Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

3 motive să-ți schimbi furnizorul de energie electrică – 90% dintre români nu știu despre această alegere

audio-3-motive-sa-ti-schimbi-furnizorul-de-energie-electricaApăsați pe butonul Play pentru a asculta acest articol.

2020 a venit pe piața de energie electrică din România cu posibilitatea de a ne alege furnizorul de gaze, iar 2021 continuă trendul liberalizării, lăsându-ne să ne alegem furnizorul de energie electrică. Libertatea presupune însă și responsabilitate, iar peste 90% dintre consumatorii casnici de energie din România nu ştiu că piaţa a fost liberalizată complet de la 1 ianuarie 2021, potrivit unui comunicat al Asociaţiei pentru Energie Inteligentă (AEI)

Tarifele sunt acum stabilite liber, în funcție de mecanismul cererii și ofertei de pe piață. Asta poate însemna scumpirea actualei facturi de energie electrică sau reducerea costurilor. Trebuie să negociem contractul din prezent sau să trecem la alt furnizor. Fiecare companie are posibilitatea să își stabilească singură prețul, fără a fi impus un plafon de către stat.

ANRE a elaborat un cadru de reglementare pentru liberalizarea completă a pieţei de energie electrică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, prin care s-au stabilit obligaţii pentru furnizori de a transmite informări clienţilor casnici cu privire la liberalizarea pieţei de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afişare la punctele de informare etc.), doar că informația nu ajunge mereu la oameni, mai ales dacă este trimisă prin poștă și cu o mediatizare limitată. 

Problema care apare pe lângă ratarea șansei unor servicii mai bune și mai ieftine este păstrarea actualului furnizor, doar că la un preț mai ridicat. Dacă nu încheiem un contract de furnizare a energiei electrice în mediul concurențial, furnizarea energiei electrice va fi asigurată automat de actuala companie la prețul stabilit de aceasta.

 

Ce înseamnă liberalizarea energiei electrice și de ce a fost necesară?

Ultimii ani au adus schimbări profunde în sectorul energiei electrice concretizate prin: restructurare, liberalizare, reglementare, privatizare.

În România, legea energiei electrice stabilește cadrul de reglementare pentru desfășurarea activităților din sectorul energiei electrice si termice, în conditii de siguranță și calitate, la prețuri rezonabile, în vederea utilizării optime a resurselor primare de energie și cu respectarea normelor de protecție a mediului. Conform deciziei autorităților, piața gazelor naturale a fost liberalizată începând cu 1 iulie 2020 pentru consumatorii rezidențiali, iar liberalizarea pieței de energie electrică pentru consumatorii casnici a avut loc de la 1 ianuarie 2021.

electricitate

Sursa Getty Images

 

Liberalizarea pieței înseamnă că prețul de furnizare a energiei electrice nu mai este stabilit de stat, ci este stabilit pe piața liberă, în funcție de cum evoluează cererea și oferta. În acest fel apare elementul de concurență între companii și drepturile pentru consumatori precum cumpărarea de la diferiți furnizori și și negocierea prețului pentru a obține o ofertă avantajoasă. Companiilor le este garantat accesul liber la prestarea de servicii de furnizare de energie electrică, fără bariere legale sau administrative. 

Dreptul de alegere este o opțiune și nu o obligație, iar avantajele exercitării lui se lasă așteptate în societatea românească, fiindcă oamenii nu știu cum să își aleagă alt furnizor sau de ce ar trebui să treacă prin aceste proceduri. 

Partea bună este că odată răspândită informația, piața va începe să devină concurențială, iar furnizorii care dețin majoritatea pieței precum ENEL, vor trebui să se adapteze pentru a-și menține un volum ridicat de clienți. Pentru societatea noastră important este să răspândim aceste informații pentru a nu favoriza companiile mai scumpe din inerția și lipsa conștientizări acestor opțiuni de către oameni. 

