Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: 78% din ruși au votat pentru modificarea Constituției într-un referendum plin de nereguli și abuzuri

Referendumul din Rusia:

Aproape 78% dintre alegătorii ruși au susținut reforma constitutională care îi permite președintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, spun oficialii electorali. Cu toate buletinele de vot numărate, 77,9% au votat pentru pachetul de reformă și 21,3% contra, a spus comisia electorală. Reformele vor reseta limitele domnului Putin de a fi președinte la zero în 2024, ceea ce îi va permite să îndeplinească încă doi termeni de șase ani. Reprezentanții opoziției au denunțat votul, spunând că intenționează să fie „președinte pe viață”, afirmație pe care dl Putin a negat-o. (BBC News)

În mai multe rânduri, mișcarea „Golos” a subliniat faptul că regulile procesului de vot al All-Russian nu permit exprimarea liberului arbitru al poporului: amendamentele sunt prezentate ca un „pachet” unic; în campanie nu este prevăzută egalitatea de drepturi între susținători și adversarii amendamentelor; organele guvernamentale și municipale, precum și comisiile electorale se angajează să facă campanii în sprijinul amendamentelor. Modul de desfășurare a alegerilor este contrar atât Constituției Ruse, cât și standardelor internaționale de vot. Cu toate acestea, asociația Golos a luat decizia de a efectua observații în zilele de votare pentru a documenta evenimentele. Punerea în evidență a problemelor și informarea obiectivă și deplină a societății despre acestea – acestea sunt unele dintre principalele obiective. Recomandăm citirea acestui raport. (Golos)

SUA:

Președintele SUA, Donald Trump, care s-a opus mult timp să poarte o mască de acoperire a feței în public, spune că este „total pro măști” și că acestea îl fac să arate ca Lone Ranger. Domnul Trump a susținut, de asemenea, că acoperirea feței nu trebuie să devină obligatorie pentru a reduce răspândirea lui Covid-19. El a prezis din nou că infecția va „dispărea”, deși SUA a atins un nou record de 52.000 de noi cazuri de virus pe zi. (BBC News)

Securitate:

Parlamentul Germaniei a îndemnat Israelul să renunţe la anexarea unor părţi din Cisiordania, calificând acest plan ca fiind “în contradicţie cu legislaţia internaţională”, informează miercuri dpa. Moţiunea, înaintată de cele trei partide ale coaliţiei extinse conduse de cancelarul Angela Merkel, a fost aprobată fără voturile opoziţiei, de toate grupurile parlamentare exceptând cel al Alternativei pentru Germania (AfD, extrema dreaptă), şi atenţionează că planificata anexare va pune în pericol securitatea Israelului şi speranţele pentru o soluţie cu două state. (Agerpres)

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat miercuri în unanimitate o rezoluţie privind încetarea ostilităţilor între ţările aflate în conflict pentru a se înlesni astfel combaterea pandemiei de COVID-19, după mai mult de trei luni de blocaj în această chestiune, transmite agenţia DPA. Textul, propus de Franţa şi Tunisia, are la bază apelul din 23 martie al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru o încetare a focului în conflictele internaţionale pentru ca omenirea să se poată concentra pe lupta împotriva noului coronavirus. (Agerpres)

NATO fără Turcia? Aceasta ar însemna sfârşitul Alianţei, a susţinut miercuri ambasadorul turc la Paris, Ismail Hakki Musa, după ce i s-a vorbit într-o comisie a parlamentului francez despre ”imperialismul turc” şi punerea ”în pericol” a prezenţei Turciei în NATO, în timp ce Franţa a anunţat că se retrage temporar din operaţiunea NATO în Mediterana până când va primi din partea Alianţei un răspuns privind fricţiunile sale cu Turcia, scrie AFP. ”Imaginaţi-vă NATO fără Turcia! Nu veţi mai avea NATO! Nu va mai exista NATO fără Turcia! Nu veţi şti cum să trataţi cu Iranul, Irakul, Siria, Mediterana de Sud, Caucazul, Libia, Egiptul”, a spus diplomatul turc în faţa Comisiei pentru Afaceri Externe şi Apărare a Senatului francez, în contextul unei escaladări puternice a tensiunilor între Paris şi Ankara. (Agerpres)

O confruntare se precipită între Teheran și Washington cu privire la posibila prelungire a unui embargou privind restricționarea înarmării pentru cinci ani împotriva Iranului, care urmează să expire în patru luni. Statele Unite doresc să extindă interdicția – care a făcut parte din acordul nuclear din 2015 între Iran și puterile mondiale – la nesfârșit printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, mișcare căreia Teheranul i se opune vehement. (Radio Free Europe)

Oficialii germani au avertizat că propunerea de noi sancțiuni americane împotriva controversatului gazoduct Nord Stream 2 amenință supraviețuirea proiectului, numind încercarea americanilor o ingerință serioasă în suveranitatea germană și europeană. Nord Stream 2, deținut de monopolul pe gaz controlat de Kremlin, Gazprom, mai are nevoie de doar 160 km de conducte subacvatice pentru a ajunge la stația de recepție din nordul Germaniei. (Financial Times)

Social media:

Peste 240 de companii au întrerupt cheltuielile publicitare către Facebook Inc., invocând îngrijorări cu privire la proliferarea discursului de ură și dezinformarea pe rețeaua socială. Mulți fac parte dintr-un boicot susținut de grupări pentru drepturile civile care au intrat oficial în vigoare miercuri. Însă Facebook, care obține venituri anuale de aproape 70 de miliarde de dolari de la mai mult de 8 milioane de agenți de publicitate, este puțin probabil să primească o lovitură financiară substanțială decât dacă boicotul devine mult mai expansiv și companiile îl susțin pentru o perioadă foarte lungă de timp. (Wall Street Jurnal)

Săptămâna trecută (și din totdeauna), companiile de internet au încercat să descopere cum să controleze multitudinea de postări care pot încuraja violența, pot contribui la inechitate socială și hărțuire sau la răspândirea informațiilor false despre alegeri sau alte subiecte de interes general. Atunci când companiile online iau aceste decizii, ele iau în considerare în mare măsură substanța mesajului, separată de mesager, pentru a decide dacă o postare este dăunătoare și trebuie ștersă sau ascunsă. Însă, indiferent dacă intenționează sau nu, celebritățile, politicienii și alții cu audiențe mari online pot fi propagatori – nu de coronavirus, ci de informații periculoase sau false. (New York Times)

Facebook actualizează algoritmul de afișare a știrilor în News Feed, pentru a acorda prioritate articolelor originale. Compania a anunțat că raportarea știrilor originale joacă un rol important în informarea oamenilor din întreaga lume, așa că va o va prioritiza: „Facem acest lucru analizând grupuri de articole pe un anumit subiect și le identificăm ca sursă originală. Vom începe cu știrile în limba engleză și în viitor vom aplica algoritmul și pentru știri în alte limbi. Majoritatea poveștilor pe care oamenii le văd în News Feed provin din surse pe care le urmează sau de la prietenii lor și asta nu se va schimba. Când mai multe povești sunt împărtășite de editori și sunt disponibile în fluxul de știri al unei persoane, îl vom stimula pe cel original, ceea ce va ajuta în obținerea de distribuiri.” (Biziday)

Sursă foto: Intellinews

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și