Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Alexandru Văleanu

2020 sau anul votului „însemnat”

2020 a fost un an poate prea interesant pentru gustul majorității, dar fără îndoială acesta va fi studiat și peste decenii întregi, contrazicând celebrul concept al lui Francis Fukuyama, conform căruia „Istoria s-a încheiat”. Precum era de așteptat, 2020 nu a dezamăgit nici din punct de vedere electoral.

Întrucât în oricare an au loc o multitudine de alegeri, fie ele importante sau nu, voi trece în revistă trei dintre cele mai relevante pentru România: scrutinul parlamentar românesc, și cele două prezidențiale din Republica Moldova și Statele Unite.

Privind în perspectivă aceste trei alegeri, ele se află poate chiar în antiteză totală cu cele din 2016, din punct de vedere al rezultatelor. Dacă anul 2016 se încheia cu o notă nu foarte subtilă de conservatorism, anul 2020 pare a fi fost mai degrabă de partea persoanelor ce aderă la un sistem liberal de valori.

România

Mai rar suntem martori la un set atât de interesant de alegeri. Fie că privim ascendența fără precedent a partidului nou-înființat AUR, fie că analizăm înfrângerea suferită de Partidul Social Democrat, în pofida impresionantului rezultat (29.32%), acest scrutin a arătat o țară mai dezbinată decât am fi crezut în trecut.

Dacă înainte de alegeri, partidele de dreapta erau cotate mult mai bine, rezultatul a prezentat o imagine diferită. Deși PNL și USR-PLUS au reușit să formeze o coaliție de guvernare cu ajutorul UDMR, victoria a avut un gust dulce-amar. Având în vedere faptul că ambele formațiuni liberale se află în momentul de față pe pantă descendentă, soarta lor la alegerile viitoare va fi decisă aproape exclusiv de performanța acestei guvernări.

alegeri

Sursă foto: Dreamstime

 

Fiind de mult timp dorită de un procent important din electorat, oamenii au așteptări foarte mari de la actualul executiv. Atât de mari sunt acestea încât, având în vedere criza sanitară și repercusiunile economice care vor urma, este de mare probabilitate faptul că următorii patru ani nu se vor ridica la așteptările populației.

Cu toate acestea, este de apreciat faptul că negocierile interne din cadrul partidelor nu s-au lungit mai mult decât ar fi trebuit, iar noul Guvern a fost investit la nu mai mult de două săptămâni de la comunicarea datelor oficiale finale.

În conformitate cu declarațiile de dinaintea alegerilor, partidul AUR a preferat să își petreacă acest mandat de patru ani în opoziție. Dacă această decizie va duce la scăderea lui în preferințele oamenilor sau nu, rămâne de văzut.

În orice caz, așa cum se prezintă actuala situație socio-politică din țară, noua formațiune conservatoare are șanse mari să obțină un rezultat mai bun decât cel din 2020 la următorul set de alegeri parlamentare.

Dată fiind criza sanitară, viitorul României în următorii patru ani se prezintă a fi destul de incert. Este clar că anul 2021 va veni cu dificultățile sale, speranța principală fiind ca perioada 2022-2024 să fie mai blândă cu cetățenii.

Republica Moldova

Victoria Maiei Sandu cu un rezultat covârșitor de 57.75% pare a fi insuflat o nouă speranță poporului Republicii Moldova, sătul de corupție și de standarde joase de trai. Astfel, Maia Sandu reprezintă mai mult decât un politician non-corupt, ea fiind flama ce promite a reconstrui țara est-europeană din temelii.

Însă, oricât de vehiculată este această idee, trebuie să fim realiști. Da, Maia Sandu se prezintă a fi un viitor președinte competent ce va încerca să dezrădăcineze corupția, dar lupta va fi una crâncenă. Trebuie luat în considerare faptul că, asemeni României, Republica Moldova are un sistem semi-prezidențial.

Maia Sandu

Sursă foto: Pan Pacific Agency

 

Acest lucru înseamnă, bineînțeles, că prerogativele președintelui sunt reduse, acestea aflându-se majoritar în sfera relațiilor externe. Așadar, pentru mult-nevoita schimbare, Maia este condiționată de susținerea Parlamentului care, în momentul de față, este aliat cu forțelor pro-ruse de stânga.

În aceste condiții, singura soluție pare a fi dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate, nu? Într-adevăr, aceasta este cel mai bun scenariu pentru forțele reformatoare, însă este foarte dificil de realizat. Conform legislației electorale din țara vecină, alegerile anticipate pot fi declanșate doar de către Parlament, fără de care încercarea este futilă. Astfel, având în vedere majoritatea parlamentară anti-Maia Sandu, șansele ca aceasta să își pună singură bețe în roate sunt minime.

Lăsând la o parte propriu-mi scepticism, victoria doamnei președinte Sandu este un prim pas esențial către modernizarea Republicii Moldova și intrarea acesteia în rândul țărilor europene dezvoltate.

Statele Unite ale Americii

Poate părea ușor nelalocul lui includerea SUA în acest articol alături de România și Republica Moldova, însă evoluția politică, economică și socială a „liderului lumii libere” influențează, fără doar și poate, toate celelalte state.

Victoria lui Biden, candidatul democrat, s-a manifestat ca un fel de protest împotriva lui Trump și ai celor 4 ani de președinție republicană. Obținând cu mai bine de 7 milioane de voturi peste președintele în funcție, Donald Trump, cetățenii și-au exprimat dorința ca SUA să fie un stat cu valori puternic liberale.

SUA

Sursă foto: TIME

 

Mai mult, pentru a evidenția patosul votului american anti-Trump, acest scrutin a avut cea mai mare prezență la vot din 1900 încoace (66.3%), iar acest lucru nu poate fi ignorat sau trecut cu vederea.

Cu toate acestea, viitorul mandat al lui Joe Biden se prezintă a fi unul extrem de dificil. Întrucât Statele Unite au fost sever afectate de criza sanitară, este de așteptat ca pe lângă aceasta să apară o criză economică de proporții ce ar putea pune în genunchi o societate în care nivelul de trăi lasă deja de dorit. Drept dovadă, din vară și până acum, 8 milioane de americani au trecut sub pragul sărăciei.

Așadar, este de așteptat ca mandatul viitorului președinte să fie axat pe rezolvarea problemelor interne, printre care se numără și devastatoarea scindare ce s-a produs în America ultimului deceniu.

Având în vedere toți acești factori negativi, va reuși oare Biden să rezolve problemele interne și să își mulțumească vocalul electorat? Lumea părând din ce în ce mai incertă, îmi este greu a mă pronunța asupra acestei întrebări. Totuși, reîntoarcerea Statelor Unite la poziția lor pre-Trump de protejare a valorilor democratice poate fi considerată, în sine, un prim pas bun.

Remarci finale

Deși anul 2020 a adus cu el o serie de evenimente ce mai degrabă am dori să le uităm, trebuie să apreciem, totuși, micile surprize plăcute pe care acesta ni le-a oferit.

Întoarcerea la „normalitatea democratică” sau denunțarea valorilor iliberale prin vot cetățenesc este un factor ce va ușura tranziția statelor menționate mai sus la viața post-pandemică. Însă, nu putem ignora faptul că există o presiune insurmontabilă asupra noilor lideri politici de a asigura un trăi mai bun cetățenilor într-o perioadă în care păstrarea sau îmbunătățirea status-quo-ului socio-economic va fi foarte dificilă.

Articole similare:

 

Sursă foto: International Idea

#Te-ar mai putea interesa și