1. De ce au crescut prețurile la furnizorii actuali? Serviciu universal și majorarea tarifelor.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că exact această lipsă de popularizare a opțiunilor favorizează furnizorii de energie principali care aleg să interpreteze piața liberă drept posibilitatea de a majora prețurile unor consumatori care nu realizează necesitatea negocierii contractului sau a schimbării furnizorului. Concret, românii care nu semnează un contract cu un furnizor în 2021, rămân în acest serviciu universal și vor plăti facturi mai mari chiar și cu 25%.

Dacă alegem să rămânem majoritar în sistemul de serviciu universal, practic refuzăm să avem un contract concurențial în care ne putem negocia prețul și alege furnizorul mai ieftin. Nu există însă posibilitatea deconectării unei persoane care nu alege, pur și simplu ne este continuat serviciul de la furnizorul actual chiar dacă nu facem o alegere în acest sens pe principiul continuității drept prioritate. În mod realist, nici n-am vrea să existe case care rămân fără curent electric fiindcă n-au ales un furnizor, dar din păcate acest confort are și efectul de a descuraja oamenii în a-și urmări propriul interes. 

Primul mit pe care trebuie să îl demontăm este al incertitudinii schimbării furnizorului de energie electrică și al calității serviciilor prestate de alți furnizori. Calitatea prestării de servicii este în continuare verificată și aprobată de autorități, deci un serviciu riscant sau inferior celui existent nu vom primi. Vom detalia și procesul efectiv de schimbare, dar și aici birocrația și procesul tehnic sunt în atribuțiile noului furnizor, pentru noi fiind gratuit și lipsit de obstacole.

2. Ce alte oferte avem pe piață – Cum obții un preț mai mic? 

 

Pentru o factură a unui apartament standard de 3 camere în București, prețul de 30 de lei pentru o lună poate părea oricum mic, dar conform site-ului oficial ANRE există alte 130 de oferte concurențiale care ar putea îmbunătăți această ofertă. Îți poți alege sursa producerii energiei electrice, regenerabilă sau convențională, perioada facturării, plății și multe alte opțiuni concurențiale. 

Un exemplu în acest sens este Nova Power&Gas, companie nou apărută odată cu liberalizarea pieței gazului, care permite schimbarea furnizorului 100% online printr-un formular de 3 minute. Ai posibilitatea vizualizării unei hărți interactive cu întreruperi programate și a întreg istoricului electric în contul de client. 

La fiecare dintre acestea trebuie să fim atenți la termenii contractuali și să negociem un preț fix sau variabil în parametrii stabiliți. În eventualitatea în care luăm un furnizor care decide să își schimbe prețul, putem să abandonăm unilateral contractul în termen de 21 de zile și să ne alegem un nou furnizor. Procesul este gratuit și implică obligația legală a furnizorilor să colaboreze pentru a ne asigura continuitatea energiei electrice. Într-o propoziție, frumusețea pieței libere, drepturile consumatorului informat!

3. Beneficiile digitalizării & Îmbunătățirea calității serviciilor în domeniul energiei

piata libera

Sursa Getty Images

 

Pentru consumatorul casnic, liberalizarea înseamnă mai multe opțiuni de servicii diverse și prețuri avantajoase. Condiția este să motivăm furnizorii să ofere pachete multiple sau abonamente personalizate și să acorde mai multă atenție solicitărilor și nevoilor noastre. Cum facem acest lucru? Simplu și clar, negociind sau schimbând furnizorul. 

Dacă alegem să rămânem în serviciul universal al actualului furnizor și să tolerăm creșterea prețului, învățăm companiile că piața liberă energetică în România înseamnă un consumator dispus să accepte decizii în dezavantajul său. Dacă alegem să ne informăm și sa ne negociem sau schimbăm furnizorul, vom seta o direcție spre progres, în care companiile învață costul unui consumator, prestarea unor servicii calitative.

Vă recomandam si analizele Criza Tranzistorilor Are Un Impact Mondial? si România – Rata De Inflație La 3%. Cât S-Au Scumpit Alimentele Începutului Lui 2021?

Alte link-uri utile:

Sursă foto: Freepik, editat in CANVA.

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și