Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Politicus / Mălina Mîndruțescu

Masacrul de la Capitol inventat de 4chan

CONTEXT

În urma violențelor de la Capitolul din Washington de la începutul lunii ianuarie, capitala americană a rămas ușor împietrită de frică cu gândul la ce s-ar putea întâmpla la ceremonia de învestitură a lui Joe Biden din 20 ianuarie 2020. În acele săptămâni de dinainte de eveniment un efort monumental a avut loc pentru a mobiliza zeci de mii de trupe în jurul Capitolului pentru a preveni orice ieșiri violente. După cum bine știm, Washington a fost efectiv gol în ziua investiturii, iar mulțimile nu au avut voie să se strângă pentru a-l sărbători pe noul președinte din motive de pandemie, dar și din motive de siguranță națională.

Pentru mulți, exagerarea numărului de trupe a fost o reală controversă. Imagini au survolat în social media care dormeau pe jos în Capitol – pentru unii, o sursă de resurse, bani și efort aruncate pe geam.

Nathaniel Reed, un reporter de Congres pentru Newsy a postat pe 13 ianuarie o poză cu câteva zeci de trupe din Garda Națională dormind la post în Capitol, fiind acolo pentru a proteja legislatorii în acele săptămâni pline de tensiune, în care alte violențe erau foarte probabile.

Postarea originală:

Sursă: Twitter

 

În aceeași zi, poză lui Reed a fost preluată de către un grup de 4chan care declara că un masacru a avut loc la Capitol, agresorul fiind chiar unul dintre soldați, care ar fi fost confruntat de superiorul său privind activitatea sa de pe social media.

DE CE E FALS?

Motivul din spatele acestei dezinformări nu este una neapărat partizană. Din poză nu reiese dacă acest grup este pro-Democrați sau Republicani, însă cu siguranță păstrează trendul mecanismelor de dezinformare: dorește să manipuleze informația, să instige la ura și violență, să destabilizeze și să scadă încrederea în procesele electorale și sistemele democratice etc.

Poza manipulată:

Sursă: Twitter

 

Ca și în cazul unui alt exemplu, această dezinformare poate fi demontată ușor printr-un mecanism de căutare de tip „reverse image search”, care îți poate arăta de unde a originat poza, unde a apărut prima dată, cine a postat-o prima dată – practic un ADN al pozei, pentru a putea vedea de unde a provenit poză.

 

 

#Te-ar mai putea interesa și