Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Științificus / Mihai Man

5G – ținta preferată a conspirationistilor

CONTEXT

Cu siguranță ați auzit până acum de 5G, noua tehnologie de internet ce promite atât viteze de descărcare mai mari cât și disponibilitate superioară. Online, pe rețelele de social media, actori nefaști au încercat să creeze o legătură între virusul SARS-COV-2 și lansarea acestei noi tehnologii. Rezultatul? Zeci de turnuri de telecom și antene în Marea Britanie au fost incendiate, iar angajații firmelor de telecom au fost agresați pe stradă.

Sunt două varietăți de teorii ce leagă tehnologia 5G cu coronavirusul:

  1. 5G slăbește sistemul imunitar și în consecință ne face mai vulnerabili infectării cu virusul
  2. Virusul este transmis prin rețeaua de 5G

Scepticismul față de 5G poate fi văzut peste tot pe social media cu zeci de grupuri pe Facebook dedicate activismului împotriva 5G. În 2018, unii din liderii mișcării a creat un grup de Facebook numit Stop5G, ce a fost ulterior interzis de pe platformă. Alte grupuri sau format, inclusiv unul în România: Stop5GRO

Sursă foto: BBC

 

DE CE E FALS?

Ce este 5G?

5G este a cincea generație de rețea de telefonie mobilă ce permite crearea unui nou tip de ecosistem de dispozitive interconectate. Noul standard se folosește de trei benzi de frecvență: de bandă joasă (frecvențe similare cu tehnologia 4G), de bandă medie și de frecvență înaltă. Acestea din urmă au fost de la început ținta preferată a conspiratorilor și a “activiștilor” cu mult înaintea pandemiei.

Frecvențele de la capătul superior al spectrului electromagnetic ca și ultravioletele(UV) sau razele gamma pot fi dăunătoare omului. Cu toate acestea, frecvențele folosite de noul standard 5g sunt cu mult sub acest nivel și intră în categoria radiatiilor non-ionizante. Conform Societății Americane de Cancer această categorie de frecvențe nu au destulă energie pentru a deteriora ADN-ul din celule.

 

Conform World Health Organization nu a fost descoperită nici o corelație între expunerea la tehnologii wireless și efecte negative asupra sănătății. Consensul științific este clar în favoarea rețelelor 5G și acestea nu sunt suficient de puternice să ne deterioreze celulele sau să aibă un impact negativ asupra sistemului imunitar. Pentru moment, radiația electromagnetică este catalogată de către International Agency for Research on Cancer (IARC) ca fiind posibil carcinogenică. Mâncatul de murături este plasat și el în aceeași categorie de risc în timp ce consumul de carne roșie sau băuturi alcoolice sunt factori mai mari de risc.

A doua teorie majoră susține că rețele 5G sunt responsabile pentru transmisia virusului. Raționamentul din spatele teoriei este eronat: Wuhan, orașul suspectat pentru originea virusului a fost unul din primele orașe care să adopte tehnologia la o scară mai mare. Cu toate acestea, coronavirusul rămâne în continuare un virus, ce se poate transmite de la cei infectați la restul populației doar prin secreții ca și saliva sau secreții respiratorii expulzate atunci când persoana infectată tușește, strănută sau vorbește. Undele electromagnetice folosite de telefoanele noastre pentru comunicare sunt complet diferite de viruși, și este fizic imposibil să răspândească coronavirusul. Mai mult de atât, argumentul se contrazice sigur, țări fără conectivitate 5G ca și Iran au înregistrat un număr mare de cazuri.

Aceste teorii au fost promovate chiar și de celebrități ca și actorul Woody Harrelson sau cântăreața Keri Hilson. Amândoi au promovat informații eronate milioanelor de următori de pe social media.

 

Sursa foto: Euronews

 

 

 

 

 

 

#Te-ar mai putea interesa și