Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: 75 de ani de la capitularea Germaniei

Liderii din toată Europa marchează a 75-a aniversare de la capitularea Germaniei în al 2-lea Război Mondial cu ceremonii la scară mică, întrucât o mare parte a continentului rămâne sub restricțiile cauzate de coronavirus. Marea Britanie a ținut un moment de tăcere pentru două minute cu scopul de a onora terminarea războiului, iar ulterior un mesaj al Reginei va fi difuzat. De asemenea, s-au organizat mici ceremonii de către liderii Franței și Germaniei, Emmanuel Macron și Angela Merkel. Alte evenimente mici de acest gen au loc în toată Europa, însă adunările mari rămân interzise. Aniversarea, denumită generic ”Victory in Europe Day”, s-a droit să fie un tribut public colorat și vessel pentru veteranii de război care au eliberat Europa de nazism, dar acești veterani sunt acum izolați în propriile case ca urmare a restricțiilor. (BBC News)

Victoria în Europa – sau ziua VE – a fost un moment important și a marcat un pas esențial către crearea unui nou tip de ordine globală. SUA au ieșit din conflict ca o superputere militară, după ce au luat-o înaintea Rusiei în ceea ce privește dezvoltarea armelor nucleare – moneda principală a puterii strategice globale. Dar rușii au recuperat curând. Decizia lor de a păstra controlul asupra unei mari părți a Europei de Est a spulberat unele dintre speranțele mai ambițioase pentru o nouă ordine mondială mai puțin conflictuală. Aceasta a determinat crearea NATO și o legătură militară și diplomatică între SUA și Europa de Vest.

Deci, ce se va schimba, în cazul crizei Covid-19? Michael Clarke susține că lumea post-pandemică nu va înceta să fie „secolul asiatic”, însă efectele sale vor crea, probabil, unele disjuncții reale pentru următorul deceniu. În opinia sa, “China va fi un pierzător pe termen lung în această criză, atât în reacțiile politice la rezolvarea pandemiei, cât și în reevaluările naționale ale rezilienței și lanțurilor de aprovizionare care se bazează atât de mult pe China”.  Probabil este prematur să se facă o evaluare fundamentală a efectelor Covid-19 asupra sistemului international. Ar fi totuși frumos dacă simțul serviciului public și solidaritatea care au apărut după cel de-al Doilea Război Mondial ar fi fost transferate în situația similară de acum, dar toate semnele arată că, din păcate, este puțin probabil să fie cazul. (BBC News)

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și nouă miniștri de externe din Europa Centrală și de Est au criticat Rusia, denunțând ceea ce au descris drept „un efort regretabil de falsificare a istoriei”. Oficialii au lansat declarația comună înainte de sărbătorirea a 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a onora victimele și „toți soldații care au luptat pentru a învinge Germania nazistă”. Dar au mai folosit ocazia pentru a aminti că mai 1945 „nu a adus libertatea în toată Europa”, deoarece Uniunea Sovietică de atunci a impus guvernarea comunistă în Europa de Est. „Statele baltice au fost ocupate și anexate ilegal, iar mâna de fier asupra celorlalte națiuni captive a fost aplicată de Uniunea Sovietică folosind o forță militară copleșitoare, represiunea și controlul ideologic”, au declarat Pompeo și nouă miniștri din flancul estic al NATO. Declarația a fost publicată de România, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Statele Unite. (EurActiv)

Sursă foto: British Legion

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și