Masacrul de la Capitol inventat de 4chan
CONTEXT
În urma violențelor de la Capitolul din Washington de la începutul lunii ianuarie, capitala americană a rămas ușor împietrită de frică cu gândul la ce s-ar putea întâmpla la ceremonia de învestitură a lui Joe Biden din 20 ianuarie 2020. În acele săptămâni de dinainte de eveniment un efort monumental a avut loc pentru a mobiliza zeci de mii de trupe în jurul Capitolului pentru a preveni orice ieșiri violente. După cum bine știm, Washington a fost efectiv gol în ziua investiturii, iar mulțimile nu au avut voie să se strângă pentru a-l sărbători pe noul președinte din motive de pandemie, dar și din motive de siguranță națională.
Pentru mulți, exagerarea numărului de trupe a fost o reală controversă. Imagini au survolat în social media care dormeau pe jos în Capitol – pentru unii, o sursă de resurse, bani și efort aruncate pe geam.
Nathaniel Reed, un reporter de Congres pentru Newsy a postat pe 13 ianuarie o poză cu câteva zeci de trupe din Garda Națională dormind la post în Capitol, fiind acolo pentru a proteja legislatorii în acele săptămâni pline de tensiune, în care alte violențe erau foarte probabile.
Postarea originală:
Sursă: Twitter
În aceeași zi, poză lui Reed a fost preluată de către un grup de 4chan care declara că un masacru a avut loc la Capitol, agresorul fiind chiar unul dintre soldați, care ar fi fost confruntat de superiorul său privind activitatea sa de pe social media.
DE CE E FALS?
Motivul din spatele acestei dezinformări nu este una neapărat partizană. Din poză nu reiese dacă acest grup este pro-Democrați sau Republicani, însă cu siguranță păstrează trendul mecanismelor de dezinformare: dorește să manipuleze informația, să instige la ura și violență, să destabilizeze și să scadă încrederea în procesele electorale și sistemele democratice etc.
Poza manipulată:
Sursă: Twitter
Ca și în cazul unui alt exemplu, această dezinformare poate fi demontată ușor printr-un mecanism de căutare de tip „reverse image search”, care îți poate arăta de unde a originat poza, unde a apărut prima dată, cine a postat-o prima dată – practic un ADN al pozei, pentru a putea vedea de unde a provenit poză.