar putea dura până anul viitor sau chiar mai mult pentru a stopa Covid-19 și a reveni la condiții de muncă normalw. În schimb, printre cei mai puternici susținători ai președintelui Trump din cadrul Partidului Republican, 32% au declarat că pandemia este deja limitată. (Wall Street Journal)

Alte știri importante despre SUA:

Un nou război rece se petrece între SUA și China. În urmă cu două săptămâni, ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a acuzat că „forțele politice americane” împing cele două țări în„ pragul așa-numitului nou război rece ”. Aproape zilnic, un aparatchik al Partidului Comunist Chinez îi acuză pe oficialii americani că „gândesc Războiul Rece” sau că „folosesc fantomele McCartismului”, două exemple recente. Luna trecută, Max Baucus, fost senator și ambasador american în China, a făcut vâlvă la CNN International, cât și la televiziunea chineză de stat, comparând președintele Trump cu Joseph McCarthy și, da, cu Hitler. (Wall Street Journal)

Campania prezidențială din 2020 este diferită: opoziția președintelui față de propriul partid înseamnă a pune în pericol prioritățile politice, în acest caz numirea judecătorilor conservatori, susținerea reglementărilor favorabile afacerilor și reducerea impozitelor – precum și provocarea mâniei vulcanice a domnului Trump. Dar, cu mult mai devreme decât se așteptau, un număr tot mai mare de republicani proeminenți dezbat cât de departe trebuie să dezvăluie că nu vor sprijini realegerea lui Trump – sau ar putea chiar să voteze pentru Joe Biden, prezumtivul candidat democrat. De exemplu, fostul președinte George W. Bush și senatorul Mitt Romney nu vor susține realegerea domnului Trump. Colin Powell va vota pentru Joe Biden, iar alți oficiali republicani s-ar putea să facă același lucru. (New York Times)

Despre relațiile Rusiei cu alte țări:

Opec și Rusia au convenit să extindă reducerile record de producție de petrol pentru încă o lună pe măsură ce brutul se recuperează la aproape 40 de dolari pe baril, grupul încercând să susțină o piață devastată de pandemia coronavirusului. Arabia Saudită și Rusia vor continua să ia cea mai mare parte a celor aproape 10 m de barili pe zi, dar cele două țări au subliniat că doresc ca ceilalți membri să se conformeze mai mult regulilor, aspecte discutate într-o întâlnire virtuală sâmbătă. (Financial Times)

Republica Cehă a expulzat vineri doi diplomați ruși, după ce unul dintre aceștia a redactat un memoriu fals despre planurile de asasinat împotriva a trei primari din Cehia critici față de Rusia, l-a împărtășit serviciilor de informații cehe, iar știri despre acesta au apărut în revista cehă Respekt. “Întregul caz a apărut ca urmare a unei lupte interne între angajații [ambasadei ruse]”, a declarat premierul ceh Andrej Babiš. Rusia a criticat decizia de extrădare și a spus că această mișcare reprezintă o formă de răzbunare a autorităților cehe. (EUObserver)

O declarație șocantă făcută de Viktor Orban recent:

Premierul maghiar Viktor Orban a susținut sâmbătă în orașul Sátoraljaújhely un discurs programatic de o duritate fără precedent la adresa statelor din vestul Europei și a statelor vecine. “Vestul a violat graniţele milenare ale Europei Centrale” şi “ne-a înghesuit între frontiere care nu pot fi apărate, ne-a privat de bogăţiile naturale, ne-a izolat de resurse, făcând din această ţară o celulă a condamnaţilor la moarte”. Vestul a redesenat Europa Centrală fără scrupule, ceea ce nu i-o vom uita niciodată, a declarat Orbán la două zile după marcarea Tratatului de la Trianon, potrivit agenției MTI. El a continuat pe un ton amenințător: “Au fost mulţi care s-au oferit pentru a îngropa Ungaria cu plăcere”, şi-au unit forţele ca să ne piardă, noi însă am rămas în picioare şi am rezistat. Astăzi nu mai există Cehoslovacia, nici Iugoslavia, nici Uniunea Sovietică, nu mai există Imperiul Britanic, nici cel Francez, în timp ce noi “încă vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt”, potrivit MTI. (G4Media)

Sursă foto: Al Drago for The New York Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și