Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Alexandru Văleanu

2021 și „vechea normalitate”

Deși pandemia și criza economică ce va urma acesteia vor fi încă prezente în 2021, acesta se prezintă a fi un an ce aduce o speranță nouă cu el – întoarcerea la „vechea normalitate”. Fără doar și poate, anul 2020 ne-a luat pe toți prin surprindere, fiind cel mai dificil din ultimele decenii.

Cu toate acestea, precum am menționat și în analiza precedentă, 2020 a venit și cu câteva surprize plăcute, printre care dezvoltarea vaccinului, acesta fiind unul dintre factorii ce vor face din 2021 un an mai bun, chiar dacă încă nu ne vom întoarce la situația socio-economică pre-pandemie.

În această analiză propun o reflecție asupra însemnătății vaccinului și întoarcerii treptate la „vechea normalitate”.

Vaccinul anti-Covid-19

Dacă dezvoltarea și testarea unui vaccin dura în medie, înainte de criza sanitară, în jur de 10 ani, oamenii de știință au reușit să scoată vaccinul anti-Covid-19 pe piață în mai puțin de un an. Acest lucru, precum era de așteptat, generează scepticism în rândul unei părți semnificative a populației, dar adevărul este că această dezvoltare accelerată a vaccinului este nimic mai puțin decât o minune tehnologică.

Poate că această reputație precară a vaccinării se datorează și lipsei de asociere cu efectele sale pozitive. Trebuie luat în considerare faptul că, până în vară, rata de mortalitate Covid-19 va scădea datorită acestui vaccin și evoluțiilor științifice în domeniu.

vaccin

Sursă foto: The New Yorker

 

Odată cu scăderea mortalității și a ratei de infectare, treptat vom putea să gustăm din nou viețile sociale ce par acum a fi un vis îndepărtat, iar acest fapt se datorează aproape în mod exclusiv vaccinului.

Însă, pentru ca vaccinul să funcționeze întru-totul, aproximativ 70% din populație trebuie să accepte administrarea sa. Aici, pentru a completa neajunsurile amplificate de teoriile conspirației, noi toți, de la politicieni și până la angajați în mediul privat, trebuie să lucrăm pentru a informa populația.

Mai mult, dezvoltarea cu succes a unui vaccin în mai puțin de un an reprezintă o veste extraordinară pentru umanitate. Dacă în trecut molimele erau de neoprit și decimau până la 30-60% din populația unui continent (vezi ciuma), acest lucru pare a se fi schimbat.

Fără îndoială, criza Covid-19 nu va fi ultima pandemie cu care omenirea se va lupta, dar în această perioadă am dovedit, prin evoluția colectivă și cea a tehnologiei, că sunt puține tragedii peste care nu putem trece cu bine.

Întoarcerea la „vechea normalitate”

Până la sfârșitul anului 2021, în mod treptat, vom reveni la viețile noastre normale de care ne-am bucurat înainte de criza sanitară. Drept dovadă, dr. Anthony Fauci a declarat că, până la jumătatea verii, majoritatea restricțiilor ar trebui să dispară, ca rezultat al vaccinării în masă a populației.

Cea mai așteptată măsură, în schimb, probabil că este redeschiderea școlilor. Oricât de greu ar fi fost să nu putem merge la restaurante sau la petreceri de Crăciun, revelion, etc., cei mai afectați de aceste măsuri restrictive au fost elevii și studenții.

Componenta socială a sistemului de învățământ, indiferent de țară, este absolut esențială, iar aceasta a lipsit cu desăvârșire în anul 2020. Așadar, primul element al „vechii normalități” este redeschiderea școlilor. Deși nu avem încă declarații concrete din partea autorităților, estimez că în cel mai rău caz, noul an școlar va începe fizic din septembrie.

economie

Sursă foto: NPR

 

Ca urmare a vaccinului, în 2021, nu doar elevii și studenții își vor putea relua viața socială, ci noi toți. Fie că e vorba de a pleca în vacanță, de a vizita rude sau pur și simplu de a merge la un restaurant, cert este că treptat vom putea face toate lucrurile ce ne-au lipsit în timpul crizei sanitare.

Drept consecință, vom fi martori la renașterea sever afectatei industrii HoReCa. Într-o perioadă în care această industrie va avea nevoie de sprijinul consumatorilor, dată fiind nota scadentă de plată a pandemiei, afacerile care au supraviețuit vor putea, după un an de incertitudine, să se bucure de roadele efortului de adaptare la criza sanitară.

Această reîntoarcere a „vechii normalități” va aduce cu ea și unele lucruri cărora mulți oameni nu le-au dus dorul. Mă refer la munca de la birou. După aproape un an în care o mare parte a populației s-a obișnuit cu munca de pe scaunul de bucătărie sau în poziția întins pe canapea, mersul fizic la birou va reintra în obiceiul oamenilor. Multora dintre noi nu ne era neapărat dor de a merge sau a conduce o oră prin aglomerație pentru a ajunge la birou, dar acesta este un efect direct, de neignorat, în discuția despre viața post-pandemie.

Remarci finale

Deși 2020 a fost un an ce a lăsat de dorit și 2021 va avea și el problemele lui, trebuie să încercăm să ne uităm și la părțile bune ale vieții.

2021

Sursă foto: Computer Weekly

 

Grație vaccinului, cu fiecare lună care trece, în mod special în a doua jumătate a anului, vom putea observa cum criza sanitară va pleca de pe meleagurile mioritice, iar în urma ei, viața cum o știam noi va reveni cu un avânt de neclintit.

Puteți citi și alte articole pe această temă pe True Story Project:

 

Sursă foto: Daily Sabah

#Te-ar mai putea interesa și