Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

2021 Economic – Chiar n-a fost așa de rău

Inflația, fragilitatea lanțurilor de aprovizionare, criza cipurilor și criza energetică au dominat percepția asupra anului 2021. Cu toate acestea, conform ultimului studiu publicat de Mc Kinsey pe 21 decembrie, sentimentul economic la sfârșit de an este unul pozitiv.

Explicația pentru această rază de speranță este dată de caracterul temporar al acestor probleme, pe de o parte cauzate de șocul revenirii la normal al unei bune părți a industriei globale, pe de altă parte de fricțiunile geo-politice.

O moștenire pe care pandemia se pare că ne-a lăsat-o este un profund sentiment de anxietate și angoasă, tradus în știri fataliste, în ciuda dovezile economice încurajatoare. Cel mai bine am putut observa acest fenomen în SUA, unde inflația a fost privită drept o atrocitate, în ciuda studiilor publicate de analiști precum Deloitte, care au subliniat atât normalitatea acestei perioade, cât și impactul său pe termen scurt.

Așadar, haideți să privim la rece situația de la sfârșit de an.

Cum stă Uniunea Europeană la sfârșit de an?

În Uniunea Europeană, indicatorii economici ne arată că în toamnă am reușit să trecem din etapa de recuperare pandemică în cea de expansiune. Mai exact, rata de creștere de 2,1% pentru al treilea trimestru a redus decalajul de producție pre-pandemic și a trecut de la redresare la expansiune.

Ce înseamnă asta? Pe de o parte, avem vești bune. Economia europeană și-a revenit mai repede decât se aștepta, conform cifrelor publicate de Comisia Europeană în prognoza economică de toamnă a anului 2021. Piața muncii este într-o redresare continuă cu un nivel similar celui anterior pandemiei. Mai exact, în 2019 rata șomajului la nivelul UE era de 6.7, iar în octombrie 2021 nivelul era de 7.1, cu precădere zona Euro fiind cea mai afectată.

Din punct de vedere statistici, Barometrul european al pieței muncii pentru evoluția cifrelor șomajului a scăzut cu 1,2 puncte față de septembrie. Numărul șomerilor va continua să scadă în viitor, dar o va face mai lent.

grafic

Sursă foto: PES Network EU

 

O piață a muncii în revenire și scăderea nivelului de  incertitudine susține încrederea consumatorilor și accelerarea investițiilor și a cheltuielilor consumatorilor.

În acest an, Franța, Irlanda, Italia, Grecia, Cipru și o serie de țări din Europa Centrală și Țările Baltice au experimentat o creștere de peste 6%. Aceasta este o recuperare puternică și un semn excelent pentru 2022. În următorii doi ani, mai multe țări se vor alătura acestui trend, precum Polonia și mai multe țări din Europa Centrală. Pentru România, instabilitatea politică rămâne clasica vulnerabilitate care ne trage în jos potențialul economic.

Referindu-ne și la provocările anului 2021, mulți dintre noi au văzut pentru prima dată consecințele vulnerabilității lanțurilor de aprovizionare global, tradus în întârzieri ale livrărilor, scumpiri ale unor materiale esențiale pentru construcții și metale. Șocul provocat de oscilațiile cererii și ofertei a produs acest scenariu greu de anticipat. Criza cipurilor a lovit industria de automobile din plin, iar UE a resimțit acest șoc, atât din perspectiva consumatorilor, cât și din cea de producător.

În timp ce oamenii au primit termene de așteptare de până la 12 luni pentru livrarea unei mașini, producătorii auto la nivel global au pierdut 210 miliarde de dolari din cauza aceste crize.

Datorită sprijinului puternic al politicilor post-pandemice de recuperare, lansării accelerate a vaccinurilor și, acolo unde este posibil, relaxării treptate a restricțiilor legate de pandemie, creșterea nu a fost însă oprită de aceste obstacole. Însă, în ciuda perspectivelor favorabile pe termen scurt, persistă provocări structurale pe termen lung pe care trebuie să le luăm în considerare.

Unele dintre acestea nu au legătura cu pandemia și doar le-am amânat în agenda public precum: impactul îmbătrânirii populației, creșterea slabă a productivității și accelerarea schimbărilor climatice.

Creșterea prețurilor la energie, în special la gazele naturale și la electricitate, se așteaptă, de asemenea, să atenueze dinamica creșterii pe termen scurt. După o scădere bruscă în 2020, prețurile la energie au crescut într-un ritm tumultuos în ultimele lună și sunt acum peste nivelurile pre-pandemice.

Fără doar și poate, 2022 va păstra aceste provocări pentru europeni, dar cu un potențial consistent de a le depăși și accelera procesul de tranziție verde și independență energetică, dar și de a consolida un răspuns unitar pentru consecințele pandemiei la nivelul sistemului sanitar, la nivel economic și politic.

SUA – Noua ciumă populară, inflația și perspectivele la sfârșit de an

Panica populației legată de inflație a devenit deja celebră, în ciuda analizelor multiple care au demontat acest mit servit cu grație de mass-media. Atât de puternică a devenit această panică, încât s-a transformat într-o amenințare reală pentru stabilitatea economică și politică a țării pe termen scurt.

redeschidere business-uri

Sursă foto: NRF

 

Construcțiile nerezidențiale au rămas cu 20% sub nivelul anterior pandemiei, dar asta și din cauza fenomenului social de lucrat la distanță care a refăcut condițiile de muncă în 2 ani, cât în ultimii 10. Pe de altă parte, în Statele Unite, achizițiile de bunuri de lungă durată precum mobilă, telefoane, mașini au crescut cu aproape 30% peste nivelul pre-pandemic în 2021.

Confruntați cu schimbări atât de mari ale cererii, nu este surprinzător faptul că furnizorii au avut probleme în calibrarea operațiunilor și, în multe cazuri, în găsirea de consumabile cheie. Trecerea amplă de la servicii la bunuri a fost deosebit de dificilă, deoarece este adesea mult mai greu să crești rapid producția de bunuri decât să crești producția în industriile de servicii.

Rezultatul a fost inflația mult temută, adică o serie de schimbări ale prețurilor provocate de șocurile de pe piața internă și cea globală. Unele dintre cele mai dramatice creșteri ale prețurilor au fost pentru mărfuri precum petrolul, cu 67% de la începutul anului până în octombrie, cuprul cu 26% sau carnea de pui cu 25%. Astfel de creșteri ale prețurilor sunt o consecință temporară de așteptat și nu conduc la inflație sistemică.

Pe de altă parte, șocul provocat de comportamentul consumatorului pandemic s-a tradus și în fenomenul social denumit “The Great Resignation”. Peste 4 milioane de americani au demisionat și au ales să devină liber-profesioniști, o alternativă antreprenorială din ce în ce mai populară și în Europa.

La sfârșit de an, din această perspectivă ne așteaptă multe provocări în goana după revenirea la normal. Niciuna dintre aceste provocări nu este însă una absolută, dar fac apel la o rațiune care ne-a fost afectată de epuizarea cauzată de pandemie.

Anul 2021 în cifre și în buzunarele țărilor dezvoltate nu a fost unul dramatic, în ciuda probleme descrise, expansiunea și-a continuat ciclul. Cu toate acestea, pesimismul în mentalul colectiv este în creșterea, iar asta reprezintă un obstacol masiv pentru viitor.

Vă invităm să citiți și analizele 2021 – un an plin de tensiuni, dar și de reușite și Războaiele invizibile ale viitorului.

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și